از آنجا که ارزش گمرکی کالا در محاسبه قیمت نهایی آن اهمیت زیادی دارد تجار و بازرگانانی که اقدام به واردات کالا می کنند باید اطلاعات دقیقی از ارزش گمرکی داشته باشند. برای یافتن پاسخ این سؤال که ارزش گمرکی کالا چیست با ما همراه شوید، هر آنچه درباره ارزش گمرکی کالا باید بدانید را با احترام در اختیارتان قرار می دهیم.
ارزش گمرکی شامل تمام هزینههای است که به کالاهای وارداتی یا صادرات تعلق میگیرد. ارزش گمرکی مربوط به تمام کالاها با هر مدل بسته بندی و در هر مقداری حجمی است که وارد کشور میشود و توسط متخصصان گمرک ارزش گذاری میشود. ارزش گمرکی یک کد 4 رقمی است که به کالاها اختصاص داده میشود. در واقع این کد چهار رقمی ارزش هر واحد کالا را مشخص میکند.
گمرک بعد از دریافت فاکتور خرید و پس از بررسی توسط کارشناسان ارزش گمرکی کالا را مشخص میکند. مهمترین آیتم برای تعیین ارزش گمرکی کالا قیمت عمده فروش کالا در کشور مبدأ است. به این قیمت، حقوق گمرکی و هزینههای گمرکی اضافه میشود.
برای محاسبه ارزش گمرکی کالا باید هزینههای زیادی را در نظر بگیرید از جمله:
ارزش و تعرفه کالا یکی از فاکتورهای مهم هم برای تجار و بازرگانان هم برای گمرک است. این فاکتور یکی از مهمترین اقدامات در زمینه واردات کالا است. برای تعیین ارزش گمرکی کالا عوامل مختلفی مانند کیفیت کالا، کشور محل ساخت، هزینه حمل و نقل، هزینه تولید، هزینه باربری، هزینه حمل و نقل، بیمه و غیره دخیل هستند. برای تعیین ارزش و تعرفه گمرکی کالاها سه روش وجود دارد:
1) تعیین ارزش کالا بر اساس فاکتور ارائه دهنده توسط صاحب کالا
در این روش بر اساس هزینههای ثبت شده در فاکتور که توسط صاحب یا دارنده کالا ارائه میشود، ارزش گمرکی آن محاسبه میشود. در فاکتور ارائه شده همه هزینههای پرداخت شده مانند هزینه خرید کالا، هزینه حمل و نقل و غیره ثبت شده است. بنابراین به راحتی میتوان به آن استناد و ارزش گمرکی کالا را محاسبه کرد.
2) روش تعیین ارزش گمرکی با استفاده از سوابق TSC و تعرفه کالا
TSC کد شناسه کالا و یک عدد چهار رقمی است که بر اساس مشخصات فنی، فیزیکی، شیمیایی و مدل کالاها به آن تعلق میگیرد. با استفاده از این کد میتوانید ارزش کالاها را بررسی و ارزیابی کنید. این سامانه یک سایت اینترنتی به نشانی Tsc.irica.co است.
این سامانه بانک اطلاعاتی کاملی از ارزش کالاهای تولیدی و بازرگانی است است که به گمرک کشور تعلق دارد. تجار و بازرگانان میتوانند به آن مراجعه کرده و ارزش کالاهای مختلف را در آن ببیند با استفاده از این سامانه تسلط خوبی بر قیمت کالاها پیدا کنند.
3) تعیین ارزش و تعرفه کالا با ایجاد تقاضای کتبی در اداره گمرک
اداره گمرک ارزش کالا را با توجه به حقوق گمرکی، سود بازرگانی و شرایط ورودی کالای خریداری شده توسط واردکنندگان تعیین میکند. وقتی که فاکتورهای ارائه شده از سوی صاحب کالا سندیت نداشته و فاقد ارزش باشد، قیمت عمده با توجه به کشور مبدأ و بازارهای داخلی مشخص شده و پس از کسر حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض و هزینههای گمرکی مبلغ آن را محاسبه میکنند.
محاسبه این هزینهها براساس قوانین خاصی است، با این قوانین آشنا شویم:
مطابق قانون گمرک، ارزش گمرکی کالاهای ورودی با محاسبه هزینههای زیر انجام میشود:
سامانه الترونیکی شناسه ارزش کالا با هدف دسترسی آسان شهروندان به قیمت کالاهای وارداتی، ارزش گمرکی کالاها در بستر اینترنت و در اختیار همه افراد قرار دارد. این دسترسی منجر به تسهیل فرآیندهای گمرکی و ایجاد تسهیلات ویژه در فضای تعاملی و ارائه خدمات بهتر به شهروندان میشود
برای دسترسی به این اطلاعات میتوان وارد سامانه گمرکی به آدرس tsc.irica.com شوید تا ارزش و قیمت کالاهای وارداتی را ببینید.
در سامانه الکترونیکی با وارد کردن شناسه گمرکی، میتوانید اطلاعات لازم درباره کالا به دست بیاورید.
با ورود به سامانه TSC میتوانید به مشخصات کالا، تولیدکننده، ارزش آن و سایر اطلاعات طبقهبندی شده دست پیدا کنید. با وجود این سامانه اختلاف ارزش کالاها تا حد چشمگیری کم شده است.
6 نکته ای که باید درباره ارزش گمرکی بدانید:
1- تعرفه گمرکی ابزاری است که دولت برای کنترل بازار ورودی و خروجی کالاها از آن استفاده میکند.
2- کدهای تعلق گرفته بر هر کالا روند طبقهبندی آن را ساده کرده و روند شناخت کالا را سادهتر میکند.
بهای سیف، هزینههای مربوط به افتتاح حساب، واریز، حق استفاده از امتیاز، نقش و علامت بازرگانی، بیمه، کرایه حمل کالا و سایر هزینههایی است که کالا در مسیر تولید تا رسیدن به اولین دفتر گمرک، طی میکند.
برای محاسبه و یافتن این هزینهها و ارزشها از روی اسناد خرید و سایر اسنادی که صاحب کالا یا نماینده او به گمرک تحویل میدهد، تعیین میشود. ارزش سیف بر اساس نرخ روز ارز محاسبه میشود.
تعیین ارزش گمرکی کالاهای صادراتی، کار پیچیدهای نیست، فقط کافی است قیمت فروش کالا را با هزینههای جانبی دیگر مانند هزینه باربری، هزینه حمل و نقل، هزینه بیمه و سایر موارد جمع کنید.
دقت داشته باشید هزینهها باید تا زمانی که کالای صادراتی به اولین مقر گمرک میرسد محاسبه شود، برای محاسبه هزینهها نیاز است مدارک و اسناد تحویل داده شود تا مبنای محاسبه ارزش گمرکی کالا به صورت مستند در اختیار کارشناسان گمرک قرار بگیرد.
تعیین ارزش کالاهای وارداتی از جهت محاسبات گمرک اهمیت زیادی دارد؛ برای این کار هزینههای زیادی را باید در نظر بگیرید:
1- مهمترین منابع گمرک برای تعیین ارزش کالای وارداتی همان فاکتوری است که صاحب کالا ارائه میدهد. این کار با استفاده از سیاهه خریدار یا اسنادی است که توسط صاحب کالا ارائه میشود.
2- مبدأ و مبنای محاسبه این هزینهها نرخ ارز و برابریهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی ایران در روزی است که اظهارنامه تسلیم میشود.
تا زمانی که حقوق ورودی کالایتان را پرداخت نکنید اجازه خروج کالا از گمرک را ندارید. حقوق ورودی مشخصکننده ارزش گمرکی کالا به 2 قسمت تقسیم میشود:
1- پرداخت حقوق گمرکی 4 درصدی که به تمام کالاهای ورودی به کشور اختصاص میباید.
2- پرداخت سود بازرگانی که میزان آن را دولت مشخص میکند.
نرخ ارز گمرکی و نحوه تعیین حقوق ورودی انواع کالا به غیر از کالاها و تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی بر مبنای نرخ روزانه محاسبه میشود. نرخ ارز گمرکی در سال ۱۴۰۰ برای کالاهای غیراساسی ۲ درصد اعلام شده است.
حقوق ورودی کالاهای اساسی مانند دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی، نهادههای کشاورزی و دامی افزایشی نسبت به سال گذشته نداشته و حتی کاهش ۴ درصدی نیز داشته است.
لازم است بدانید پارچه نیز مانند سایر اقلام وارداتی و صادراتی در ردیف کالاهای اساسی طبقهبندی میشود.
همه پارچهها کد مخصوصی دارند که بر همان اساس ارزش گمرکیشان محاسبه میشود.
پارچه به دلیل ایجاد کارآفرینی که دارد و برای تولید پوشاک کاربرد دارد، حقوق گمرکی کمتری نسبت به پوشاک دارد.
بزرگترین چالش بازرگانان و واردکنندگان خودرو، تعیین ارزش گمرکی کالاهای وارداتی در سال 2020 هست.
سازمان امور مالیاتی بخشنامههایی برای تعیین ارزش گمرکی خودروهای وارداتی به صورت سالانه منتشر میکند.
مبلغ مالیات مشخص شده برای هر خودرو نیز مطابق ارزش گمرکی آن است. بازرگانان باید علاوه بر پرداخت مالیات خودرو، هزینههایی مانند هزینه عوارض، شمارهگذاری، عوارض سالیانه و غیره را نیز بپردازند تا اجازه ورود خودرو را به داخل کشور داشته باشند.
در سال 1400 ورودی گوشیهای تلفن همراه خارجی با قیمت بالای ۶۰۰ دلار چند برابرشده و به ۱۲ درصد رسیده است. همین مسئله باعث گران شدن قیمت گوشیهای وارداتی در سال 1400 در بازار شده است.
نرخ ارز گمرک توسط کدام نهاد مشخص میشود؟
نرخ ارز در کشور ما توسط بانک مرکزی مشخص میشود.
انواع ارز قابل استفاده برای خرید و فروش کالاهای صادراتی و وارداتی چیست؟
بازرگانان برای تجارت و بازرگانی از دو نوع ارز آزاد و ارز مبادلهای استفاده میکنند.
چگونه لیست ارزش گمرکی پایه را پیدا کنیم؟
برای مشخص کردن لیست جدید ارزشهای گمرکی میتوانید به سایت گمرک به IRICA.IR آدرس مراجعه نمایید.
مهمترین سند برای ارزشگذاری کالاها در گمرک چیست؟
ارزشهای کالا در گمرک بر اساس گواهی مبدأ و برگه فاکتور خرید که مبلغ کالا در آن ذکر شده انجام میشود.
تعرفه گمرکی چیست؟
تعرفه گمرکی معیار عددی و میزان حقوق ورودی قابل پرداخت کالا و به منظور شناسایی موقعیت کالا هنگام ترخیص از گمرک استفاده میشود. این تعرفه به صورت سالانه مشخص میشود.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله انواع شرکت های تعاونی دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…