در سازمان ها و کسب و کار های دنیای کنونی و جوامع مدرن امروزی، مدیریت روابط به وسیله ذی نفعان نقش مهمی را در بهبود عملکرد و رشد و توسعه پایدار آنها ایفا می کند. منظور از مدیریت ذی نفعان، ایجاد تعادل در بین منافع گروه های ذی نفع می باشد که هدف از ارائه این مقاله، بررسی تاثیر مدیریت ذی نفعان بر عملکرد مالی سازمان ها و کسب و کار ها می باشد.
از یافته های پژوهشگران در این زمینه، مشاهده می گردد که بین مدیریت ذی نفعان با نرخ بازدهی دارایی ها، نسبت سود ناخالص به فروش و نسبت سود خالص به فروش به عنوان شاخص های عملکرد مالی شرکت رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.
از آنجایی که کسب و کار ها، دارای ذی نفعان زیادی هستند، بنابراین اصطلاح “گروه های ذی نفع” (Stakeholder Groups) بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد که واژه ذی نفع (Stakeholder) یک اصطلاح تازه نیست و در رشته های مختلفی از قبیل حقوق، حسابداری، کسب و کار و استراتژی از آن استفاده می شود.
از دیدگاه متخصصین تعاریف زیادی برای ذی نفع وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است.
تعریف ادوارد فریمن در کتاب مدیریت استراتژیک با نگاه به ذی نفعان:
ذی نفع یعنی افراد و گروه هایی که به نوعی در موفقیت یا شکست یک کسب و کار، سهیم می باشند.
تعریف ذی نفع در کتاب مدیریت استراتژیک روترمایر:
ذی نفعان، افراد و گروه ها و سازمان هایی هستند که روی اقدام های یک بنگاه اقتصادی تاثیر می گذارند یا این که اقدام های بنگاه اقتصادی روی آنها تاثیر می گذارد.
تعریف هیت وایرلند از ذی نفع در کتاب استراتژی:
ذی نفعان، افراد و گروه ها و سازمان هایی هستند که می توانند روی چشم انداز و ماموریت یک بنگاه اقتصادی تاثیر بگذارند. هم چنین دستاورد ها و خروجی های استراتژیک بنگاه، روی آنها تاثیر می گذارد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله اوراق قرضه را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
از آنجایی که شرایط صنعتی کشور و همچنین اقتصاد آن دچار تغییر و تحول شده است و باعث پیچیدگی هایی در این راستا می باشد، توجه به ذی نفعان، دارای اهمیت بیشتری می شود که برخی عوامل در این زمینه موثر واقع شده اند و از آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مهم ترین چالش مدیر عامل ها معمولا این موضوع بوده و هست که چه چیزی مالکان و صاحبان سهام شرکت را خوشحال می کند و یا این که چگونه می توانند در مقابل سرمایه گذاری آن ها، سود کافی به آنها باز گردانند.
اما در برخی مواقع، مدیران ارشد شرکت ها، مجبور می شوند که به دلیل جلب رضایت ذی نفعان دیگری هم چون مشتری، گروه های حامی محیط زیست، تامین کنندگان مربوطه و حتی شرکت های رقیب، در مقابل خواسته های هیئت مدیره و سهام داران ایستادگی نمایند و منافع سایر گروه ها را نیز تحت شعاع قرار دهند.
برای بسیاری از کسب و کار ها، تعدادی ذی نفع شناخته شده وجود دارد که همه با آنها آشنایی دارند که می توان از آنها به موارد زیر اشاره نمود:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله شرکتهای تجاری را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…