تمام اطلاعاتی که به یک سیستم و برنامه حسابداری وارد می شود، داده هایی از اسناد و مدارک جمع آوری شده می باشد و در سیستم حسابداری مورد پردازش قرار می گیرد. در واقع تراز آزمایشی جزئی از مفاهیم دنیای حسابداری برای بررسی وضعیت کسب و کار ها می باشد.
تراز آزمایشی به نوعی گزارش حسابداری می باشد، ولی نمی توان آن را جزء صورت های مالی در نظر بگیریم. به طور کلی تراز آزمایشی گزارشی است که درستی ثبت اسناد و دفاتر را مشخص می کند، ولی صورت های مالی گزارشاتی هستند که صاحبان کسب و کار، بر اساس این اطلاعات تصمیم می گیرند.
تراز آزمایشی یک فهرست از نام و مانده حساب های دفتر کل می باشد که معمولا در پایان ماه تهیه می شود، تا توازن مانده حساب های دفتر کل مشخص شود. در صورت داشتن توازن می توان از حساب های دفتر کل برای تهیه صورت های مالی استفاده کرد، ولی در صورت تراز نبودن، نمی توان صورت های مالی درست و دقیقی بدست آورد.
به طور کلی برای تهیه گزارش های حسابداری، مجموعه ای از اقلام مورد نیاز می باشد، که در اصطلاح به آن تراز آزمایشی می گویند. این تراز مبنای تهیه و تنظیم گزارش های حسابداری می باشد.
تراز آزمایشی دارای انواع مختلفی می باشد و در شکل های دو ستونی، چهار ستونی، شش ستونی و هشت ستونی تهیه می شود.
برای مطالعه مقاله مراحل حسابداری می توانید از این لینک استفاده نمایید.
با توجه به اینکه در پایان هر ماه می توان تراز آزمایشی تهیه کرد، ولی تراز نامه اصلی را می توان در پایان دوره مالی تهیه کرد، می توان نتیجه گرفت که هرف تراز آزمایشی کنترل توازن مانده دفتر کل می باشد، ولی هدف تراز نامه اصلی بررسی وضعیت مالی شرکت در پایان دوره مالی می باشد. در ذیل با اهداف کلی تراز آزمایشی آشنا می شویم:
برابر بودن رقم بدهکار و بستانکار در تراز آزمایشی نشان دهنده این است که، بدهکار و بستانکار همه معاملات انجام شده از دفتر روزنامه به دفتر کل منتقل شده است. دیگر اینکه مانده بدهکار و بستانکار هر حساب به صورت درست و صحیح محسبه شده است. در نهایت مانده حساب در تراز آزمایشی به درستی جمع زده شده است.
تراز نامه به دلیل اینکه وضعیت مالی کسب و کار را در پایان یک دوره نشان می دهد، بسیار پر کاربرد می باشد و به دو صورت حسابی و گزارشی تهیه می شود. در ترازنامه آزمایشی حساب های دائم و موقت آورده می شود و در پایان هر ماه این تراز تهیه می شود، ولی در ترازنامه فقط مانده حساب دائمی آورده می شود و سندی برای افتتاحیه دوره بعدی می باشد و این تراز در پایان یک دوره مالی انجام می شود. در واقع تراز آزمایشی برای کنترل توازن مانده دفتر کل می باشد، ولی تراز نامه صورت حسابی برای وضعیت مالی یک شرکت می باشد.
برای مطالعه مقاله ثبت سند در حسابداری می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در تراز آزمایشی، همه حساب ها در یک ستون نوشته می شود و مانده هر حساب هم ، از دفتر کل خارج می شود و در ستون مانده بدهکار و بستانکار قرار می گیرد. در این تراز باید جمع دو ستون بدهکار و بستانکار برابر باشد و در غبر اینصورت ممکن است که دچار اختلافات ذیل شده باشد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله طراحی سیستم مالی را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…