یکی از کار های مهمی که هر شرکتی بایستی آن را انجام دهد، انتخاب سال مالی می باشد. این سال مالی انتخاب شده برای برآورد هزینه ها و صورت وضعیت های مالی، ارائه و پلمپ دفاتر، محاسبه میزان مالیات، ارائه اظهارنامه و ترازنامه مالی شرکت و همچنین محاسبه صورت سود و زیان شرکت می باشد.
بسیاری از شرکت ها و سازمان ها سال مالی خود را با توجه به تقویم شمسی انتخاب می کنند و تعداد کمی از شرکت ها مایلند که سال مالی آنها بر اساس سال مالی شرکت های خارجی یعنی از 11 دی ماه تا 10 دی ماه سال بعد، باشد.
این نکته را نیز باید به خاطر داشت که سال مالی ممکن است بر اساس زمان مشخص شده برای انبارگردانی شرکت ها تنظیم شود. در هر صورت شرکت ها می توانند سال مالی خود را با تصویب در مجامع عمومی خویش، تغییر دهند.
با توجه به ماده 155 ق.م.م، سال مالیاتی:
«سال مالیاتی عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال ختم می شود. اما در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالی آنها به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمی کند درآمد سال مالی آنها به جای سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار می گیرد و موعد تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و سر رسید پرداخت مالیات آنها چهار ماه شمسی پس از سال مالی است».
اما در قانون تجارت، در مورد سال مالی با این صراحت که در قانون مالیات های مستقیم تعریف شده است، صحبتی نشده است و واضح ترین آن در بند 19 ماده 8 اصلاحیه قانون تجارت دیده می شود که می گوید:
«تعیین آغاز و پایان سال مالی شرکت در موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم آن به بازرسان به مجمع عمومی سالانه که باید صاحبان سهام در طرح اساسنامه شرکت سهامی درج کنند.»
در استاندارد های حسابداری، موضوعات و اعمال بر اساس سال مالی انجام می شوند که بر همین اساس در تعریف دوره گزارشگری آمده است:
«صورت های مالی باید حداقل به طور سالانه ارائه شود.»
در این صورت شرکت ها آزادند که سال مالی خود را بر اساس یک سال، انتخاب نمایند. در این خصوص صاحبان شرکت می توانند زمان تاسیس شرکت و یا پس از آن سال مالی شرکت را به دلخواه خود تغییر دهند. بسیاری از شرکت ها سال مالی خود را منطبق بر سال شمسی انتخاب می کنند اما اگر این سال با سال شمسی منطبق نباشد، دارای مزایایی خواهد بود که در ادامه شرح داده می شود.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله سیستم مالی را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
بنابراین می توان گفت تغییر سال مالی برای شرکت های زیر دارای فوایدی می باشد:
برای تغییر سال مالی ارائه مدارک و مستنداتی لازم می باشد که این مدارک بسته به نوع و قالب فعالیت شرکت متفاوت هستند. اما در کل عموم مستندات و مدارک مورد نظر برای اعمال تغییر در سال مالی به شرح زیر می باشد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله تقویم مالی مودیان را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…