امروزه با پیشرفتهایی که در جوامع بشری حاصل شده، شاهد تخلف هایی ناشی از پرداخت نکردن مالیات و همچنین فرار های مالیاتی هستیم که نتیجه آن جریمه های سنگین مالیاتی است. مالیات یکی از اصلی ترین درآمدهای دولت در بیشتر کشورهاست، حتی پیشرفته ترین کشورهای جهان اول هم، روی این درآمد حساب باز میکنند، و درآمد های حاصله بصورت عادلانه صرف هزینه های عمومی و همچنین هزینه های جاری دولت میشود تا در بخشهای مختلف کشور، پیشرفت و توسعه به همراه بیاورد.
برای مودیان مالیاتی، در قانون مالیاتهای مستقیم کشور، وظایفی تعیین شده که باید در زمان قانونی آن را انجام دهند. لذا در صورتی که مودی این وظایف را بعد از مهلت قانونی انجام دهد یا انجام ندهد، جریمه هایی برای او در نظر گرفته میشود و باید این جریمه ها را علاوه بر اصل مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.
بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم، در ماده 274 و 279، در بند 60 اصلاحیه، ذکر شده است، موارد زیر جرم مالیاتی حساب میشوند و مرتکب یا مرتکبان برحسب مورد، به مجازات درجه شش محکوم میشوند.
برای مطالعه مقاله بخشنامه معافیت مالیاتی از این لینک استفاده نمایید.
این مجازات بر اساس ماده 274 به شرح زیر است:
الف – در صورتیکه مرتکب هر یک از جرایم، شخص حقوقی باشد، برای مدت شش ماه تا دو سال، ممنوعیت از فعالیت شغلی و ممنوعیت از صادر کردن بعضی از اسناد تجاری وجود دارد.
ب – در صورتیکه هر کدام از حسابرسان، حسابداران و همچنین موسسات حسابرسی، ماموران مالیاتی و کارکنان بانکها و موسسات مالی و اعتباری مرتکب جرم مالیاتی شوند یا تخلف های اتفاق افتاده را اطلاع ندهند، به حداقل مجازات مباشر جرم محکوم میشوند.
جرایم مالیاتی در ماده 279 قانون مالیات مستقیم:
بر اساس ماده 279 این اصلاحیه، هر گونه دسترسی و سو استفاده غیر مجاز از اطلاعات ثبت شده در پایگاه اطلاعات عملکردی، هویتی و دارایی مودیان مالیاتی، به غیر از مسایل مرتبط با فرآیند تشخیص و وصول درآمدهای مالیاتی یا افشای اطلاعات ذکر شده، جرم است.
برای مطالعه مقاله ماده ۱۳۴ قانون مالیات های مستقیم از این لینک استفاده نمایید.
مجازات اشخاص مرتبط با جرایم مالیاتی، ماده 279:
شخص خطاکار علاوه بر جدا شدن از خدمات دولتی و عمومی از دو تا پنج سال، به مجازات بیش از شش ماه تا دو سال حبس محکوم میشود. سایر مجازات های قانونی طبق تشخیص مراجع ذی صلاح تعیین میشود.
مجازات های درجه شش بر اساس قانون مجازات
برای مطالعه مقاله مالیات تکلیفی از این لینک استفاده نمایید.
امروزه دولت هر کشور سعی میکند، از طریق بخشودگی های مالیاتی، افراد را به پرداخت مالیات طبق قانون تشویق کنند، و هر چند وقت یکبار بخشنامه های گوناگونی برای بخشیدن مجازات مالیات، ابلاغ میکنند.
مودیانی که اصل مبلغ تعیین شده خود را به موقع تسویه کنند، به عنوان افراد خوش حساب از طرف دولت تلقی میشوند، و مشمول طرح های تشویقی و بخشش جریمه های مالیاتی میشوند. این بخشودگی ها درصورتی اتفاق میافتد که اشخاص ، مبالغ تعیین شده را در طول زمان اعلام شده برای طرح های بخشودگی ، پرداخت کنند.
فعالان اقتصادی میتوانند از فرصتهای بخشودگی در هر سال مالی که توسط اداره کل امور مالیاتی، مشخص میشود، استفاده نموده و با کسب عنوان خوش حسابی، از بار سنگین جریمه های مالیاتی رهایی یافته و شامل این بخشودگی شود. در مالیات های مستقیم، کلیه یا بخشی از جرایم مشخص شده توسط دولت، بنا به درخواست فعال اقتصادی، با توجه به دلایل ابراز خارج از اختیار بودن انجام وظایف مالیاتی ذکر و با در نظر گرفتن سوابق مالیاتی فعال اقتصادی یا خوش حسابی او، بنا به تشخیص و تایید سازمان امور مالیاتی کشور شامل این بخشودگی گردد. همیشه درصدی از مقدار مالیات پرداختی مودی تا زمان سررسید تعیین شده به عنوان خوش حسابی از بدهی او کسر، یا اگر چندین ماه از سر رسید پرداخت آن گذشته باشد، به عنوان جریمه مالیاتی در نظر گرفته میشود.
همواره سازمانهای مالیاتی به منظور مشارکت و تسهیل در پرداخت مودیان، در صورت وجود امکان تقسیط، اقدام به اعلام تعیین شرایط پرداخت اقساطی مینمایند.
متاسفانه در ایران به دلایل مختلفی، هنوز فرهنگ پرداخت مالیات، جایگاه خاصی پیدا نکرده. فرار و اجتناب از پرداخت مالیات، یک مشکل عمده محسوب میشود، زیرا در کشور های پیشرفته، بزرگترین بودجه از طریق دریافت مالیات بدست میآید و به همین علت در اجرای سیاست های مالی و پولی خود موفقیت چشمگیری بدست آورده اند.
همچنین وجود ذخایری نظیر گاز، نفت ، مس ، معادن و ….، باعث شده که توجه خاصی به این مورد نشود. بسیاری از سرمایه داران نیز در فکر فرار از پرداخت مالیات هستند.
در اصل یکی از عوامل کلیدی دولتهای قدرتمند، توان مالیات گیری از مردم است. زیرا در صورت فرار از پرداخت مالیات، شامل مجازات های سنگین میشوند و این یکی از دلایلی است که مردم برای اجتناب از پرداخت جریمه ، مالیاتهای خود را به موقع پرداخت میکنند و باعث پیشرفت دولت و کشور خود میشوند.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله راهنمای پيش ثبت نام وثبت نام دریافت کد اقتصادی را به شما پیشنهاد می کنیم.
مالیات، به عنوان ابزاری کلیدی شناخته میشود که دولت از آن برای تامین منابع مالی و تامین سیاستهای اقتصادی استفاده میکند. یکی از اصلیترین صنایعی که تحت تاثیر مالیات قرار…
برای موفقیت در حرفه طلا فروشی، به دانش عمیق و تخصصی در زمینه های مختلف از جمله شناخت طلا و جواهر، اصول نگهداری زیورآلات و مدیریت و بازاریابی موثر نیاز…
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…