واحد های تجاری که تولید کالای خاصی را بر عهده دارند، هر کدام دارای بخش های کوچک تری نیز می باشند که به هر کدام از آنها مسئولیت هایی محول می گردد.
این بخش های مختلف، از افرادی تشکیل شده اند که در رابطه با وظایف معینی، مسئولیت هایی دارند که در این بین، مدیریت ارشد این واحد ها بایستی از هماهنگی اهداف مدیران در این بخش ها مطلع باشد و نسبت به نحوه کار آنان اطمینان حاصل نماید.
حسابداری سنجش مسئولیت، در واقع به تمامی مفاهیم و ابزار های مختلفی اشاره می کند که حسابداران مدیریت می توانند با استفاده از آن، عملکرد بخش های مختلف را ارزیابی نموده و هماهنگی های بخش ها را با هم چک کنند.
حسابداری سنجش مسئولیت که به آن سیستم حسابداری نیز گفته می شود، بر این اساس است که هر شخصی مسئولیت نحوه عملکرد خود را بر عهده دارد.
این مفهوم، باعث شده است که حسابدار ها در انجام و همچنین ارائه گزارش ها، نتایج درستی را کسب نمایند.
بر همین اساس حسابداری مسئولیت نوعی سیستم حسابداری می باشد که عملکرد سازمان را بر پایه خطوط مسئولیت، برنامه ریزی، اندازه گیری و ارزیابی می نماید و همچنین می تواند درآمد ها و هزینه ها را بر مبنای مراکز مسئولیت، جمع آوری نموده و گزارش کند.
الزام پاسخ گویی، امکان بازخواست، توانایی پاسخ گویی در قبال تعهدات و … را مسئولیت می نامند که هر چند اختیار ممکن است به زیر دستان تفویض شود ولی کماکان مسئولیت انجام کار بر عهده سرپرستان می باشد.
حسابداری سنجش مسئولیت، یک سیستم گزارشگری اطلاعاتی می باشد که داده های مالی را بر مبنای حوزه های مسئولیت در یک سازمان طبقه بندی کرده و همچنین درآمد و هزینه را از حوزه های عملیاتی را که جهت کنترل به مدیر واگذار می شود دسته بندی و گزارش می کند.
اهداف حسابداری سنجش مسئولیت به شرح زیر طبقه بندی می گردند:
طرح ریزی و تخصیص منابع:
مدیریت احتیاج دارد که نتایج کارکرد دوایر و قسمت ها را بداند تا در برنامه ریزی های آینده و تخصیص منابع به دوایر مختلف مورد استفاده قرار دهد.
تصحیح عملیات جاری:
سیستم حسابداری سنجش مسئولیت کامل بیان نقاط ضعف و قوت را بر عهده دارد و با انجام این مسئولیت می تواند نسبت به تصحیح نقاط ضعف اقدام و نقاط قوت را مورد تشویق قرار دهد.
تعیین قیمت:
هر چند تعیین قیمت محصولات یا خدمات از طریق محاسبه قیمت تمام شده فکری اساسی است اما نباید فراموش کرد که در بیشتر موسسات قیمت را بازار تعیین می نماید که آن نیز به نوبه خود بازتابی از هزینه تمام شده می باشد.
محاسبه قیمت تمام شده محصولات یا خدمات در هر شعبه مدیریت را قادر به مقایسه نحوه عملیات در هر شعبه می نماید.
ایجاد هماهنگی در تنظیم حساب ها:
گزارشگری نتایج عملیات به صورت مالی در فرم های مخصوص پایان دوره ای از اهداف اولیه حسابداری می باشد. تهیه صورت های مالی تلفیقی مستلزم برقراری سیستم هماهنگ حساب ها در تمامی شعب می باشد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله حسابداری تعهدی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
سیستم سنجش مسئولیت هم به نسبت سیستم های دیگر مزایایی دارد که مزایای آن به شرح زیر می باشد
حسابداری سنجش مسئولیت بر فرضیات زیر استوار است.
صورت سود و زیان، عملکرد کلی یک شرکت را می سنجد. اما مدیران به اطلاعات حسابداری در مورد عملکرد هر بخش از شرکت نیاز دارند.
این اطلاعات، مدیران را در موارد زیر یاری می دهد:
برنامه ریزی و تصمیم منابع:
مدیریت بایستی بداند که چطور قسمت های مختلف یک شرکت انجام وظیفه میکنند و به این ترتیب اهداف آتی آنها را تعیین کرده، منابع لازم را به بخش هایی که بیشترین توان کسب سود را دارند، تخصیص دهد.
کنترل عملیات:
یکی از کاربرد های اطلاعات بخش ها، شناسایی قسمت هایی از شرکت است که کارایی لازم را نداشته یا پایین تر از سطح مورد انتظار عمل می کنند.
وقتی درآمد کاهش می یابد یا هزینه ها بالا می روند، اطلاعات بخش ها به مدیریت کمک می کند تا توجه خود را به بخشی که عملکرد ضعیف دارد معطوف نمایند.
نکته: اگر یک بخش کسب سود آور نباشد، شاید بهتر باشد که متوقف گردد.
ارزیابی عملکرد مدیران بخش ها:
چون هر بخش یک محدوده مسئولیت پذیر است، لذا عملکرد بخش، مبنایی را برای ارزیابی عملکرد مدیر بخش فراهم می کند.
بنابراین اندازه گیری عملکرد هر بخش از شرکت، از وظایف مهم عرض سیستم حسابداری است که برای ارضای نیاز های اطلاعاتی مدیریت در سیستم حسابداری شرکت طراحی می شود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله تعیین صلاحیت حسابداران را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…