مهم ترین ضرورت برای راهاندازی هر شرکت تجاری یا کسب و کار اقتصادی، سرمایه است. سرمایه ثبتی شرکت نیز شروعی برای تجارت سودمند است. تا پایان همراهمان باشید تا از زوایای مختلف سرمایه ثبتی شرکت را ارزیابی کنیم.
سرمایه مهمترین رکن تجارت و وسیلهای برای کسب سود و منفعت بیشتر است. تا وقتی شرکتها و واحدهای اقتصادی و صاحبان کسب و کار و سرمایه نداشته باشند، نمیتوانند از انجام فعالیتهای اقتصادی خود سود ببرند و درآمد داشته باشند. برای ثبت شرکت باید سرمایه آن به حداقلهایی که قانون تعیین کرده برسد. سرمایه عددی است که سهامداران هنگام تأسیس شرکت به عنوان آورده به شرکت تزریق میکنند و این رقم باید در اداره ثبت شرکتها ثبت شود.
سرمایه تنها آورده نقدی نیست و میتواند شامل تجهیزات و مواد اولیه یا هر چیز دیگری باشد. مهم است که میزان سرمایهها در اساسنامه شرکت قید شود.
تا زمانی که سرمایه اولیهای برای راهاندازی کسب و کار نداشته باشید اجازه ثبت شرکت را ندارید. یکی از مهمترین ارکان برای ثبت، شرکت مشخص کردن میزان سرمایه ثبتی است. تفاوت اصلی که تعیین کننده نوع شرکتها است، همین میزان سرمایه اولیه هنگام ثبت آن است.
این که سرمایه ثبتی چگونه تأمین شده است، از حسابهای شخصی، مشارکتی یا صندوقهای دولتی تأمین شده باشد، و این که میزان تأمین سرمایه تعهد شده تا چه سقفی باشد و تا چه مبلغی از آن پرداخت شده باشد، عوامل مهمی است که تعیین کننده نوع شرکت است.
سرمایه همان رقمی است که هنگام ثبت شرکت مشخص میشود. اما داراییهای شرکت میتواند تغییر کند. بهطور مثال شرکتی با سرمایه یک میلیون تومان شروع به کار میکند اما پس از مدتی فعالیت اقتصادی، میزان داراییهای آن شرکت خیلی بیشتر از رقم اولیه سرمایه خواهد شد، اما سرمایه اولیه همچنان همان یک میلیون تومان است ولی دارایی شرکت پس از چندسال به چندین میلیون میرسد. داراییهای شرکت میتواند شامل وجوه نقد، مطالبات اشخاص، اموال منقول و غیرمنقول، مشهود و نامشهود باشد.
همانطور که گفته شد سرمایه آوردههای شرکت است که در زمان تأسیس شرکت در اداره ثبت شرکت مشخص شده، افزایش سرمایه روال مشخصی دارد تا به مبلغ اولیه سرمایه شرکت، رقم جدید افزوده شود. افزایش سرمایه در واقع نوعی افزایش آوردههای شرکت است که از راههای مختلفی امکان پذیر است.
برای افزایش سرمایه شرکت از چهار روش میتوان استفاده کرد:
برای ثبت افزایش سرمایه شرکت باید به اداره ثبت شرکتها مراجعه کنید، لازم است باید قبل از آن مراحلی را طی کرده باشید.
افزایش سرمایه شرکت بستگی مستقیم به تعیین سرمایه اولیه آن دارد. با توجه به سیستم تأمین اولیه سرمایه ثبتی شرکت، باید تصمیم بگیرید که قصد دارید در بلندمدت یا کوتاه مدت سرمایه را افزایش دهید. بهترین شیوه افزایش سرمایه شرکت، آورده نقدی بدون بهره است که باعث توسعه شرکت میشود. در هر حال از هر روشی که برای افزایش سرمایه استفاده میکنید بهتر است بازدهی آن را در بلندمدت بررسی کنید.
سرمایه نقدی وجه رایج کشور و پول نقدی است که وارد شرکت میشود. زمانی که شرکت قصد اقدامات زیربنایی مانند افزایش فضای شرکت، یا تغییر ماهیت و ساختار شرکت را داشته باشد نیازمند سرمایه نقدی است. برای تأمین سرمایه نقدی شرکت دو راه وجود دارد:
1- از طریق وام گرفتن
2- به شیوه فروش سهام به سهامداران
از آنجا برای بازپرداخت وام علاوه بر مبلغ اصلی باید سود بپردازید، بهترین راه افزایش سرمایه استفاده از فروش سهام شرکت است.
اندوخته قانونی هیئت مدیره را ملزم میکند که صدی ۵ از خالص شرکت را برای اندوخته قانونی کنار بگذارند. اندوخته قانونی باید در یک حساب خصوصی به همین نام نگهداری شود. تا زمانی که اندوخته قانونی به حد یک دهم سرمایه اصلی شرکت نرسد، باید آن را افزایش داد.
اندوخته قانونی یکی از موارد لازم و ضروری برای هر شرکت است تا اگر شرکت دچار زیان شد با این پول بتواند ضرر و زیان به وجود آمده را جبران کند. اندوخته قانونی مخصوصاً در کشورهای اروپایی اهمیت زیادی دارد.
سرمایه در گردش بخشی از داراییهای جاری است که از منابع مالی بلندمدت تأمین شده باشد. در واقع این نوع سرمایه شاخصی برای تشخیص درجه نقدینگی و عدم اعسار شرکت است.
سرمایه ثابت بیشتر در اقتصاد مارکسیستی معنا و مفهوم دارد. سرمایه ثابت، بخشی از سرمایه که برای خرید وسایل تولید، ابزار کار، مواد خام و غیر صرف میشود سرمایه ثابت نامیده میشود.
سرمایه ثابت بیشتر از ارزش خود، توانایی افزودن به ارزش محصول را ندارد، سرمایه ثابت به دو بخش سرمایه سیار و سرمایه مستقر تقسیم میشود:
از سرمایه مستقر چه می دانید:
لوازم و وسایل سرمایهای که عمر طولانیتری داشته دارند و در فرآیند تولید پایدارتر هستند، نوعی سرمایه مستقر است که به تناسب عمر و دوام آن تعریف میشود. تجهیزات ساختمانی، ماشین آلات، تأسیسات و غیره سرمایه مستقر هستند.
با سرمایه متغیر بیشتر آشنا شوید:
سرمایه متغیر بخشی از سرمایه است که توسط نیروی کار و در فرآیند تولید ایجاد میشود. لازم است بدانید سرمایه متغیر فقط به وسیله نیروی کار ایجاد میشود.
همانطور که شرکت سهامی خاص از نامش پیدا است، شرکتی است که سرمایه آن به وسیله سهام تأمین میشود. برای ثبت سرمایه شرکت، باید سهام را به تعداد مشخصی تقسیم بندی کنید. لازم است بدانید محدودیتی برای تقسیم بندی سهام وجود ندارد.
حداقل سرمایه برای تشکیل شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال است که میتواند به صورت نقدی یا غیرنقدی باشد. مطابق قوانین شرکت سهامی خاص باید ۳۵ درصد مبلغ ۱۰۰ هزار تومان را در بانک واریز نماید. گواهی این پرداخت هنگام ثبت شرکت سهامی خاص باید به اداره ثبت شرکتها تحویل داده شود.
شرکت سهامی عام نیز مثل شرکت سهامی خاص، با فروش سهام به مردم است که سرمایه خود را تأمین میکند.
تفاوت این شرکت با سهامی خاص در میزان سرمایه اولیه است. در شرکت سهامی عام این میزان از ۵ میلیون ریال نباید کمتر باشد.
مانند شرکت سهامی خاص این سرمایه میتواند به صورت آورده نقدی یا غیرنقدی باشد.
۳۵ درصد سرمایه ثبتی باید در زمان تأسیس شرکت پرداخت شود و مابقی به صورت تعهد به گردن سهامداران باقی میماند، لازم است بدانید اگر سرمایه شرکت غیرنقدی باشد باید همه آن مبلغ را در زمان تأسیس تأدیه نمایید.
برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود میتوانید بدون هیچ گونه سرمایه اقدام به ثبت نمایید. معمولاً دو یا چند نفر به عنوان هیئت مؤسس، اقدام به ثبت شرکت میکنند. در شرکت با مسئولیت محدود هرکدام از شرکاء محدود به سهم الشرکه آنها میشود. مسئولیت هر کدام از شرکا محدود به میزان سرمایه آنها میشود. مسئولیت هر کدام از شرکا در قبال بدهیهای شرکت، به میزان سرمایهای است که آوردهاند.
تفاوت این شرکت با دو نوع قبلی در تأمین سرمایه اولیه است که در همان زمان تأسیس باید تمام سرمایه نقدی و غیر نقدی به صورت کامل تأدیه شود.
شرکت نسبی هر کدام از اعضا به نسبت سرمایهای که تأمین کردهاند مسئول بدهیهای شرکت هستند. برای این شرکت نیز حداقل سرمایه ثبتی اولیه مشخص نشده است.
شرکتهای تضامنی برای انجام امور تجاری تشکیل میشود. دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی اقدام به ثبت شرکت میکنند.
این شرکت با هر میزان سرمایه نقدی و غیر نقدی میتواند تشکیل شود، لازم است بدانید سرمایه ثبتی اولیه چه نقدی و چه غیرنقدی باید بهطور کامل پرداخت شود. در این نوع شرکت هر کدام از اعضا و اشخاص حقیقی در برابر بدهیهای آن مسئول هستند.
ماهیت شرکت تعاونی، کمک به تولید و فروش کالا و محصولات است. شرکتهای تعاونی از اشخاص حقیقی و حقوقی تشکیل میشود که جهت رفع نیازمندیهای مشترک، بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اقدام به تشکیل شرکت تعاونی میکنند. شرکت تعاونی میتواند به صورت عام یا خاص باشد.
سرمایه ثبتی شرکت تعاونی عام 100 میلیون ریال است. برای شرکت تعاونی خاص این مبلغ 10 میلیون ریال است که هنگام ثبت باید حداقل یک سوم آن را تأدیه نمایید. آورده غیر نقدی هم باید به صورت کامل تأدیه شود.
این شرکتها همان طور که اسمش پیدا است، به صورت مختلط است و ترکیبی از شرکت تضامنی و شرکت سهامی است. این نوع شرکت بین یک عده شرکا سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود.
مطابق قانون برای ثبت این شرکت هیچ محدودیتی وجود ندارد اما باید هنگام ثبت باید یک سوم سرمایه به صورت نقدی پرداخت شود. در صورت ورشکستگی هیچ یک از شرکا ضامن انحلال شرکت نخواهند بود.
هزینه افزایش سرمایه شرکت چقدر است؟
خوب است بدانید هزینه افزایش سرمایه شرکت ۹۰۰ هزار تومان است که هزینه باطل کردن تمبر را هم باید در نظر داشته باشید.
برای افزایش سرمایه شرکت چند روز زمان لازم است؟
پس از انجام تمام مراحلی که گفته شد در اداره ثبت شرکتها 24 روز زمان برای پذیرش درخواست زمان نیاز است.
برای اندوخته قانونی چه میزان از سود شرکت را باید در نظر گرفت؟
5 درصد از سود خالص شرکت باید برای اندوختعه قانونی در نظر گرفته شود.
حداقل تعداد شرکا در شرکت سهامی خاص چند نفر است؟
شرکت سهامی خاص با 3 نفر رسمیت پیدا میکند.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله حساب ارزی چیست دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…