هر سال مبلغی به نام عیدی یا پاداش برای کارکنان مختلف در نظر گرفته میشود که در پایان سال به آن ها پرداخت میشود. در واقع پاداش مذکور حق کارگر است و لطف کارفرما به کارکنان خود نیست و همه کارفرمایان موظف به پرداخت این پاداش در زمان مقرر شده هستند؛ در صورت پرداخت نکردن آن توسط کارفرما، کارگران میتوانند در اداره مربوطه، که هیات حل اختلافات میان کارگر و کارفرما است، از کارفرمای خود شکایت کنند.
با اتکا به ماده واحده قانون های مربوط به کار و عیدی سالانه، کارگاه هایی که قانون کار شامل آن ها میشود و افراد شاغل در آن با توجه به قانون مذکور «کارگر» نامیده میشوند، عیدی پایان سال به آن ها تعلق میگیرد.
در میزان پاداش این دسته از کارگران با کارکنان سازمان های دولتی و اجرایی یا همان کارمندان دولت تفاوت هایی وجود دارد، به این صورت که مبلغ عیدی باتوجه به پایه و مبنای حقوق آن ها تغییر میکند. عیدی کارگران برابر 60 روز یا همان 2 ماه دست مزد پایه آن ها است.
قابل ذکر است که قانون کار برای عیدی های پایان سال حد و حدودی تعیین کرده است. حد مذکور برای کارگران این گونه است که نباید مبلغ پرداختی به عنوان عیدی از سقف سه برابر مبنای دستمزد مصوبه بیشتر شود. به طور مثال در صورتی که حداقل حقوق کارگران یک میلیون و 500 هزار تومان باشد عیدی او معادل 3 میلیون تومان خواهد بود. این مبلغ، حداقل مبلغ دریافتی او به عنوان پاداش خواهد بود و به عنوان نمونه، یک کارگر در صورتی میزان 2 ماه دستمزد خود را پاداش خواهد گرفت که، میزان پاداش او از 3 برابر دستمزد پایه او بیشتر نشود، در صورت عبور کردن وجه از سقف مذکور حداکثر مبلغ پاداش ( سه برابر دستمرد) را دریافت خواهد کرد. در این مثال سقف دریافتی به عنوان پاداش 4 میلیون و500 هزار تومان است.
با توجه به اصل 138 قانون اساسی همه دستگاه های اجرایی و دولتی موظف اند به تمامی کارکنان خود اعم از افراد ثابت و رسمی تا موقت، در صورت رضایت از کارکرد آن ها پاداش بپردازند و میزان عیدی محاسبه شده برابر جمع یک ماه دستمزد، مزایای شغل و تفاوت دستمزد پایه آن ها که دریافت میکنند به نسبت مدت زمان کارکرد آن ها در طول سال است و میزان آن برای افراد مجرد و متأهل تفاوت دارد که سقف آن تا به امسال (1398) 10 میلیون ریال است. البته قابل ذکر است که دولت مبلغ عیدی کارکنان دستگاه های دولتی را هر ساله مشخص میکند و در موعد مقرر آن را پرداخت میکند.
موسسه مشاوران ارائه دهنده انواع مشاوره قوانین وزارت کار می باشد.
با اتکا به ماده 39 قانون مربوط به کار، در مورد شرایط این عزیزان، این چنین گفته شده است:
به کارگرانی که با کارفرمای خود کمتر از حداقل ساعاتی که قانون تعیین کرده است، (40ساعت) همکاری داشته باشند نیز پاداش تعلق میگیرد و میزان آن به تناسب ساعات کاری که انجام داده است به آن ها پرداخت میشود.
در تعریف این گروه از کارگران گفته شده است که در طول یک ماه کارکرد ثابتی ندارند و تعداد ساعات مختلفی را به کار میپردازند. بنابراین دستمزد ماهانه آنها نیز متغیر است. عیدی به این گروه نیز تعلق میگیرد.
مبلغ آن نیز متوسط (میانگین) دستمزدی است که در 90 روز (3 ماه) آخری که مشغول به کار بوده اند به آن ها پرداخت گردیده است.
این گروه از کارگران مانند کارگران کشاورزی و ساختمانی که قانون کار شامل آن ها میشود، فصل های مختلفی در سال را کار میکنند یا به طور کلی یک سال تمام را کار نمیکنند، میزان مبلغ عیدی آنها برابر پایه مزد دریافتی آن ها در 60 روز (2ماه) و متناسب روز های کارکرد آن ها در محل کار است. هم چنین کارگرانی که به صورت کارمزد هستند عیدی آن ها برابر متوسط دستمزد دریافتی آن ها به تناسب مدت زمان کارکرد می باشد.
به پشتوانه ماده 74 قوانین مربوط به کار، مدت زمانی که یک کارگر به مرخصی برای بهبود بیماری (استعلاجی) میرود، در صورتی که سازمان مربوطه که تامین اجتماعی است آن را تایید کند، جزء سابقه کاری فرد محاسبه میشود و شامل عیدی سالانه خواهد شد.
چنانچه کارگری اخراج، بازنشست یا استعفا داده باشد یا به هر طریقی روابط او با کارفرما و کارگاهی که در آن شاغل بوده قطع شده باشد به تناسب مدت زمان کارکرد عیدی دریافت خواهد کرد.
مطابق تبصره یک ماده واحده قانون مربوط به پاداش اخر سال کارکنان، که در سال 1370 تصویب شده است، زمان پرداخت عیدی سالانه تنها در آخر سال است و هرگونه وجه پرداختی به کارگران در طول سال به عنوان عیدی در صورت توافق بین کارگران و کارفرما علی الحساب خواهد بود و جزو عیدی پایان سال محاسبه میشود.
بر اساس قوانین مالیاتی بر عیدی سالانه نیز مالیات وضع میشود که به نحوه زیر است:
به طور کلی عیدی تا 2 میلیون تومان، از مالیات معاف است. به طور مثال در پاداشی که مبلغ آن 3 میلیون و 600 هزار تومان است، به 2 میلیون تومان آن مالیات تعلق نمیگیرد ولی برای یک میلیون و600 هزار تومان دیگر مالیات محاسبه می شود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله لیست حقوق و دستمزد را به شما پیشنهاد می کنیم.
مالیات، به عنوان ابزاری کلیدی شناخته میشود که دولت از آن برای تامین منابع مالی و تامین سیاستهای اقتصادی استفاده میکند. یکی از اصلیترین صنایعی که تحت تاثیر مالیات قرار…
برای موفقیت در حرفه طلا فروشی، به دانش عمیق و تخصصی در زمینه های مختلف از جمله شناخت طلا و جواهر، اصول نگهداری زیورآلات و مدیریت و بازاریابی موثر نیاز…
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
نمایش دیدگاه ها
سلام. فردی مشمول قانون کار است و در دستگاه دولتی کار میکند. با توجه به اینکه دستگاههای دولتی پاداش را سالیانه پرداخت نمیکنند و در پایان سی سال پرداخت میکنند نحوه محاسبه پاداش پایان خدمت بر اساس قرارداد او چگونه است؟ چه اقلامی محاسبه میشود؟ آیا محاسبه بر اساس قرارداد سال آخر است یا بر اساس تجمیع پاداش در هر سال در دورخ سی ساله است که به نظر منطقی نیست. لطفا راهنمایی بفرمایید. سپاسگزارم
سلام مبنا محاسبه اخرین حقوق پایه دریافتی در قرارداد می باشد
چطور حقوق یه فرد بر اساس کارایی حساب کنیم ؟
توافقی باید اعمال کنید
سابقه کارگران یا مزد سنوات در محاسبه عیدی تاثیر دارد؟
سلام خیر فقط براساس حقوق پایه محاسبه میشود.
سلام عالیه. لیست حقوق دستمزه جهت مطالعه خواستم ممنونم