پروژه، مجموعه ای از فعالیت هایی است که جهت رسیدن با اهداف خاصی صورت می گیرد که شامل فعالیت هایی با ویژگی های زیر می باشد:
برای کسب موفقیت در پروژه ها، لازم است که به سه عامل زمان، هزینه و کیفیت، توجه شود. عدم توجه به هر کدام از این ویژگی ها، می تواند باعث شکست در پروژه شود و تبعات اقتصادی به همراه داشته باشد.
مدیریت پروژه (Project management)، یعنی برنامه ریزی و هدایت پروژه در چارچوب زمان، هزینه و کیفیت در راستای ایجاد و کسب نتایج مورد انتظار
مدیریت پروژه در بر دارنده فعالیت های برنامه ریزی، سازمان دهی، هدایت اجرا و نظارت بر اجرا می باشد که سعی دارد با استفاده از منابع، نتایج مورد انتظار و صحیحی کسب نماید.
در واقع می توان گفت که مدیریت پروژه با به کار گیری مهارت، دانش، تکنیک و ابزار های لازم در مدیریت اجرای فعالیت ها، نیاز ها و انتظارات متولیان را مرتفع می سازد.
نکته: مدیریت پروژه در اجرای این مهم از دو بازوی قدرتمند برنامه ریزی و کنترل پروژه بهره می گیرد.
فرآیند برنامه ریزی در واقع تعیین توالی و توازن فعالیت های لازم برای اجرای یک پروژه با در نظر گرفتن زمان مورد نیاز برای اجرای هر فعالیت و کیفیت تعیین شده برای آن فعالیت ها می باشد.
کنترل پروژه فرآیندی است که در جهت حفظ مسیر پروژه برای رسیدن به یک تعادل اقتصادی موجه انجام می گیرد. کنترل پروژه بین سه عامل هزینه، زمان و کیفیت در حین اجرای پروژه، کمک می گیرد که از ابزار و تکنیک های خاص خود استفاده می کند.
در واقع کنترل پروژه، اجرای دقیق و کامل برنامه تدوین شده برای پروژه است به نحوی که هنگام خروج از برنامه بتواند با تشخیص دلایل و طرح اقتصادی ترین فعالیت ها، پروژه را به بهترین حالت ممکن در مسیر اولیه و اصلی خود برگرداند.
نرم افزار های رایج کنترل پروژه شامل سری نرم افزار های پری ماورا و همچنین نسخه های ام اس پروجکت می باشد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله بازده سرمایه گذاری را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
بر اساس PMI، مدیریت پروژه دارای فاز های زیر می باشد.
این فاز، فاز نخست پروژه است که شروع کننده می باشد و هدف آن تعریف پروژه در سطح وسیع است. این فاز اغلب با یک مورد کاوی کسب و کار شروع می شود.
زمانی که امکان سنجی یک پروژه انجام می گیرد، اگر مطالعات امکان سنجی، انجام پروژه را توجیه کرد، فاز آغازین، اولین قدم در روند پروژه می باشد.
فاز برنامه ریزی پروژه، کلید مدیریت موفق پروژه است و بر توسعه نقشه راهی متمرکز است که همه از آن تبعیت خواهند کرد. این فاز معمولا با تنظیم اهداف شروع می شود.
دو روش محبوب برای تنظیم اهداف، موارد زیر می باشند:
یک روش جدید تر است که محیط سریعا در حال تغییر کسب و کار های امروزی را نیز در نظر می گیرد.
در فاز اجرای پروژه معمولا تحویل دادنی ها آماده و تکمیل می شوند. این فاز اغلب به عنوان بدنه پروژه مورد توجه قرار می گیرد، زیرا در طول این فاز، اتفاقات زیادی از جمله موارد زیر رخ می دهد:
نکته: در حالی که فاز کنترل الزامات متفاوتی دارد اما اغلب فاز سوم و چهارم همزمان رخ می دهند.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله بازده سرمایه گذاری را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
این فاز به طور کامل درباره اندازه گیری پیشرفت و عملکرد پروژه برای اطمینان از این است که هر چیزی که اتفاق می افتد در راستای برنامه مدیریت پروژه قرار دارد.
در فاز پنجم که فاز نهایی پروژه محسوب می شود، مدیر پروژه جلسه ای برگزار می کند، این جلسه به عنوان گزارش اختتام پروژه، به منظور ارزیابی موفقیت ها و شکست های پروژه، بسیار مفید واقع می گردد.
از جمله موسسات و کشور های گوناگونی که اقدام به تدوین استاندارد های مخصوص خود در زمینه مدیریت پروژه کرده اند می توان به چهار استاندارد زیر که دارای اهمیت و مقبولیت بیشتری هستند، اشاره کرد:
بر اساس استاندارد PMBOK، مدیریت نه گانه حاکم بر پروژه ها عبارتند از:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله ارزش اسمی سهام را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…