کارایی یکی از مسائل مربوط به ارزیابی و کارسنجی می باشد که در سال ۱۷۶۰ م مورد توجه قرار گرفت. این موضوع دارای استاندارد ها و فعل و انفعالاتی می باشد که در ادامه به شرح آن پرداخته می شود.
ساده ترین و جامع ترین تعریفی که از کارایی در دست می باشد، تعریف پیتر دراکر است که می گوید:
«کارایی عبارت است از انجام درست کار ها»
در واقع می توان گفت که کارایی مقایسه ای در بین منابع مختلف می باشد که برای رسیدن به اهداف، مقاصد و فعالیت های خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین بنا به تعریف کاتز و کان کارایی عبارت است از:
«نسبت ستاده های تولید شده به داده های لازم برای تولید این ستاده ها»
در واقع بر اساس این نظر، بین کارایی بالقوه و بالفعل، تفاوت وجود دارد و کارایی بالفعل از بالقوه کوچک تر می باشد.
در نهایت می توان گفت که کارایی به معنی درجه و کیفیت رسیدن به مجموعه ای از اهداف می باشد که در صورتی یک تولید کننده کارا است که بتواند به تمام اهداف تولیدی دست یابد.
مفهوم کارایی در سه سطح مختلف زیر کاربرد دارد:
یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، استفاده از کلمات بهره وری و اثر بخشی به جای کارایی می باشد که اشتباه است. در واقع بهبود کارایی نمی تواند ارتقای بهره وری را ضمانت نماید.
در واقع کارایی شرط لازم برای بهره وری می باشد اما کافی نیست. یعنی می توان گفت که اثر بخشی و کارایی هر دو برای بهره وری شرط لازم می باشند، اما کافی نیستند.
مفهوم بهره وری در برگیرنده دو مفهوم اثر بخشی و کارایی به صورت زیر می باشد:
بهره وری = اثر بخشی + کارایی
از جمله عواملی که در درون سازمان تاثیر گذار می باشند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
به عواملی گفته می شود که تاثیر زیادی روی بهره وری دارند اما بنگاه های اقتصادی قادر به کنترل نمودن آنها نیستند از جمله:
کارایی خود دارای انواع مختلفی می باشد که هر کدام از آنها کاربردی دارد و در مواقعی خاص مورد توجه و استفاده قرار می گیرند. در ادامه به شرح مختصری از انواع کارایی پرداخته می شود و در نهایت کارایی اقتصادی توضیح داده خواهد شد.
کارایی فنی:
وظیفه میزان توانایی تبدیل ورودی هایی مانند نیروی انسانی، ماشین آلات و… را به خروجی ها دارد که در مقایسه با بهترین عملکرد بایستی صورت گیرد.
کارایی تخصیصی:
وظیفه آن تولید محصول با بهترین ترکیب ممکن می باشد که با استفاده از کم هزینه ترین ترکیب ها صورت گیرد.
کارایی ساختاری:
وظیفه مقایسه کارایی صنایع مختلف را با محصولات متفاوت بر عهده دارد که از میانگین کارایی شرکت های مختلف در مورد آن صنعت حاصل می شود.
کارایی مقیاسی:
کارایی مقیاسی وظیفه تولی در مقیاس بهینه را دارد که از تقسیم کارایی مشاهده شده یک واحد بر کارایی در مقیاس بهینه حاصل می گردد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد ایران را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
کارایی اقتصادی یکی از اهداف جامع کارکرد های اقتصادی می باشد که نسبت میزان کالای تولید شده را به نسبت میزان عوامل تولیدی آن می سنجد.
در واقع می توان گفت که به ترکیبی از کارایی فنی و کارایی تخصیصی (حاصل ضرب کارایی فنی و تخصیصی)، کارایی اقتصادی گفته می شود.
روش های استفاده از منابع محدود برای تولید محصول:
عوامل موثر بر کارایی اقتصادی:
کارایی اقتصادی به دو عامل مهم زیر برای کارایی درست نیاز دارد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله ضرورت مشاور مالی در کسب و کار را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…