اظهارنامه گمرکی چیست
اظهارنامه گمرکی کالا برای این است که صادر کننده یا وارد کننده کالا و خدمات به گمرک اطلاع دهد که قصد ورود یا خروج کالایی از طریق گمرک را دارد. به علاوه این که از اظهارنامه گمرکی برای محاسبه عوارض و مالیات خروج کالا نیز کاربرد دارد خوب است بدانید هدف از ارائه اظهار نامه گمرکی افزایش سرعت روند خروج کالا از گمرک است.
اظهارنامه گمرکی سندی است که تمام اطلاعات مربوط به بسته و محموله وارد شده یا خارج شده از کشور در آن ثبت می شود. پس از ارائه اظهار نامه گمرکی در صورتی که مغایرتی میان اظهارنامه و لیست کالاها وجود نداشته باشد، مجوز لازم برای خروج کالا از گمرک صادر می شود.
تا زمانی که اظهار نامه کالا ارائه نشود پذیرش یا ترخیص آن امکان پذیر نیست. اظهار نامه گمرکی یک برگه قانونی و نوعی تعهد حقوقی است که مسئولیت تنظیم آن با اظهار کننده است.
برای مطالعه مقاله آیین نامه مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
تکمیل اظهارنامه گمرکی
اظهارنامه توسط چه کسی تکمیل می شود:
برای تکمیل اظهارنامه صاحب کالا ، وکیل و نماینده قانونی او باید اقدام به آماده سازی فرم های اظهارنامه گمرکی کند. یکی از کسانی دیگری که می تواند از طرف گمرک برای خروج کالا اقدام نمایند، دلال گمرک است. دلال گمرک یا نماینده و مسئول کالا می تواند اظهارنامه را تکمیل کرده و پس از امضا همراه با فاکتور و گواهی مبدا و سایر اسناد و مجوزهای لازم را برای خروج کالا به گمرک تحویل دهد.
چیزهایی که در اظهارنامه گمرکی درج می شود:
از آنجا که ارائه اظهار نامه گمرکی برای اطلاع رسانی به گمرک است تا گمرک در جریان باشد که کالای وارد شده یا خارج شده دقیقا چیست؟ حجم و وزن آن چقدر است؟ تعداد و فراوانی کالا چه اندازه است؟ میزان ارزش کالای وارد شده یا صادر شده چقدر است؟ و از همه مهم تر این که ماهیت کالای وارد شده یا صادر شده چیست. اگر اظهارنامه با محموله ای که در گمرک وجود دارد مطابقت داشته باشد اجازه ترخیص خواهد گرفت.
برای مطالعه مقاله مالیات شرکت های حمل و نقل می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مراحل انجام اظهار نامه گمرکی
برای تهیه اظهارنامه باید وارد سامانه EPL گمرک شد. از مزیت های الکترونیک شدن کارها همین بس که نیازی به حضور فیزیکی نیست. می توانید وارد سایت irica.gov.ir شده و اظهارنامه را در سایت مربوطه تحویل دهید تا مراحل قانونی ترخیص کالای وارداتی یا صادراتی انجام شود. شرکتی که کالا را وارد می کند اطلاعات کالا، ارزش و قیمت آن را محاسبه کرده و در اظهار نامه ثبت می نماید.
شرکتی که کالا را وارد می کند اطلاعات کالا، ارزش و قیمت آن را محاسبه کرده و در اظهار نامه ثبت می نماید. پس از پذیرش، اظهارنامه گمرکی وارد مرحله کنترل می شود. این کار توسط ارزیاب انجام می شود. در صورت تایید، ارزیاب اظهارنامه را امضا کرده و به کارشناس مربوط تسلیم می کند. در آخرین مرحله در صورت هم خوانی فیش ارائه شده با مبلغ پرداخت شده توسط سیستم، صندوق دار پس از تایید پروانه گمرکی مجوز ترخیص و پرداخت را می دهد.
مدارکی که صاحب کالا یا وکیل قانونی او باید برای ارائه اظهارنامه گمرکی به همراه داشته باشد موارد زیر هستند.
برای مطالعه مقاله مالیات علی الحساب واردات کالا می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مغایرت اطلاعات کالا با اظهارنامه
مجازات مغایرت اطلاعات کالا با اظهارنامه:
اگر اظهارنامه ارائه شده برای واردات یا صادرات کالا حاوی اطلاعات غلط باشد یا محتویات اظهارنامه با محتویات محموله هم خوانی و مطابقت نداشته باشد، وارد کننده یا صادر کننده موظف است بر اساس قانون مقداری تفاوت جریمه و هزینه را پرداخت کند.
اگر صاحب بار و کالا به منظور پرداخت عوارض کمتر اقدام به استفاده از سایر تعرفه ها کند، مشمول پرداخت جریمه های سنگین می شود.
تعرفه گمرکی چیست:
یکی از مبناهای اظهارنامه گمرکی تعرفه گمرک است. تعرفه گمرکی یک بخش اساسی دارد که قواعد کلی برای تمام کالاها را اعلام می کند. در موارد خاص نیز به طور ویژه به کالاها پرداخته است. تعرفه گمرک یک کاتالوگ است که مرسوم به نماکلاتور است.
برای مطالعه مقاله آيين نامه ماليات ارزش افزوده می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نماکلاتور گمرکی
نماکلاتور چیست:
به کمک نماکلاتور نامگذاری نظام مند اشیاء مختلف صورت می پذیرد. در جداول تعرفه گمرکی نرخ حقوق، عوارض گمرک و مالیات برای هر یک از اقلام فرعی کالاهای مختلف تعیین می شود.
نماکلاتور بخشی از تعرفه گمرکی است که در آن جداولی به منظور حقوق، عوارض گمرکی و مالیات و نیز توصیف کالا های مختلف در ان درج شده است. حقوق گمرکی برای کالاهای مختلف متفاوت است و نرخ های اعمال شده می تواند تا 200 درصد هم معافیت مالیاتی داشته باشد. البته این موضوع در کشورهای مختلف و قوانین حاکم کشور مبدا تفاوت دارد.
تعرفه گمرکی کالاهای ممنوعه:
در خرداد ماه سال 1397 واردات 1400 قلم کالا به کشور غیر مجاز اعلام شد. این ممنوعیت به دلیل تولیدات داخلی مشابه این کالا در داخل کشور و به منظور حمایت از تولیدات داخلی انجام پذیرفت. بنابراین وارد کنندگان کالا قبل از اقدام به خرید کالا باید از لیست کالاهای ممنوعه مطلع باشند.
البته با توجه به ممنوعیت ورود این کالاها به کشور امکان ثبت سفارش آنها نیز وجود ندارد. صادرکنندگان نیز باید قبل از اقدام به خرید از وضعیت مجوزهای کالا برای ورود خاطر جمع شوند. به هر حال کالاهای ممنوعه در هیچ صورتی اجازه ورود یا خروج از کشور را ندارند بنابراین نیازی به اظهارنامه گمرکی هم نیست.
برای مطالعه مقاله مالیات واگذاری تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
کالاهای ورودی یا خروجی که از طریق گمرک به کشور وارد می شوند سه دسته هستند.
دسته اول کالاهای مجاز، کالای مجاز کالاهایی هستند که در صورت رعایت ضوابط و قوانین گمرکی نیازی به اخذ مجوز ندارند. ولی اظهارنامه گمرکی باید داشته باشند.
دسته دوم کالاهای ممنوعه کالاهایی هستند که ورادات یا صادرات آنها ممنوع است و در صورت انجام این کار شخص وارد کننده مجرم بوده مانند ورود مشروبات الکلی؛ تصاویر مستهجن در هر شکل فیلم، عکس یا غیره و وادرات کالاهایی که با عفت عمومی منافی دارد. این کالاها چون ممنوعه بوده و اجازه ورود ندارند نیازی به اظهارنامه گمرکی هم نیست.
دسته سوم کالاهای مشروط هستند که باید مواقفت قانونی از یک یا چند سازمان برای صادرات یا واردات داشته باشند. این کالاها که برای نیاز مصرف کننده نهایی وارد کشور می شود، برای حمایت مصرف کننده و کاهش قیمت به میزان مشخصی اجازه ورود به داخل کشور را دارند.
کالاهای مشروط نوعًا به خاطر حمایت از تولید داخلی و ملی به صورت مواد اولیه مورد نیاز صنایع، وارد کشور شده و برای ورود نیاز به مجوز سازمان بازرسی گمرک و سازمان صنایع وزارتخانه صنعت و معدن و تجارت دارد.
اظهارنامه گمرکی برای این دسته از کالاها مانند گروه اول الزامی است. از سوی دیگر قوانینی که برای کالاهای مشروط وجود دارد از قوانین گمرک جدا بوده و ربطی به آنها ندارد اما داشتن گواهی استاندارد و سایر روال عادی برای ورود کالاها در گمرک باید طی کند.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله فرار مالیاتی با شرکت کاغذی را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…