یکی از فرایندهای اداری در سازمان تامین اجتماعی، برای شناسایی کارگران و حقوق بیمه ای آن ها، بازرسی بیمه می باشد.
بازرسان بیمه به دو صورت این بازرسی را انجام می دهند:
یکی اینکه به صورت حضوری از کارگاه ها، برای شناسایی کارگران، از این واحد های تجاری بازرسی می کنند و دیگری به این صورت است که به صورت حسابرسی از دفاتر قانونی انجام می شود. بازرسی بیمه ای همان حسابرسی هزینه ای می باشد و در بخش مالیات برای محاسبات درآمد یک شرکت و یا یک واحد تجاری انجام می شود. دراین حسابرسی درآمدی در نظر گرفته می شود و در نهایت هزینه ها از درآمد اقتصادی آن واحد تجاری کم می شود.
هدف از شناسایی این هزینه ها، هزینه های مربوط به کار می باشد و به درآمد و هزینه های دیگر واحد تجاری ارتباطی ندارد. به همین دلیل در حسابرسی بیمه، اسناد و مدارک مربوط به هزینه های شرکت مورد بررسی قرار می گیرد و این هزینه ها در واقع، هزینه های مرتبط با کار و اشتغال نیروی انسانی و حق بیمه این نیروها می باشد.
بازرسان دفاتر قانونی سازمان تامین اجتماعی، برای تعیین میزان حق بیمه کارکنان در واحد های تجاری و هزینه های مربوط به کار و اشتغال، دفاتر این واحد ها را مورد بازرسی قرار می دهند و کارفرمایان هم موظف به همکاری با این بازرسان می باشند و باید دفاتر قانونی را در اختیار آن ها قرار دهند.
به همین دلیل تمام واحد های تجاری باید آمادگی این بازرسان سازمان تامین اجتماعی را داشته باشند. هیچ زمان خاص تعیین شده ای هم برای حضور این بازرسان وجود ندارد و بر اساس تشخیص شعبه مربوطه تامین اجتماعی و یا اینکه در موارد خاصی، مثلا صدور مفاصاحساب بر اساس درخواست کارفرما، در واحد های تجاری مربوطه حضور پیدا می کنند.
کارفرمایان توجه داشته باشند که اعتراض نسبت به انجام حسابرسی بیمه غیر قانونی می باشد و حسابرسان می توانند از زمانی که واحد تجاری مورد حسابرسی قرار نگرفته باشد، تمامی لیست های مربوطه را مورد حسابرسی قرار دهند.
برای مطالعه مقاله سیستم حسابرسی ادواری می توانید از این لینک استفاده نمایید.
هدف از انجام حسابرسی بیمه:
در حسابرسی بیمه، تمامی اختلافات بین کارفرما و شعبه بیمه تا زمان انجام حسابرسی از بین می رود. در این حسابرسی های انجام شده تمامی بدهی های کارفرمایان مشخص می شود و موظف به پرداخت آن نیز می باشند.
قبل از انجام حسابرسی بیمه واحدهای تجاری، فرم های مخصوصی برای این واحد ها ارسال می شود و در این فرم ها سوالاتی در مورد دفاتر قانونی و اظهارنامه مالیاتی قرار داده شده است. بعد از ارسال فرم مربوطه به واحد تجاری، کارفرمایان موظف به تکمیل فرم و ارسال آن به شعبه مربوطه می باشند.
مرحله بعدی این حسابرسی به این صورت است که، فرم های تکمیل شده مربوطه به شعبات ذیربط ارسال می شود و مورد بررسی قرار می گیرد و رای مربوطه از طرف این شعبه صادر می شود و کارفرما هم در صورت عدم توافق می تواند نسبت به آن رای صادره اعتراض خود را به هیئت بدوی ارائه دهد.
برای مطالعه مقاله جامعه حسابداران خبره می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در حسابرسی دفاتر قانونی، تمامی دستمزد و حقوق دریافتی کارکنان، کلیه مبالغ پرداختی به اشخاص حقیقی و حقوقی برای قراردادهای پیمانکاری ماده 38 قانون تامین اجتماعی که مفاصا حساب آن از سازمان دریافت نشده باشد و وجوه پرداختی به افراد حقیقی برای حق الزحمه مشمول کسر حق بیمه می باشند و مورد بررسی حسابرسی بیمه قرار می گیرند.
این موارد ذکر شده در ذیل مشمول کسرحق بیمه در دفاتر قانونی نمی باشند:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اهمیت جایگاه حسابرسی در شرکت ها را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…