آنچه از متوفی باقی می ماند اموالی است که تا قبل از پرداخت مالیات، وراث آن اجازه دسترسی به آن را نخواهند داشت. در این میان برخی اموال مشمول مالیات و بررخی دیگر معاف از مالیات هستند. هر آنچه می خواهید درباره اموال خارج از شمول مالیات و مشمول مالیات بدانید را در این نوشتار برایتان گردآوری کرده ایم. قبل از اطلاعات مفیدی درباره قوانین ارث، درجه بندی وراث، چگونگی انحصار وراثت، مالیات تعلق گرفته به ارث و غیره را نیز برایتان شرح میدهیم. با ما همراه شوید.
منظور از ارث اموالی است که پس از فوت شخص از او به جا می ماند. اموال به جا مانده از متوفی را باید به این ترتیب تقسیم نمایید:
1- بر اساس وصیت نامه
2- بر اساس قانون و طبقه بندی وراث
وراث افرادی هستند که نسبت فامیلی و خویشاوندی با متوفی داشته و پس از فوت متوفی اموال او به آنها می رسد. وراث را براساس نسبتی که با متوفی دارند به چند دسته تقسیم می کنند:
نرخ مالیات رابطه مستقیمی با نسبت وراث دارد. هر چه نسبت وراث با متوفی نزدیک تر باشد میزان مالیات پرداختی کمتر است و هر چه نسبت وارث با متوفی دورتر باشد میزان مالیات پرداختی بیشتر خواهد بود.
پس از فوت هر شخص باید ورثه باقی مانده مشخص شده تا بتوان میزان سهم الارث هر فرد را مشخص کرد. برای آن که تکلیف اموال معاف از ارث مشخص شود باید گواهی انحصار وراثت گرفته شود. گواهی انحصار وراثت از سوی دادگاه مشخص شده و هر یک از ورثه یا هر فرد ذی نفع می تواند برای دریافت آن اقدام کنند.
گواهی انحصار وراثت برای فرد متوفی از سوی شورای حل اختلاف محل زندگی فرد فوت شده صادر می شود. در گواهی انحصار وراثت سهم الارث هر کدام از وراث مشخص می شود.
بر اساس ماده 11 قانون شوراها برای دریافت گواهی انحصار می توانید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت فرد متوفی مراجعه کنید.
وراث می توانند به صورت فردی، دسته جمعی یا با وکالت یک قیم و نماینده قانونی ظرف 6 ماه پس از تاریخ فوت اظهارنامه ای از کلیه ماترک متوفی تهیه کرده و همراه با سایر مدارک با اداره امور مالیاتی مراجعه کنند.
جالب است بدانید همه اموال متوفی مشمول مالیات نیست لیستی از اموالی که باید مالیات؟ انها را بپردازید را با هم بخوانیم:
به اموال و دارایی هایی که از فرد متوفی به جا مانده طبق قانون مالیات تعلق می گیرد. تا زمانی که مالیات اموال به جا مانده پرداخت نشود هیچ سندی به نام وراث صادر نمی شود و وراث حق انتقال یا فروش ماترک متوفی را نخواهند داشت.
مالیاتی که وراث باید برای تملک اموال متوفی به دولت بپردازند مالیات بر ارث گفته می شود.
برای محاسبه مالیات بر ارث متوفی فاکتورهای زیادی دخیل هستند از جمله:
خوب است بدانید در سال 1395 قانون مالیات بر ارث بازنگری شد و اموال مشمول معافیت مالیاتی متوفی تغییر کرد. بنابراین اگر متوفی قبل از سال 1395 از از دنیا رفته باشد میزان مالیات بر اساس قوانین گذشته محاسبه می شود.
در قانون جدید محاسبه مالیات رقم مالیات پرداختی براd دارایی های مختلف به جا مانده از متوفی با هم متفاوت است. به طور مثال میزان مالیات تعلق گرفته به دارایی ها مانند ملک مسکونی، مغازه، خودرو و حساب بانکی با هم فرق دارد.
اما در قانون قدیم تمام اموال به جامانده از متوفی به یک میزان بود و نرخ مالیات یکسانی داشت. در قانون قدیم هر ه ارزش ماترک باقی مانده بیشتر باشد نرخ مالیات نیز بیشتر خحواهد بود.
پرداخت مالیات بر ارث از ضروری ترن مالیات ها است و تا زمانی که پرداخت نشود وراث نمی توانند از اموال استفاده کنند و اجازه واگذاری مالکیت به آنها داده نمی شود. از سوی دیگر عدم پرداخت مالیات بر ارث وراث را مشمول پرداخت جریمه می کند.
منظور از اموال خارج از شمول مالیات بر ارث آن دسته از اموالی هستند که از پرداخت مالیات معافیت دارند. این اموال شامل:
جالب است بدانید سهم الارث وراث طبقه اول تا سقف 30,000,000 ریال معافیت مالیاتی دارد و مازاد این مبلغ مشمول مالیات است.
این رقم برای وراثی که زیر 20 سال داشته باشند یا محجور و از کار افتاده باشند تا سقف 50,000,000 ریال است.
وراث طبقه اول و دوم درباره اموال شهدای انقلاب اسلامی مشمول مالیات نیستند.
پس از انجام اصلاحات به وجود امده در قانون مالیات بر ارث اموال زیر نیز خارج از شمول مالیات بر ارث شناخته شدند:
مطابق ماده 26 قانون مالیات مستقیم وراث به صورت فردی یا دسته جمعی باید ظرف 6 ماه پس از تاریخ فوت با تهیه اظهارنامه لیست کلیه اموال شخص متوفی را به سازمان امور مالیاتی ارائه داده و مالیات بر ارث را مطابق طبقه وراث بپردازند.
مالیات تعلق گرفته به اموال فرد متوفی براساس طبقه و نسبت وراث تعیین شده و هر کدام از وراث می توانند به طور مجزا یا جداگانه برای پرداخت مالیات اقدام نمایند.
مالیات بر ارث را باید چگونه محاسبه کرد؟
زمانی که فرد از دنیا برود اموال باقی مانده از او که به وراث می رسد برای تقسیم اموال وراث باید ظرف 6 ماه از تاریخ فوت به سازمان امور مالیاتی مراحعه کرده و مالیات تعلق گرفته را بپردازند.
تفاوت ارث و ماترک چیست؟
ارث اموال به جا مانده از متوفی است که به بازماندگان می رسد. ماترک دارایی های به جامانده از مورث است و شامل اموال حقوق و مطالبات فرد متوفی است.
مالیات بر ارث جزو کدام دسته از مالیات است؟
مالیات بر ارث نوعی مالیات مستقیم محسوب می شود و وراث براساس درجه و نسبت خود با متوفی موظف به پرداخت مالیات بر ارث هستند.
آیا مالیات بر ارث وراث به یک اندازه است؟
خیر پرداخت مالیات وابسته به درجه و طبقه افراد است و هر چه طبقه وراث دورتر می شود مالیات پرداختی نیز بیشتر خواهد بود.
مالیات بر ارث سپرده بانکی چقدر است؟
مالیات بر ارث موجودی حساب بانکی شخص متوفی در بانک ها 3 درصد موجودی حساب بانکی و مالیات تعلق گرفته به موجودی حساب مپرسسات مالی و اعتباری 10 درصد است.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…