برای جریان های ورودی و خروجی یک کسب و کار در یک دوره زمانی مشخص، بودجه ای تخمین زده می شود و به آن بودجه نقدی می گویند. در واقع تخمین این بودجه برای دستیابی به تعیین پول کافی برای اجرای عملیات می باشد. این بودجه مخصوصا برای کسب و کارهای کوچک، دارای اهمیت فراوانی می باشد و تعیین کننده میزان اعتبار کسب و کار و مشکلات نقدی می باشد.

بودجه نقدی میزان مخارج، مصارف و کاهش هزینه های غیر ضروری را نشان می دهد و فرصت بسیار مناسبی برای پس انداز جانبی می باشد. در کلیه کسب و کارها و مخصوصا کسب و کارهای کوچک، بودجه نقدی بسیار اهمیت دارد. این بودجه میزان اختصاص اعتبار به مشتریان را مشخص می کند.

در گزارش بودجه نقدی منابع منابع ایجاد درآمد و هزینه ها در یک دوره مشخص نشان داده می شود. در واقع فعالیت ها و عملیات یک واحد اقتصادی، نقدینگی لازم برای آن واحد را به وجود می آورد و اگر چنانچه این منابع به وجود آمده به میزان کافی نباشد، مدیریت آن واحد باید منابع جدیدی را به وجود بیاورد.

مشاوره مالیات

بودجه نقدی در حسابداری:

یکی از مهمترین گزارشات حسابداری، بودجه نقدی می باشد و به برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیران در مورد شرایط آینده شرکت، بسیار کمک می کند. این بودجه تخمینی از جریان های وجه نقد خروجی و ورودی به یک مجموعه اقتصادی و یا یک شخص در یک دوره زمانی مشخص می باشد.

از این بودجه برای تصمیم گیری در مورد فعالیت های مختلفی مانند وجود کافی وجه نقد برای انجام فرایندهای جاری و روزانه مورد استفاده قرار می گیرد.

گزارش بودجه نقدی:

شرکت ها در دوره های مختلف به بودجه نقدی و صورت جریان های ورودی و خروجی نقدی نیاز دارند. گزارش بودجه نقدی را می توان در دوره های مختلف هفتگی، یک ماهه، سه ماهه، شش ماهه، یک ساله و دو ساله در چهار مرحله که در ذیل توضیح می دهیم، تهیه کرد:

  • پیش بینی فروش ماه های آتی
  • برآورد جریان های ورودی نقدی به سازمان از محل وصول اسناد دریافتی، نقد شدن حساب ها و دیگر منابع ملزم به پرداخت
  • برآورد جریان های خروجی نقدی از سازمان به عنوان مثال بازپرداخت بدهی های شرکت، خرید مواد اولیه، بازپرداخت اصل و بهره تسهیلات دریافتی و پرداخت مالیات
  • محاسبه مانده وجه نقد و مانده وام در پایان ماه و یا دوره

مزایا و معایب بودجه نقدی

مزایا و معایب بودجه نقدی:

بودجه نقدی مانند ابزاری برای کنترل و برنامه ریزی تصمیمات سازمان می باشد و باعث ایجاد قدرت برای شرایط نقدینگی و برنامه ریزی آینده برای مدیران به همراه دارد. با توجه به این صورت وضعیت می توان برای مازاد یا کسری منابع تصمیماتی گرفت.

ولی توجه داشته باشید که در این گزارشات درصدی خطا وجود دارد و باعث کاهش اعتماد به آن می شود. در نهایت این گزارشات جزء ارزشمندترین گزارشات مالی برای مدیران سازمان ها می باشد.

خدمات مالیاتی

دریافت ها و پرداخت ها برای تهیه گزارش بودجه نقدی:

دریافت ها و یا همان منابع برای استفاده بودجه نقدی به عبارت ذیل می باشد:

  • میزان وجوه نقد در ابتدای دوره
  • پیش بینی فروش نقدی
  • پیش بینی فروش غیر نقدی
  • سایر دریافت ها

پرداخت ها و یا همان مصارف برای استفاده بودجه نقدی به عبارت ذیل می باشد:

  • برآورد خریدهای نقدی
  • خریدهای غیر نقدی
  • حقوق و دستمزد
  • برداشت ها
  • اقساط وام و بهره ها
  • بستانکاران تجاری و غیرتجاری
  • سایر پرداخت ها

توجه داشته باشید که تمامی آیتم های ذکر شده به توجه به نوع عملکرد هر سازمانی متفاوت می باشد و بر اساس نوع آن سازمان نوشته می شود.

اهمیت گزارش بودجه نقدی:

بودجه نقدی برای کسب و کارها بسیار با اهمیت می باشد، زیرا گزارش بسیار خوب و مهمی را به مدیران می دهد و آن ها می توانند نیازمندی های سرمایه ای شرکت را ارزیابی کنند و برای دستیابی به اهداف برنامه ریزی داشته باشند.

اهمیت گزارش بودجه نقدی

ابعاد گزارش بودجه نقدی:

گزارش بودجه نقدی چندین ابعاد دارد که به شرح آنها می پردازیم.

زمان:

اولین عامل برای تهیه گزارش بودجه نقدی زمان می باشد و نشان می دهد که گزارش برای چند ماه آینده می باشد.

جایگاه نقدی:

مقدار نقدینگی شرکت ها به نوع کسب و کار و میزان قابل پیش بینی بودن حساب های دریافتنی و اتفاقات پیش بینی نشده بستگی دارد.

فروش و هزینه های تخمینی:

برای گزارش بودجه نقدی به تمام دریافتی ها و هزینه های آینده در دوره های زمانی مشخص، نیاز می باشد و مهم ترین آیتم های مورد نیاز را در ذیل توضیح می دهیم:

مانده نقدی:

دریافتی های نقدی مورد انتظار

فروش نقدی

مجموعه حسابهای دریافتنی

سایر درآمدها

هزینه های نقدی مورد انتظار:

مواد خام (موجودی)

حقوق و دستمزد

سایر هزینه های مستقیم:

تبلیغات

هزینه های فروش

هزینه های مدیریتی

هزینه های کارگاه و تجهیزات

سایر پرداختنی ها

موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله قانون تفاوت دو حساب اندوخته و ذخیره دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند.*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

نوشته شده توسط:
محمدرضا انگورانی

آخرین نوشته ها

بررسی رابطه مدیریت سود با چرخه

مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…

شفافیت اقتصادی چیست

مهم ترین مسئله در دنیای اقتصاد امروز شفافیت مفهومی سیال و منعطف بوده و شفافیت اقتصادی است و در واقع اطلاعات کامل از دارایی های شرکت ­ها، مردم، سرمایه داران،…

اموال خارج از شمول مالیات بر ارث

آنچه از متوفی باقی می ماند اموالی است که تا قبل از پرداخت مالیات، وراث آن اجازه دسترسی به آن را نخواهند داشت. در این میان برخی اموال مشمول مالیات…