با توجه به توسعه در دنیای امروزی و گسترش جامعه، بازار های تجاری زیادی به وجود آمده اند که باعث بروز حس رقابتی شدیدی بین آنها شده است. سازمان ها و نهاد های مختلف برای حفظ سود و مزیت های کسب و کار خود، بایستی بتوانند که با تغییرات به وجود آمده پیش روند و توانایی ادامه رقابت را داشته باشند.
به همین علت، سازمان موظف است که با در نظر گرفتن شرایط محیطی، از وضع موجود با خبر شود و ارزیابی صحیحی از آن داشته باشد. این کار باعث می شود که استراتژی مناسبی را در پیش گرفته و آن را اجرا نماید.
حسابداری مدیریت، یکی از مهم ترین راهکار هایی در این زمینه می باشد که به هزینه یابی جدید و همچنین کاهش هزینه و نیز ارائه تکنیک های مدیریتی برای سازمان می پردازد.
حسابداری مدیریت به فرآیند تشخیص، اندازه گیری، جمع آوری، تهیه، تفسیر و فعالیت های کنترل سازمان برای تضمین و اطمینان از استفاده مناسب از سرمایه گفته می شود که در ادامه به شرح آن پرداخته شده است.
اهداف حسابداری مدیریت:
از جمله اهداف مهم در حسابداری مدیریت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
لازم است که کسب و کار ها و سازمان ها برای حفظ کردن مزیت های رقابتی خود، با تغییراتی که به وجود می آید خود را وفق دهند و توانایی اخذ تصمیمات درست را داشته باشند.
این تغییرات شامل:
برای کاهش هزینه روش های نوینی وجود دارد که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره شده است:
به طور کلی سیستم هزینه یابی هدف، در شش گام اساسی به شرح زیر اجرا می شود:
هزینه یابی ناب:
در اینجا به شش جنبه مهم آن اشاره می شود:
موسسه مشاوران مطالعه مقاله چک برگشتی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
بر اساس روند سیستم های مدیریت بهای تمام شده (CMS)، تاکید روی فعالیت های عمده واحد انتفاعی می باشد که در بخش تولید و ارائه محصولات نقش مهمی را ایفا می کنند. در این صورت فعالیت های بدون ارزش افزوده، کاهش داده می شوند و یا این که کلا حذف می گردند.
در این نوع سیستم، افزایش توان رقابتی وجود دارد که با تاکید بر فعالیت ا صورت می گیرد و محصولات با کیفیت با حداقل بهای تمام شده تولید می گردند.
مدیریت کیفیت فراگیر:
مدیریت کیفیت فراگیر (TQM)، استراتژی شرکت می باشد که هدف آن یکپارچه سازی منابع انسانی، مالی و سرمایه است و بر نگرش تیمی و گروهی تاکید بسیاری دارد.
به طور کلی TQM دارای اصول کلی به شرح زیر است:
نظریه محدودیت ها (TOC) در سازمان، به عواملی گفته می شود که سازمان مربوطه را در رسیدن به اهدافش محدود می کند. در واقع می توان گفت که نظریه محدودیت ها، شیوه ای برای اداره کردن فرآیند های محدود شده به منظور بیشینه سازی سود از طریق ارزش افزوده می باشد.
مدیریت بر مبنای فعالیت:
مدیریت بر مبنای فعالیت (ABM)، بدین معناست که محصولات، فعالیت ها را مصرف می کنند و فعالیت ها نیز منابع را مصرف می نمایند. بنابراین مدیریت بر مبنای فعالیت عبارت است از:
بازده کیفیت:
بازده کیفیت (ROQ)، بر این عقیده استوار است که بایستی بین منافع و بهای تمام شده ارتقای کیفیت یک نوع توازن موجود باشد. با وجود این که طرفداران این نظریه بر این باورند که کیفیت ذاتا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، اما معتقدند که بالا ترین سطح سود در یک سطح بهینه از کیفیت محصولات و خدمات حاصل می شود.
فعالیت های به موقع سیستم (JIT)، به سیستمی گفته می شود که در راستای کاهش بهای تمام شده محصولات و خدمات پیش می رود و همچنین سعی در شناسایی و حذف فعالیت هایی دارد که ارزش افزوده ای بر روی محصول ایجاد نمی کند. این فعالیت ها عبارت اند از:
از ویژگی های این سازمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله کشف تقلب را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…