حسابداری و دفترداری، از جمله فعالیت های مهم تجاری هستند که در هر کسب و کاری لازم و ضروری می باشند. حسابداری و دفترداری، دارای شباهت ها و تفاوت هایی هستند که فعالیت های آنها، با توجه به وظایفی که بر عهده دارند، متفاوت می باشد.
برای تفاوت اصلی دفترداری با حسابداری می توان گفت، ثبت اطلاعات و مبادلات مالی در شغل دفترداری تعریف می شود که این شغل، زیرمجموعه فعالیت های حسابداری به شمار می رود. در واقع می توان گفت که ثبت اطلاعات مالی، اولین مرحله حسابداری به شمار می رود که قبل از تفسیر، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل، گزارشگری و خلاصه سازی داده های مالی مطرح می شود.
فرآیند حسابداری یا (Accounting) شامل فعالیت هایی نظیر موارد زیر می باشد:
همچنین حسابدار وظیفه دارد که بر اساس اسناد و مدارک، معاملات انجام شده را تفسیر کند و به مدیر مالی در انجام اموری که وظیفه وی می باشد، یاری رساند.
در واقع می توان گفت که حسابدار ها اطلاعات مالی شرکت را در صورت ها و گزارشات مالی بررسی می کنند و بر اساس اصول و استاندارد های حسابداری به تجزیه و تحلیل آنها می پردازند و سپس اطلاعات مذکور را به مدیر خود تحویل می دهند.
امور دفترداری (Bookkeeping) شامل موارد زیر می باشد:
همچنین دفتردار موظف است که تراکنش های مالی روزانه را ثبت نماید و با کنترل اطلاعات مالی شرکت ها، بتواند شرکت را در اخذ تصمیمات درست، یاری نماید و بتواند نقش موثری در سرمایه گذاری و تامین مالی شرکت ایفا نماید.
عدم حضور دفتردار، باعث می شود که کاربران خارجی اعم از سرمایه گذاران، موسسات مالی و موسسات دولتی، به اطلاعات دقیق و موثق شرکت دسترسی نداشته باشند و نتوانند در ارزیابی اهداف و اخذ تصمیمات شرکت، دقت عمل کافی را داشته باشند.
یکی از وظایف مهم دفتردار ها، ثبت معاملات مالی به ترتیب تاریخ وقوع آنها می باشد. از آنجایی که نرم افزار های حسابداری اکثر فرآیند های مالی شرکت را به صورت خودکار انجام می دهند، در نتیجه برخی از دفتردار ها کار طبقه بندی و خلاصه سازی اطلاعات مالی را در گزارش ها انجام می دهند.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله نقش مالیات بر توسعه اقتصاد را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
حسابدار ها، بر اساس استاندارد ها و اصول حسابداری، مبادلات مالی موجود در صورت های مالی و گزارش های تجاری را تجزیه و تحلیل می کنند.
همچنین حسابدار ها به تجزیه و تحلیل داده های مالی می پردازند تا از این طریق، وضعیت مالی و عملکرد شرکت را جهت اخذ تصمیمات تجاری موفق، به مدیران گزارش دهند.
پایه نقدی و پایه تعهدی:
حسابداری نقدی و تعهدی به صورت زیر تعریف می شوند.
حسابداری نقدی:
به ثبت تراکنش ها فقط در زمانی که پول نقد دریافت و یا پرداخت می گردد، حسابداری نقدی می گویند.
حسابداری تعهدی:
به ثبت تراکنش ها فقط زمانی که تراکنش انجام می شود، حسابداری تعهدی می گویند حتی اگر پول نقد، دریافت و یا پرداخت نشود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله کاهش پیامد اقتصادی را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…