مشاغل سخت و زیانآور فقط محدود به زیر آفتاب داغ کارکردن، در ارتفاع 5 متری از سطح زمین بودن یا استخراج معدن در اعماق زمین نیست. مشاغل سخت تعریف گستردهای دارد که در این مقاله به آن پرداختهایم. نحوه ثبت و اعلام مشاغل زیانآور هم موضوع دیگری است.
کسانی که در کارهای سخت و زیانآور مشغول فعالیت هستند از چند طریق میتوانند برای ثبت مشاغل زیانآور درخواست دهند:
پس از درخواست سختی شغل، با توجه به سوابق کارگاره باید توسط میزان سختی شغل توسط این گروه از افراد بررسی و ارزیابی شود:
کارفرمایان کارگاههایی که از نظر اعضای کمیته بدوی و تجدیدنظر استان به عنوان مشاغل سخت و زیانآور شناخته و معرفی شدهاند، موظف هستند ظرف دو سال از تاریخ ابلاغ تصمیم کمیته شوراها، نسبت به ایمنسازی عوامل و شرایط محیط کار مطابق استانداردهای مشخص شده اقدام نمایند.
چگونگی ایمنی و ایجاد استانداردها در محیط کار، در قانون کار و آییننامههای مصوب شورای عالی حفاظت فنی ثبت شده است و کارفرمایان موظف هستند مطابق این استانداردها، اقدامات لازم برای ایمن سازی محیط کار را انجام دهند و نتیجه را کتباً به کمیته بدوی اعلام نمایند.
مشاغل سخت و زیانآور این ویژگیها را دارند:
در مشاغل سخت عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار خارج از حد استانداردها است.
کسانی که در مشاغل سخت کار میکنند، دائماً در معرض آسیبهای جسمی، روحی، روانی و بیماریهای شغلی و عوارض ناشی از آن میشوند.
مشاغل سخت و زیانآور را به دو گروه تقسیم میکند مشاغل سخت گروه الف و ب
1- مشاغل سخت “گروه الف”، آن دسته شغلهایی هستند که سختی کار به ماهیت شغل بستگی دارد و کارفرما با تعمیرات بهداشتی و ایمنی میتواند سختی و زیانآوری آن را کاهش دهد و در صورتیکه کارفرما تمهیدات ایمنی و بهداشتی را رعایت کند و سختی این مشاغل از بین میرود.
2- مشاغل سخت “گروه ب”، این دسته از مشاغل ماهیتاً سخت و زیانآور بوده و هر چقدر که تمهیدات بهداشتی و ایمنی در آن رعایت شود باز هم سختی آن کم نمیشود.
همان طور که قبلاً اشاره شد سختی و زیانآور بودن کار بر حسب نوع “الف” یا “ب” بر حسب درخواست کارگر، کارفرما، تشکلهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی مشخص میشود.
برای بررسی وضعیت سختیِ کار در هر کارگاه، باید وضعیت ایمنی آن توسط کارشناسان بهداشت درمان و آموزش پزشکی و بازرسان وزارت کار و امور اجتماعی بررسی شود.
ارزیابی سوابق کارگاه نیز باید انجام شود.
در نهایت سختی کار توسط کمیته کارشناسان موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی و کمیته استانی موضوع ماده 8 مشخص و تأیید میشود.
کمیته استانی پس از دریافت درخواست سختی کار فرمهای مربوطه را برای بررسی شرایط و اقدامات بعدی به شعبه تأمین اجتماعی محل پرداخت حق بیمه ارسال میکند. در این مرحله رونوشتی برای تأیید اطلاعات بیمه شده یا فرد متقاضی فرستاده میشود.
پس از ارسال فرمها در صورتی که متقاضی به رأی صادره معترض باشد میتواند فرم شماره ۴ اطلاعات را از اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی محل اشتغال دریافت کند و پس از تکمیل آن را همراه با مدارک لازم به اداره کار تعاون کار و رفاه اجتماعی بفرستد.
رأی کمیته بدوی پس از ۱۵ روزه داری از تاریخ ابلاغ رأی قابل تجدیدنظر است.
به دلیل شرایط حساس و خطرناکی که کارگران در آن فعالیت میکنند برای آنها برای آنها در تسهیلات و تمهیداتی در نظر گرفته شده است.
خوب است بدانید کارگرانی که در مشاغل سخت و زیانآور مشغول به کار هستند، به ازای هر سال کاری، یک سال و نیم سابقه کار برای ایشان در نظر گرفته میشود.
نکته قابل توجه اینجا است که اگر کارگری هم در مشاغل سخت و زیانآور هم در مشاغل عادی کار کرده باشد به ازای هر یک سال کار سال سخت یک سال و نیم سابقه بیمه برایش اعمال میشود.
پرداخت حق بیمه بیشتر در مشاغل سخت:
برای پرداخت حق بیمه مشاغل سخت، کارفرما باید زمان ۲۳ درصد حق بیمه مشاغل عادی به اضافه ۴ درصد حق بیمه اضافی پرداخت کنند. بنابراین سهم پرداختی کارفرما در مشاغل سخت ۲۷ درصد است.
تعداد روزهای مرخصی مشاغل سخت و زیانآور:
در مقایسه با سایر مشاغل مرخصی سالیانه کارگرانی که در مشاغل سخت و زیانآور مشغول فعالیت هستند، 5 هفته است. لازم است بدانید استفاده از مرخصی باید در بازه زمانی و در پایان هر ۶ ماه کاری انجام شود.
ساعت کار در مشاغل سخت:
جالب است بدانید ساعت کار در مشاغل سخت نباید بیشتر از ۶ ساعت در روز باشد در طول هفته بیشتر از ۳۶ ساعت نباید کار در مشاغل سخت ثبت شود.
بازنشستگی در کارهای سخت:
مطابق بند ۱ ماده ۱۳ بیمه شدگان با حداقل ۲۰ سال سابقه کار متوالی، بدون توجه به شرط سنی یا ۲۵ سال سابقه کار متناوب با پرداخت حق بیمه مشمول بازنشستگی پیش از موعد هستند.
توالی و تناوب در مشاغل سخت و زیانآور:
کسانی که در کارهای سخت و زیانآور مشغول به کار هستند، در صورت استفاده از این تعطیلات، دچار از بین رفتن توالی شغلی نمیشوند.
ایام زیر نیز در زمان اشتغال بیمه شده در کارهای سخت باعث از بین رفتن تناوب شغلی او نمیشود:
2 گروه افرادی که برای کار کردن در مشاغل سخت ممنوعیت دارند:
1- مطابق ماده ۷۵ قانون کار، کارفرمایان مجاز استفاده از کارگران زن در مشاغل سخت و زیانآور نیستند.
2- مطابق ماده ۸۳ قانون کار استفاده از افراد نوجوان در بازه سنی ۱۵ تا ۱۸ ساله در مشاغل سخت ممنوع است.
کدام نهاد یا اداره مسئول لیست کردن و اعلام کارهای سخت و زیانآور است؟
شورای عالی کار، شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت فهرست مشاغل سخت و زیانآور را گردآوری کرده و به تصویب وزارت کار و بهداشت میرساند.
شرایط اضافه کاری در مشاغل سخت و زیانآور چگونه است؟
مطابق ماده ۶۱ قانون کار، اضافه کاری در مشاغل سخت و زیانآور ممنوع است.
آیا کار کردن در مشاغل سخت و زیانآور برای زنان مجاز است؟
خیر، مطابق ماده ۷۵ قانون کار، زنان نباید در کارهای سخت و زیانآور مشغول به کار شوند.
در قانون دستمزد و پرداختی به عنوان فوق العاده سختی کار وجود دارد؟
خیر در قانونی هیچ گونه وجه اضافی به عنوان سختی کار در نظر گرفه نشده است، اما وقتی کارگاه در طرح طبقه بندی مشاغل ثبت شده باشد، فوق العاده سختی کار است که با توجه به ماهیت شغلی ماهیت کار پرداخت میشود.
کدام نهادها مسئول درخواست سختی کار هستند؟
کارگران، کارفرمایان، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، صندوق تأمین اجتماعی وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جزو نهادهایی هستند که میتوانند برای سختی گار درخواست دهند.
تحت الارضی بودن معدن یعنی چه؟
منظور از تحتالارضی بودن معدن، کار کردن در کارگاهها و راهروهای سرپوشیده و تونلهایی است که کارگرها در آن مشغول فعالیت هستند.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله کارت پیله وری چیست دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…