هر سازمان و کسب و کاری که با گردش وجه و پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل خود و سایر کار هایی که نیاز به حسابداری دارند، در ارتباط باشد، نیاز به یک سیستم حسابداری، حسابدار و حسابرس دارد.
از جمله ارگان هایی که به سیستم حسابداری نیاز دارند، می توان به بیمارستان ها اشاره نمود که برای سامان دادن به شرایط مالی خود، به سیستم حسابداری و حسابدار نیاز دارند. لذا در ادامه به آشنایی حسابداری بیمارستان ها پرداخته می شود.
در سیستم حسابداری، وضعیت های ترخیص و هزینه های بیماران و سایر قسمت ها، در بیمارستان ها بررسی می شود که با امکان سنجی سعی می شود این سیستم، روز به روز بهینه تر گشته و کارایی و توانایی بالایی را در انجام امور بیمارستان به دست آورد.
در این سیستم، واحد حسابداری مورد سنجش قرار گرفته است که عملیات زیر را مورد بررسی قرار می دهد.
این سیستم یک سری کار ها را برای بیمارستان انجام می دهد که در قالب وظایف آن گنجانده شده اند. این وظایف، چارچوب کار را مشخص می کنند که در حقیقت یک نوع چک کردن پرونده بیمار می باشد.
سایر وظایف سیستم حسابداری:
موسسه مشاوران مطالعه مقاله سامانه فروشگاهی پزشکان را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
حسابداری بیمارستان ها دارای مراحلی می باشد که در ادامه این مطلب، به شرح آنها پرداخته شده است.
با توجه به نوع سند که نشان دهنده خرید کالا باشد یا سند های مربوط به ارائه خدمات (قرارداد ها)، اسناد در تدارکات و حسابداری تنظیم می شود که شامل موارد زیر است:
مسئول رسیدگی اسناد تهیه شده را به منظور دارا بودن معیار های لازم بررسی می کند. این معیار ها شامل:
نکته: در صورت بی عیب و نقص بودن آن، اسناد به اعتبارات جهت پرداخت انتقال داده می شوند.
در این مرحله اسناد رسیدگی شده به صورت نقد و یا از طریق صادر کردن چک، پرداخت می گردند.
ثبت اسناد:
اسناد پرداخت شده به منظور انجام سایر مراحل حسابداری از قبیل موارد زیر، در سند حسابداری ثبت می شوند.
ثبت کردن یک نسخه از اسناد هزینه شده به منظور تصفیه حساب مالی کپی شده، در بایگانی را مرحله بایگانی اسناد می گویند.
بیمارستان ها در قوانین مالیاتی دارای جایگاهی می باشند. در واقع می توان گفت که جایگاه حقوقی بیمارستان ها در ق.م.م به شرح زیر می باشد.
الف) بیمارستان ها و مراکز درمانی در قالب دو شخصیت حقوقی و حقیقی اقدام به فعالیت می نمایند.
1 – صاحبان بیمارستان هایی که در قالب اشخاص حقیقی اقدام به فعالیت می نمایند طبق جز ردیف 4 بند ب ماده 2 آئین نامه اجرایی مربوط به دفاتر، اسناد و مدارک و روش های نگهداری آنها اعم از ماشینی (مکانیزه) و دستی و نمونه اظهارنامه مالیاتی و نیز نحوه ارائه آنها برای رسیدگی و تشخیص درآمد مشمول مالیات موضوع ماده 95 ق.م.م، اصلاحی مصوب 1394/04/31 برای عملکرد سال 1395 و به بعد و همچنین مکلف به نگهداری دفتر روزنامه و کل موضوع قانون تجارت بوده و به موجب ماده 100 ق.م.م، مکلفند نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان مطابق نمونه هایی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می شود در موعد مقرر اقدام نمایند.
2_ بیمارستان هایی که در قالب اشخاص حقوقی اقدام به فعالیت می نمایند، طبق ماده 110 ق.م.م، مکلف به تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود زیان در موعد مقرر می باشند.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله نهادهای مالی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
ب) نحوه شناسایی و ثبت درآمد ها و محاسبه درآمد مشمول مالیات:
نحوه شناسایی و ثبت درآمد ها و محاسبه درآمد مشمول مالیات طبق موارد زیر صورت می گیرد.
به منظور ارائه سرویس های تشخیصی و درمانی، بین بیمارستان و پزشکان قرارداد مشارکت منعقد می گردد، که نسبت به شناسایی درآمد خود به نسبت تعیین شده در قرارداد اقدام و سهم پزشک را به حساب پزشک منظور یا پرداخت می کند.
در این مورد می توان گفت که نسبت سهم درآمد پزشک با توجه به قرارداد مشمول مالیات، مشابق زیر محاسبه می گردد.
در مواقعی که درآمد هابه وسیله مشارکت شناسایی شوند و درآمد پزشکان و بیمارستان ها لازم است که بر اساس قرارداد تفکیک گردد. در صورت عدم وجود این نوع قرارداد، تمامی درآمد حاصله به عنوان درآمد مشمول مالیات تلقی می گردد.
نحوه شناسایی درآمد ها به صورت تعهدی می باشد و در موعد صدور صورت حساب نسبت به آن اقدام می گردد. لازم به ذکر است که عدم وصول بخشی از خدمات ارائه شده در زمان صدور صورت حساب به علت پوشش بیمه ای مانع از شناسایی درآمد حاصله نخواهد بود.
لازم به ذکر این نکته است که اگر بخشی از مستندات ارسالی برای شرکت های بیمه ای به هر دلیل مورد پذیرش قرار نگیرند، در صورت شناسایی درآمد، برگشت آن از نظر مالیاتی با ارائه مستندات مربوط قابل پذیرش خواهد بود.
نسبت به ارسال گزارشات موضوع ماده 169 ق.م.م، اقدام نمایند و اطلاعات ارسالی باید با اطلاعات مراکز بیمه ای تطبیق داشته باشد.
در اجرای ماده 3 آئین نامه موضوع تبصره 3 ماده 169 ق.م.م، اصلاحی مصوب 1394/04/31 صاحبان مشاغل مکلف به ثبت نام، می بایست برای هر واحد شغلی یا برای هر محل، جداگانه در نظام مالیاتی ثبت نام نمایند و همچنین در اجرای تبصره یک ماده 3 مذکور چنان چه صاحبان مشاغل موضوع این آئین نامه بر اساس مجوز صادره از طرف مراجع ذی صلاح، بیش از یک محل فعالیت برای همان مجوز داشته باشند، برای تمامی این محل ها فقط یک ثبت نام صورت خواهد گرفت و بنا بر اعلام مودی یکی از این محل ها، به عنوان محل اصلی فعالیت مشخص و سایر محل ها به عنوان شعبه منظور خواهد شد.
در صورت عدم انتخاب مودی، تعیین محل اصلی فعالیت به تشخیص سازمان خواهد بود. پزشکان معالج ضمن رعایت آئین نامه مربوط می بایست درآمد مطب های خصوصی خود را در داخل و خارج از بیمارستان ها و کلیه درآمد های حاصل از قرارداد ها را در اظهارنامه مالیاتی خود ابراز نمایند.
در این خصوص لازم است که ماموران مالیاتی درآمد مشمول مالیات پزشکان و بیمارستان ها را محاسبه نموده و به آدرس قانونی پزشک معالج و یا آدرس بیمارستان طرف قرارداد ابلاغ و مالیات مربوطه را مطالبه خواهند نمود.
در مورد ارائه سرویس های تشخیصی و درمانی توسط بیمارستان با استفاده از خدمات سایر پزشکان در قالب قرارداد حق الزحمه ای، کل درآمد ارائه خدمات تشخیصی و درمانی به عنوان درآمد بیمارستان با رعایت مقررات مشمول مالیات خواهد بود.
در این صورت در موارد رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک، هزینه خدمات ارائه شده توسط پزشکان مذکور با رعایت مقررات به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی می باشد.
نکته: در این مواقع مبالغ پرداختی به پزشک مربوطه، به عنوان سایر حقوق بگیران مشمول 10 درصد کسر مالیات می باشد.
در موارد ارائه سرویس های تشخیصی و درمانی توسط بیمارستان با استفاده از خدمات پزشکان استخدام شده، تمامی درآمد ارائه خدمات تشخیصی و درمانی به عنوان درآمد بیمارستان محسوب می گردد که با رعایت مقررات مشمول مالیات خواهد بود و هزینه حقوق نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی بیمارستان می باشد که مبالغ پرداختی به پزشک به عنوان حقوق و دستمزد بوده و مشمول مالیات بر درآمد حقوق می گیرد.
در این حالت:
سایر درآمد های بیمارستان ها و مراکز تشخیصی و درمانی:
سایر درآمد های بیمارستان ها شامل درآمد کترینگ، هتلینگ، آزمایشگاه و داروخانه و سایر بخش های خدماتی و بازرگانی نیز با رعایت مقررات جز درآمد های مشمول مالیات می باشند.
باید توجه داشت که اگر بخشی از خدمات به صورت قرارداد اجاره صورت پذیرد، درآمد های مذکور طبق مفاد قرارداد محاسبه و با رعایت مقررات مشمول مالیات خواهد بود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله مالیات پزشکان را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…