همه افرادی که به دنبال کار مناسب هستند در واقع هدف اصلی شان کسب در آمد است. مسئله حقوق و دستمزد، هم برای کسانی که به دنبال کار هستند، هم برای کسانی که در پی یافتن نیروی کار از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. محاسبه حقوق و دستمزد، عوامل تعیین کننده، قوانین حاکم بر حقوق و دستمزد، چگونگی محاسبه آن و … از مواردی است که با خواندن این مقاله میتوانید با آن آشنا شوید.
حقوق مبلغی است که هر بنگاه اقتصادی موظف است بابت انجام فعالیت های نیروی کار پرداخت کند. در واقع حقوق و دستمزد، سهم نیروی کار در تولید کالا یا ارائه خدمات است. حقوق و دستمزد، مبلغی است که برای انجام کاری مشخص و در زمان مقرر، پرداخت میشود. دو فاکتور مهم در تعیین میزان حقوق و دستمزد، کیفیت و کمیت کار است.
حقوق: معمولا در قبال کار انجام شده توسط کارکنان اداری پرداخت می شود. مبالغ حقوق مطابق با قرارداد کاری است که میان کارگر و کارفرما بسته می شود و به صورت ماهانه پرداخت می شود.
دستمزد: هزینه ای است که مبنای آن ساعت کاری است و به صورت حق الزحمه و طبق ساعت کاری انجام شده، پرداخت میشود. دستمزد در واقع نوعی پرداخت است که به کارگران از ماهر تا ساده پرداخت می شود.
برای مطالعه مقاله حسابداری تحت وب می توانید از این لینک استفاده نمایید.
برای محاسبه حقوق و دستمزد عوامل زیادی دخیل هستند از جمله قراداد اولیه ای که میان کارفرما یا مسئول مربوطه با کارگر یا کارمند اداری بسته می شود. حقوق و دستمزد جزو هزینه های شرکت محسوب می شود که در دفتر کل و دفتر روزنامه باید ثبت شود.
حسابداری حقوق و دستمزد:
در هر بنگاه یا شرکت، فردی به نام حسابدار و مسئول امور مالی و حسابداری وجود دارد که جزئیات فعالیت کارکنان و ساعت کاری شان را به طور دقیق محاسبه کرده و در قالب فیش پرداختی و حقوق به آنها ارائه می دهد. حسابدار در صورت نیاز تغییرات و محاسبات لازم را انجام داده و با جزئیات به کارکنان و مسئول مربوطه گزارش میدهد. حسابدار باید ریز پرداختی هایی چون حقوق پایه، مزایای قانونی مانند حق مسئولیت، عائله مندی، مسکن و ….به شخص حقوق گیرنده اعلام و کسورات شامل بیمه مالیات وام مساعده و … را نیز مشخص کند.
واحدهای اداری دخیل در محاسبه حقوق و دستمزد:
در یک مجموعه اداری حسابدار به تنهایی مسئولیت محاسبه حقوق و دستمزد را بر عهده ندارد و واحدهای دیگری نیز برای محاسبه حقوق و دستمزد دخیل هستند، واحدهای اداری که در امر محسابه حقوق و دستمزد دخیل هستند شامل:
برای مطالعه مقاله حسابداری قانونی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
بخش های مختلف حقوق و کارکنان اداری:
حقوق کارکنان اداری از سه بخش اصلی تشکیل می شود این سه بخش عبارتند از:
چگونگی محاسبه حقوق پایه:
شورای عالی کار به طور سالانه میزان حقوق پایه را مشخص کرده و به سازمان ها و نهاد ها ارائه میدهد. شورای عالی کار متشکل از نماینده دولت، نماینده کارفرمایان، و نماینده کارگزاران است که پس از تصمیم گیری میزان حقوق پایه در هر سال را به همه واحدهای اقتصادی اعلام میکند. البته قراردادهای کاری که میان کارفرما و کارکنان امضا می شود و بر اساس ساعات کاری روزانه، ماهانه یا سالانه و پروژه ای است از این موضوع مجزا است و طبق توافقات صورت گرفته انجام می شود.
چگونگی محاسبه اضافه کار:
وقتی نیروی انسانی مازاد بر ساعت کاری مشخص شده از سوی اداره کار و یا توافقات انجام شده میان کارکنان و کارفرمایان مشغول به انجام کار شود، معادل 40 درصد بیشتر از دستمزد عادی می تواند دریافت کند. نکته قابل توجه این جا است که اضافه کاری نباید بیشتر از 4 ساعت در روز 135 ساعت در ماه شود.
چگونگی محاسبه مزایا:
مزایایی که به جز حقوق به کارکنان پرداخت می شود در قالب افزایش نقدی یا غیر نقدی حقوق محاسبه می شود. سبدهای کالا، بن های خرید کالا و مواد غذایی، حق مسئولیت، حق ماموریت، پاداش، عیدی آخر سال، هزینه درمان .. که با تشخیص کارفرما در محاسبه حقوق و دستمزد قابل محاسبه است.
برای مطالعه مقاله انواع حسابداری و حسابرسی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
چگونگی محاسبه مالیات حقوق و دستمزد:
نرخ مالیات حقوق و دستمزد به طور سالانه از سوی سازمان های مرتبط، مشخص شده و به همه نهادها و بنگاه های اقتصادی اعلام می شود. نرخ مالیات بستگی مستقیم به مبلغ حقوق دریافتی کارکنان دارد.
چگونگی محاسبه حق عائله مندی:
برای محاسبه حق اولاد روش محاسبه این گونه است. حق اولاد برای دختر تازمانی است که ازدواج نکرده باشد. حق اولاد برای فرزند پسر تا زمانی که به سن هجده سالگی نرسیده باشند، یا به خاطر تحصیل، بیماری، ناتوانی روحی و جسمی قادر به انجام فعالیت و کسب درآمد نباشد شامل میشود. محاسبه حق اولاد از حاصلضرب حداقل دستمزد روزانه در عدد سه به دست می آید. این مبلغ بستگی مستقیم به میزان حقوق پایه دریافتی فرد دارد.
چگونگی محاسبه حق بیمه در محاسبه حقوق و دستمزد:
حق بیمه 30 درصد جمع حقوق و مزایای شخص است که از این میزان 7 درصد توسط شخص و 21 درصد وسط کارفرما باید پرداخت شود. سهم بیمه بیکاری از 21 درصد کارفرما، 3 درصد است.
محاسبه مبلغ پرداختی حقوق به شخص:
پس از کسر کسورات و اضافه کردن مزایا، میتوان حقوق و دستمزد پرداختی را محاسبه و پرداخت کرد. محاسبه حقوق و دستمزد بخشی از هزینه های شرکت و بنگاه اقتصادی است که در پایان هر ماه باید پرداخت شود. به علاوه این که کلیه این محاسبات باید در دفاتر قانونی ثبت و نگهداری شود تا در زمان بررسی های مالیاتی و بیمه ای از ان استفاده و به ان استناد شود.
برای تعیین حقوق و دستمزد قوانینی وجود دارد که حسابداران بر طبق آنها اقدام به محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان می کنند. این قوانین به شرح زیر است.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اشتباهات رایج حسابداری را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…