شرکت ها مخصوصا شرکت های سهامی، در عرصه اقتصادی نقش مهمی را ایجاد می کنند و در همین عرصه رقابت اقتصادی ممکن است که دچار درگیری روابط حقوقی بشوند. یک شرکت و یا یک سازمان اقتصادی دارای روابط حقوقی از جمله نقل و انتقال سهام وخروج شرکاء، افزایش سرمایه و سهام، تغییرات اساس نامه، اختیارات و مسئولیت های قانونی هیئت مدیره و بازرسین، ورشکستگی، انحلال و … می باشند. در همین خصوص این شرکت ها ممکن است که دچار دعاوی حقوقی بشوند.
دعاوی شرکت های تجاری، از دعاوی می باشد که به وسیله وکیل امور تجاری قابل پیگیری می باشد و این وکیلان به نیاز های حقوقی مدیر عاملان شرکت ها، سهامداران و تجار حقیقی و حقوقی پاسخگو می باشند.
از دعاوی شرکت های تجاری می توان به: اختلافات به وجود آمده بین شرکاء و سهامداران با شرکت ها، اختلاف شرکت ها با اشخاص ثالث، مسائل مربوط به انحلال، ورشکستگی، اعاده اعتبار تجار، دعاوی مربوط به امور تجاری شرکت ها اشاره کرد.
در قانون تجارت، به شخص حقیقی و یا حقوقی که شغل معمولی خود را در معاملات تجاری قرار می دهد، تاجر می گویند. در تعریف ذکر شده، تاجر باید، معاملات تجاری را خودش انجام دهد و به شخصی که به وسیله وکالت از شخص دیگری معاملات را انجام می دهد، تاجر نمی گویند. به عنوان مثال اگر کارگری برای کارفرمای خود معامله ای را انجام دهد و یا مدیر یک شرکت تجاری برای شرکت معامله ای را انجام دهد، عنوان تاجر را نمی گیرند.
در مورد عنوان تاجر، نکته ای هم وجود دارد که بر اساس ماده 2 قانون لایحه اصلاحی، اشخاص حقوقی مانند شرکت های سهامی اعم از سهامی عام و خاص، در صورت انجام ندادن معاملات تجاری هم تاجر شناخته می شوند و این عنوان را می گیرند. شخص تاجر چه حقیقی و چه حقوقی نمی تواند درخواست اعسار از پرداخت بدهی خود بدهند و باید به جای اعسار، درخواست ورشکستگی کنند. دیگر اینکه این تجار باید اقدام به نگهداری دفاتر قانونی، تنظیم و ارائه این مدارک به مراجع قانونی از جمله دارایی و … کنند.
ابتدا باید، در هر دعاوی تجاری توجه داشته باشید که شخص مقابل به عنوان تاجر شناخته می شود و یا اینکه تاجر بودن را ثابت کند.
برای مطالعه مقاله تاییدیه ها در حسابرسی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در قانون تجارت به معاملات تجاری ذاتی و حکمی انجام شده از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی تاجر، معاملات تجاری می گویند. این معاملات به شرح ذیل می باشند:
بر اساس ماده 3 قانون تجارت، اعمال تجاری ذکر شده در ذیل به اعتبار تاجر می باشد و انجام این گونه معاملات تجارت محسوب می شود حتی اگر یکی از طرفین معامله تاجر باشد:
تمام معاملات بین تاجران، کاسبان، صرافان و بانک ها.
تمام معاملات تجاری که تاجران با غیر تاجرانجام می دهد.
تمامی معاملاتی که خدمه، شاگرد و یا کارمندان تاجر برای امور تجاری آن تاجر انجام می دهند.
تمامی معاملات شرکت های تجاری، به غیر از معاملات غیر منقول
به غیر از اینکه، اشخاص حقیقی می توانند به عنوان تاجر محسوب شوند، بر اساس ماده 20 قانون تجارت شش نوع شرکت تجاری وجود دارد:
شرکت سهامی (اعم از عام و خاص)
برای مطالعه مقاله انواع شرکت می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در تجارت و شرکت های تجاری، دعاوی مختلفی ممکن است که بروز نماید. شایان ذکر است که امروزه برای بررسی و پیگیری این دعاوی، می توانید در دفاتر الکترونیک خدمات قضایی، تشکیل پرونده بدهید و دعاوی مربوط به شرکت ها و امور تجاری در این محاکم چه از طریق وکیل تجاری و یا چه از طریق اشخاص غیر وکیل بر طرف می گردد.
برای مطالعه مقاله مالیات شرکت های منحل شده می توانید از این لینک استفاده نمایید.
انحلال یک شرکت، یعنی تصفیه دارایی شرکت که در زیر به هر یک از این موارد تصفیه اشاره می کنیم:
انحلال مبنی بر اراده شرکا:
در انحلال شرکت ممکن است که کلیه شرکا انحلال شرکت را خواهان باشند و یا اینکه انحلال فقط خواسته یک نفر و یا چند نفر باشد.
انحلال بر اساس از بین رفتن یکی از اعضای شرکت:
کم شدن تعداد اعضا، هر زمان که شرکت یکی از افراد خود اعم از حقیقی و یا حقوقی را از دست بدهد، منحل می شود.
انحلال مبنی بر دلایل موجه:
شامل موارد زیر می باشد:
شرکت های تجاری به دلیل فعالیت در حوزه صنعت، عمرانی، خدماتی، تولیدی، پیمانکاری، واردات و صادرات، خرید و فروش، اجرا و پیمانکاری و … برای پیشبرد اهداف و پیشرفت شرکت ملزم به داشتن وکیل تجاری متخصص می باشند. این وکلا بایدبرای انجام امور حقوقی شرکت بر قوانین و مقررات شرکت های تجاری تسلط کامل داشته باشند.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله قانون ارزش افزوده حقوق ورودی را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…