رسیدگی به تراکنش های بانکی
به منظور ایجاد یکپارچگی و ساماندهی به تراکنش های بانکی مشکوک کمیته ای تشکیل و به این مسئله رسیدگی شده است.
برای رسیدگی به این تراکنش ها، در هر یک از ادارات کل امور مالیاتی کشور، کمیته ویژه ای اعم از مدیر کل امور مالیاتی، معاون حسابرسی مالیاتی مربوطه، نماینده دادستانی انتظامی مالیاتی، مسئول حراست اداره کل و دیگر مدیران گروه حسابداری ویژه تشکیل شده و در این جلسه برای جلوگیری از فرار مالیاتی و پولشویی، حساب های مالیاتی مودیان و تراکنش های مشکوک مورد بررسی قرار گرفت است.
در این کمیته ابتدا حجم ریالی گردش های حساب های بانکی را با سوابق مالیاتی و حجم فعالیت مودی بررسی می کنند. در این بررسی، اطلاعات تراکنش های بانکی برای هر سال را با عملکرد مالی و مالیاتی همان سال مودی مطابقت می دهند.
بعد از اینکه تمای اطلاعات مربوط به تراکنش های بانکی توسط کمیته مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی مورد بررسی قرار گرفت، در اختیار سامانه اطلاعات مالیاتی قرار می گیرد و باز هم در این سامانه مورد بررسی قرار می گیرد و این اطلاعات بدست آمده از مودی را تا پایان خرداد 1399 در اختیار اداره کل مربوط به این مالیات قرار می دهند.
اطلاعات مربوط به تراکنش های بانکی باید یک ماه قبل از مهلت به پایان رسیدن ماده 157 قانون مالیات ها در اختیار اداره مالیاتی قرار بگیرد. اگر این اطلاعات با تاخیر به اداره مربوطه فرستاده شود، باعث ایجاد گزارش به معاونت حقوقی و فنی مالیاتی می شود.
درهر اداره مالیاتی، حجم اطلاعات مودیان، توسط مامورانی که دارای تبحر، دانش و تجربه کافی می باشند مورد بررسی قرار می گیرد و این اطلاعات بررسی شده به دفتر مبارزه از فرار مالیاتی و پولشویی ارسال می گررد.
برای مطالعه مقاله معرفی بانک داری الکترونیک می توانید از این لینک استفاده نمایید.
بررسی و انطباق تراکنش ها
چنانچه تراکنش های بانکی متعلق به اشخاص حقوقی و یا حقیقی باشد که در اداره دارای پرونده مالیاتی می باشند، بلافاصله و ظرف مدت پنج روز کاری، اطلاعات تراکنش های بانکی این اشخاص در اختیار گروه مربوطه قرار می گیرد و بررسی می شود. چنانچه بعد از بررسی، مشخص شود که این تراکنش های بانکی مربوط به شغل دیگر و یا محل دیگری می باشد، بر اساس قانون باید پرونده دیگری تشکیل شود.
حالا اگر بعد از بررسی مشخص شود تراکنش های بانکی مربوط به شخص حقیقی می باشد که دارای چند پرونده مالیاتی است، باید ظرف مدت دو هفته کتبا از وی دعوت شود و بعد از حضور وی ارتباط این تراکنش ها با هر یک از این پروندها مشخص شود. در این خصوص فرمی تنظیم می شود و به امضای صاحب و یا صاحبان حساب می رسد و پیوست بررسی های دیگر می شود و در اختیار اداره مربوطه قرار می گیرد.
اگر مودی از امضای برگه پیوست امتنا کند، در تاریخ ابلاغ شده مراجعه نکند و یا اینکه به هر دلیلی مودی دسترسی خودش را فراهم نکند در فرم پیوست قید می شود و سپس پرونده در اختیار کمیته رسیدگی ویژه قرار می گیرد.
اگر تراکنش های بانکی متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد پرونده در نظام مالیاتی کشور باشد، باید ظرف مدت دو هفته از مودی مالیاتی دعوت به حضور شود و موضوع فعالیت مشخص گردد و با فرم پیوست به اداره مربوطه ارسال شود.
حالا اگر این اشخاص از حضور خود امتناع ورزند، اداره مربوظه موظف است که اطالاعت بدست آمده را همراه با فرم پیوست به اداره مربوطه ارسال کند و نسبت به ثبت نام و تشکیل پرونده اقدام شود. پرونده رسیدگی به تراکنش ها را هم در اختیار گروه رسیدگی ویژه قرار دهد.
توجه: اگر شخص حقیقی ادعا داشته باشد که تراکنش های بانکی مربوط به شخص دیگری باشد و دلایل و مدارک لازم مربوط را داشته باشد، باید بر اساس قانون اقدامات لازم برای شخص دیگر به عمل آید.
برای مطالعه مقاله تحلیل ارتباط بانک های خصوصی و دولتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نکات مربوط به رسیدگی تراکنش های بانکی
گروه رسیدگی باید بر اساس شواهد کافی، قابل اطمینان، اقرار کتبی مودی، تاییدیه از حساب، ردیابی تراکنش ها، سابقه مودی، تجزیه و تحلیل اطلاعات و استفاده از تکنیک های حسابرسی این تراکنش های بانکی را طبقه بندی کند:
برای مطالعه مقاله بودجه و حسابداری می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نکات بررسی برای تراکنش های بانکی
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله نحوه تقدیم شکایت به دیوان عدالت اداری را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…