امروزه توسعه اقتصادی و فعالیت شرکت ها بسیار گسترده شده است و این توسعه باعث نیاز به ارائه گزارش های دقیق مالی شده است. این گزارش های دقیق بیشتر از هر چیزی در کسب و کارهای کوچک و بزرگ مهم می باشد و نشان دهنده اتفاقات مالی، معاملات و دخل و خرج در هر واحد اقتصادی را می باشد و تمامی نقص ها و عملکرد افراد را برای مدیران ارشد مشخص می کند.
به همین دلیل حسابرسی به یک بخش مهم در هر کسب و کاری تبدیل شده است و حسابرس داخلی هم یکی از مهمترین انواع حسابرسی می باشد.
حسابرسی داخلی نوعی سیستم کنترل برای مدیران سازمان ها و شرکت ها جهت اطلاع از کیفیت هزینه ها، عملیات مالی، وضعیت مالی و دارایی هامی باشد.
در واقع حسابرس داخلی جایگاه مشاوره ای و همراهی را در سازمان اجرا می کند و به عنوان یک بخش نظارت مالی در واحد اقتصادی می باشد. این فرد، به صورت دقیق، فرایندهای مالی را در همه بخش ها بررسی می کند و به وسیله اطلاعات به دست آمده از فرم ها و گزارشات مالی، راه کارهایی برای حل مشکلات و یا بهبود وضعیت کلی ارائه می دهد.
حسابرس داخلی یک نفر از پرسنل داخل مجموعه، سازمان و شرکت می باشد، ولی حسابرس خارجی از یک موسسه خدمات مالی دعوت و یا اعزام به کار به داخل مجموعه می شود.
حسابرس خارجی بر اساس قانون و موارد قانونی کار حسابرسی را انجام می دهد و عدم انجام کار در حکم تخلف قانونی محسوب می شود، ولی حسابرس داخلی با دستور مدیریت سازمان برای بررسی انحرافات، تخلفات و … کار را انجام می دهد.
حسابرس خارجی در برابر مراجع قانونی و اعضای هیئت مدیره پاسخگو می باشد، در صورتی که حسابرس داخلی فقط به مدیران شرکت و سازمان پاسخگو می باشد.
دیگر اینکه حسابرس خارجی، انحرافات مالی را در اسناد حسابداری و مالی مورد بررسی قرار می دهد و با دیگر مسائل موجود در مجموعه کاری ندارد، ولی حسابرس داخلی علاوه بر انجام این کارها، دیگر مسائل شرکت را مورد بررسی قرار می دهد.
دو واژه حسابداری و حسابرسی از نظر ظاهری شبیه هم می باشد و در بعضی مواقع اشتباه و جابجا مورد استفاده قرار می گیرد.
حسابداری یک زبان تخصصی برای کسب و کارها می باشد و برای درک فعالیت های حسابداری، شخص حسابدار کمک می کند و تراکنش های مالی یک کسب و کار را گردآوری می کند و آن ها را دسته بندی می کند.
حسابرسی عبارت است از بررسی انتقادی و به دور از سوگیری تمام مستندات تراکنشها، مدارک، دریافتها، دفاتر حساب و اسناد مرتبط، برای تائید آنها برای اتکاپذیری صورتهای مالی مشخص شود. همچنین یک حسابرس، اشتباهات و تقلب های دست کاری شده و عمدی در حساب ها را و یا اختلاس های انجام شده را شناسایی می کند.
در ذیل خلاصه ای از اهداف حسابرسی را ذکر می کنیم:
وظایف حسابرس داخلی:
جایگاه حسابرس داخلی در یک سازمان، باید به بالاترن نطقه هیات مدیره متصل باشد و امکان دسترسی به تمام واحدهای سازمان را داشته باشد.
این فرد در زمان احساس خطر و یا انحراف در هر موضوعی باید بتواند به سرعت به بالاترین جایگاه دسترسی پیدا کند و گزارش اطلاعات را ارائه دهد.
یک حسابرس داخلی باید روند ذکر شده در ذیل را در برنامه کاری خود داشته باشد:
عملکرد درست و صحیح حسابرس داخلی، به مدیریت برای کنترل داخلی در تمامی فرایندهای سازمانی کمک فراوانی می کند و باعث می شود که دارایی ها بهتر مدیریت شود و هزینه ها کاهش پیدا کند و در نهایت باعث رسیدن به اهداف کوتاه و بلند مدت سازمان می شود.
یک حسابرس داخلی موفق باید دارای فن بیان قوی باشد و بتواند گزارشات مالی را به مدیران به خوبی ارائه دهد. همچنین نباید تحت نفوذ و تاثیر هیچ کدام از افراد سازمان قرار گیرد. این تاثیر پذیری ممکن است که روند گزارشات را تغییر دهد و باعث ایجاد سوگیری در گزارشات مالی بشود. دیگر اینکه کلیه جزئیات حسابدرای و قوانین مالی را آگاه باشد و توانایی مدیریت بحران و ارائه راح حل های استراتژیک را داشته باشد.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…