مقالات ثبت شرکتها

ساختار سازمانی حسابرسی داخلی

امروزه توسعه اقتصادی و فعالیت شرکت ها بسیار گسترده شده است و این توسعه باعث نیاز به ارائه گزارش های دقیق مالی شده است. این گزارش های دقیق بیشتر از هر چیزی در کسب و کارهای کوچک و بزرگ مهم می باشد و نشان دهنده اتفاقات مالی، معاملات و دخل و خرج در هر واحد اقتصادی را می باشد و تمامی نقص ها و عملکرد افراد را برای مدیران ارشد مشخص می کند.

به همین دلیل حسابرسی به یک بخش مهم در هر کسب و کاری تبدیل شده است و حسابرس داخلی هم یکی از مهمترین انواع حسابرسی می باشد.

انواع حسابداری شرکت ها

حسابرسی داخلی:

حسابرسی داخلی نوعی سیستم کنترل برای مدیران سازمان ها و شرکت ها جهت اطلاع از کیفیت هزینه ها، عملیات مالی، وضعیت مالی و دارایی هامی باشد.

در واقع حسابرس داخلی جایگاه مشاوره ای و همراهی را در سازمان اجرا می کند و به عنوان یک بخش نظارت مالی در واحد اقتصادی می باشد. این فرد، به صورت دقیق، فرایندهای مالی را در همه بخش ها بررسی می کند و به وسیله اطلاعات به دست آمده از فرم ها و گزارشات مالی، راه کارهایی برای حل مشکلات و یا بهبود وضعیت کلی ارائه می دهد.

حسابرسی داخلی

تفاوت حسابرس داخلی و حسابرس خارجی:

حسابرس داخلی یک نفر از پرسنل داخل مجموعه، سازمان و شرکت می باشد، ولی حسابرس خارجی از یک موسسه خدمات مالی دعوت و یا اعزام به کار به داخل مجموعه می شود.

حسابرس خارجی بر اساس قانون و موارد قانونی کار حسابرسی را انجام می دهد و عدم انجام کار در حکم تخلف قانونی محسوب می شود، ولی حسابرس داخلی با دستور مدیریت سازمان برای بررسی انحرافات، تخلفات و … کار را انجام می دهد.

حسابرس خارجی در برابر مراجع قانونی و اعضای هیئت مدیره پاسخگو می باشد، در صورتی که حسابرس داخلی فقط به مدیران شرکت و سازمان پاسخگو می باشد.

دیگر اینکه حسابرس خارجی، انحرافات مالی را در اسناد حسابداری و مالی مورد بررسی قرار می دهد و با دیگر مسائل موجود در مجموعه کاری ندارد، ولی حسابرس داخلی علاوه بر انجام این کارها، دیگر مسائل شرکت را مورد بررسی قرار می دهد.

خدمات حسابرسی

تفاوت حسابرسی و حسابداری:

دو واژه حسابداری و حسابرسی از نظر ظاهری شبیه هم می باشد و در بعضی مواقع اشتباه و جابجا مورد استفاده قرار می گیرد.

حسابداری یک زبان تخصصی برای کسب و کارها می باشد و برای درک فعالیت های حسابداری، شخص حسابدار کمک می کند و تراکنش های مالی یک کسب و کار را گردآوری می کند و آن ها را دسته بندی می کند.

حسابرسی عبارت است از بررسی انتقادی و به‌ دور از سوگیری تمام مستندات تراکنش‌ها، مدارک، دریافت‌ها، دفاتر حساب و اسناد مرتبط، برای تائید آن‌ها برای اتکاپذیری صورت‌های مالی مشخص شود. همچنین یک حسابرس، اشتباهات و تقلب های دست کاری شده و عمدی در حساب ها را و یا اختلاس های انجام شده را شناسایی می کند.

اهداف حسابرسی داخلی

اهداف حسابرسی داخلی:

در ذیل خلاصه ای از اهداف حسابرسی را ذکر می کنیم:

  • بررسی گردش مالی و حساب های بانکی کشور
  • شناسایی عملیات مالی و اطلاع از بودجه و کنترل آن ها
  • شناسایی، تجزیه و تحلیل لیست حقوق و دستمزد و جزئیات پرداخت آن ها
  • اطلاع از تنخواه و نظارت داشتن بر خریدهای داخلی مجموعه، فاکتورها، هزینه ها و اسناد مربوط به خرید
  • اطلاع از فرایند انبار گردانی، ورود و خروج تمام کالاها و مود
  • ایجاد یک برنامه صحیح برای تمامی قسمت های مختلف شرکت و بررسی آن ها بر اساس برنامه ریزی های شکل گرفته

مشاوره مالیات

وظایف حسابرس داخلی:

  • تهیه، تنظیم و اجرای برنامه حسابرسی داخلی بر اساس استاندارهای حرفه ای و اصول قابل قبول حسابداری برای اطمینان از درستی عملیات مالی و غیر مالی مجموعه و واحدهای در ارتباط آن مجموعه
  • بررسی و ارزیابی سیستم کنترل هاب داخلی و ارائه روش های بهتر برای بهبود روش های کنترل داخلی مالی در مجموعه و واحدهای در ارتباط مجموعه
  • همکاری با حسابرس مستقل و بازرس قانونی برای رسیدگی و برنامه حسابرسی آنان مطابق با دستور مدیر عامل مجموعه
  • ایجاد رابطه صحیح و مناسب با کلیه کارکنان مجموعه
  • بررسی گزارشات صورت های مالی قبل از ارائه آن ها به حسابرسان مستقل و هیات مدیره
  • بررسی و اجرای صحیح قوانین و مقررات، اساسنامه و آیین نامه های شرکت

وظایف حسابرس داخلی

جایگاه سازمانی واحد حسابرس داخلی:

جایگاه حسابرس داخلی در یک سازمان، باید به بالاترن نطقه هیات مدیره متصل باشد و امکان دسترسی به تمام واحدهای سازمان را داشته باشد.

این فرد در زمان احساس خطر و یا انحراف در هر موضوعی باید بتواند به سرعت به بالاترین جایگاه دسترسی پیدا کند و گزارش اطلاعات را ارائه دهد.

روند حسابرسی داخلی:

یک حسابرس داخلی باید روند ذکر شده در ذیل را در برنامه کاری خود داشته باشد:

  • برنامه ریزی
  • کار میدانی
  • گزارش دهی
  • پیگیری

تهیه اظهارنامه مالیاتی

مهم ترین اهداف حسابرس داخلی:

  • بهبود فرایند نظارت در سازمان با سیستم کنترلی کارآمد
  • حفاظت از دارایی‌ها و مدیریت بر فعالیت‌های نیروی انسانی
  • بررسی صداقت گزارش‌های مالی شرکت و مهم ترین هدف حسابرسی داخلی
  • شناسایی هدررفت منابع مالی و زیان ده بودن کدام بخش سازمان

ویژگی هی حسابرس داخلی:

عملکرد درست و صحیح حسابرس داخلی، به مدیریت برای کنترل داخلی در تمامی فرایندهای سازمانی کمک فراوانی می کند و باعث می شود که دارایی ها بهتر مدیریت شود و هزینه ها کاهش پیدا کند و در نهایت باعث رسیدن به اهداف کوتاه و بلند مدت سازمان می شود.

یک حسابرس داخلی موفق باید دارای فن بیان قوی باشد و بتواند گزارشات مالی را به مدیران به خوبی ارائه دهد. همچنین نباید تحت نفوذ و تاثیر هیچ کدام از افراد سازمان قرار گیرد. این تاثیر پذیری ممکن است که روند گزارشات را تغییر دهد و باعث ایجاد سوگیری در گزارشات مالی بشود. دیگر اینکه کلیه جزئیات حسابدرای و قوانین مالی را آگاه باشد و توانایی مدیریت بحران و ارائه راح حل های استراتژیک را داشته باشد.

موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاور مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند.*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

نوشته شده توسط:
محمدرضا انگورانی

آخرین نوشته ها

خدمات مالیاتی چگونه می توانند به کسب و کارهای کوچک کمک کنند؟

همه ما می‌دانیم که راه‌اندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر می‌تواند چالش‌برانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…

چگونه یک استراتژی معاملاتی فارکس را توسعه دهیم؟

برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معامله‌گری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…

بررسی رابطه مدیریت سود با چرخه

مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…