جهانی شدن فرایندی است که کشورها را به یکدیگر نزدیک نزدیکتر میکند، در مناسبات اقتصادی امروز، تجارت جهانی فقط به معنای صادرات کالا نیست، صادرات خدمات نیز شاخه دیگری از صادرات است که به اندازه صادرات کالا اهمیت دارد. این مقاله با موضوع صادرات خدمات چیست را برای آشنایی بیشتر شما تقدیمتان میکنیم.
صادرات، فرآیند انتقال و ارسال کالا از جایی به جای دیگر و از کشوری به کشور دیگر است. در تعریف گمرک، خروج کالا از قلمرو گمرکی هر کشور را صادرات میگویند. صادرات کلید توسعه پایدار هر کشور است. در ایران نیز صادرات به جدا شدن اقتصاد کشور از تکیه بر درآمدهای نفتی کمک شایانی میکند.
رایجترین شیوه صادرات کالاهای فیزیکی است که از کشوری به کشور دیگر صادر میشود. انواع کالاهای فیزیکی مانند پوشاک، مبلمان، آثار هنری، ابزارآلات، تجهیزات، لوازم کار و غیره که در سایر کشورها وجود ندارد یا تولید آنها مقرونبهصرفه نیست، نیاز به ورود از کشورهای دیگر دارند.
صادر کننده، شخص حقیقی یا حقوقی است که اقدام به خروج کالا از کشور میکند.
صادر کننده باید ضمن رعایت موارد لازم برای انجام صادرات، کارت بازرگانی و یا مجوز وزارت بازرگانی داشته باشد.
آشنایی با اصول گمرکی، شیوه بازاریابی، فرآیند حواله یا پرداخت وجه نقد، انتقال کالا به داخل کشور و غیره مواردی است که صادر کننده باید به آن تسلط کامل داشته باشد.
همیشه قرار نیست که کالایی را به نقاط دیگر ارسال کنیم، بسیاری از کشورها در حال ارائه خدمات خود به نقاط دیگر هستند. صادرات خدمات شکل متفاوتی از صادرات است. در جهان امروز اهمیت صادرات خدمات به اندازه اهمیت صادرات کالاها است.
کشورهای جهان به دنبال خرید کالاها نیستند بلکه به دنبال دریافت دانش فنی ارائه شده از نقاط دیگر هستند. صادرات خدمات نوع صادرات غیر محسوس است که بیشتر در مورد برندها اتفاق میافتد. کشورهای شناخته شده در برند بزرگترین هدف صادرات خدمات هستند.
صادرات خدمات نوع خاصی از صادرات است که هیچگونه کالای فیزیکی در آن جابجا نمیشود، در واقع خدمات و مهارتهای حرفهای، فنی و تخصصی است که به سایر کشورها صادر میشد. با استفاده از صادرات خدمات، بدون آنکه کالایی از کشور خارج شود، ارز وارد کشور میشود.
با این اوصاف صادرات خدمات نیز در زمره صادرات غیرنفتی به شمار رفته و نوعی مبادله خدمات و تخصص است. بهعبارتدیگر در این شیوه از صادرات صادر کننده، انجام یک پروژه یا فعالیت اقتصادی را در خارج از کشور پذیرفته و به عهده میگیرد.
صادرات خدمات میتواند در حوزههای مختلفی صورت بگیرد:
درگذشته ایران جزو کشورهای واردکننده خدمات بود. یعنی بیشتر طرحهای صنعتی، صنایع نفت و گاز، کارخانهها و غیره به وسیله شرکتهای خارجی در ایران انجام میشد. پس از دهه ۷۰ و با پیشرفت بخش خصوصی کشور، صادرات خدمات در ایران تقویت شد و ایران نیز در زمره کشورهایی قرار گرفت که بهجای واردکردن خدمات، صادر کننده شد.
موقعیت استراتژیک ایران در خاورمیانه و نزدیک به بازارهای کشورهای اطراف که نیازمند خدمات فنی و مهندسی هستند و از سوی دیگر روابط سیاسی خوب ایران با سایر کشورها، فرصت مناسبی برای حضور و صادرات خدمات ایران در کشورهای منطقه به وجود آورده است؛ در حال حاضر شرکتهای ایرانی بسیاری در کشورهای منطقه مشغول ارائه پروژههای فنی مهندسی صنعتی و غیره هستند.
همانطور که صادرات کالاها برای کشور با ورود ارز همراه است، صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز مزایای زیادی برای کشور دارد.
برای همین دولت با وضع قوانین حمایتگرانِ، صادرات خدمات را آسانتر کرده است. دولت همواره با ارائه امتیاز درروند پیشرفت و توسعه صادرات خدمات، کمک کرده است. مزایای صادرات خدمات را باهم بخوانیم:
به همان اندازه که صادرات خدمات، دارای مزایا است، مشکلاتی نیز بر سر راه آن وجود دارد. دولتها و سیاستگذاران با ارائه امتیاز در جهت رفع مشکلات هستند اما هنوز برخی از آنها موانع بزرگی بر سر راه صادرکنندگان خدمات هستند.
برخلاف صادرات کالاها که مبنا و اصل آن بر صدور کالا و جسم خارجی است، در صادرات خدمات دانش و مهارت نقش مهمتری را دارد. صادرات خدمات عموماً بر پایه دانش صورت میگیرد. در این شیوه از صادرات مهارت و تخصص است که باعث شکلگیری صادرات میشود.
داشتن مهارت و دانش بالا در انجام عملیات، باعث کاهش هزینهها و افزایش امنیت در فعالیتهای اقتصادی میشود. از سوی دیگر برای موفقیت در صادرات خدمات، باید ارتباط مستمر با بازارهای حرفهای دنیا داشته باشید.
همانطور که گفتیم بازاریابی صادرات خدمات، یکی از چالشهای پیش روی صادرکنندگان است برای رفع چالش باید به سه استراتژی توجه نمایید.
صادرات خدمات با کشورهایی امکانپذیر است که سابقه واردات از آنها را داشته باشیم. یعنی با آنها قبلاً وارد معامله شدهاید. صادرات در واقع ارتباط مستمر داشتن با بازارهای حرفهای دنیا است.
شرکتهای که در بخش مدیریت صادرات کالا و خدمات فعال هستند، در واقع به وسیله حسابهای مشخصی مسئول فروش و توسعه و توزیع کالا و خدمات میشوند و میتوانند به کسب و کارهای کوچک کمک کنند. مزایای استفاده از شرکتهای مدیریت صادرات:
برای انجام صادرات خدمات، نیازمند اقدامات اولیه زیادی هستید تا از تسهیلات دولتی بتوانید استفاده نمایید. برای انجام مراحل اولیه و قانونی صادرات خدمات، باید نهادهای درگیر با این شیوه از صادرات را بشناسید:
صادرات خدمات فنی مهندسی، مجموعه روشها و ابزارهای است که استفاده از منابع و عوامل تولید مانند سرمایه، مواد اولیه و نیروی انسانی را امکانپذیر میکند. این خدمات میتواند دامنه گستردهای داشته باشد دامنه خدمات فنی مهندسی شامل طراحی، تدارک، مدیریت و اجرای پروژه توسط شرکتها باشد.
صادرات خدمات فنی و مهندسی در واقع نوعی تجارت جهانی است، برای عقب نماندن از این تجارت، قانون صادرات خدمات فنی و مهندسی در سال ۱۳۸۲ توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. این قانون در ۲۰ ماده تنظیم شده و بهمنظور حمایت از صادرکنندگان و ارائه تسهیلات برای آنها است که از آییننامهها و بخشهای مختلفی تشکیل شده است. برخی سرفصلهای این قانون را باهم بخوانیم:
کشورهای اطراف چگونه مانع صادرات خدمات میشوند؟
رقبای قدرتمندی مانند چین و ترکیه درصد استفاده از خدمات صادرات کالا و خدمات در ایران را کمتر کردهاند.
انواع مختلف صادرات چیست؟
صادرات کالا، صادرات خدمات، صادرات پروژه، صادرات تلفنی
برای صادرات خدمات مهندسی از چه شیوهای باید استفاده کرد؟
با استفاده از اعتبار مناقصههای برگزار شده و یا شرکت در نمایشگاههای بینالمللی برای شناخته شدن و ارائه خدمات
وضعیت صادرات خدمات در ایران چگونه است؟
از سال ۱۳۷۳ به مدت ۲۰ سال است که نسل جدیدی از فعالیتهای فنی و مهندسی با حمایت دولت به کشورهای اطراف صادر شده است. چیزی حدود ۱۵ هزار نفر در قالب ۹۰ شرکت مهندسی و فنی خدماتشان را به سایر نقاط دنیا صادر کردهاند.
برای صادرات خدمات چه اقدامات حمایتی وجود دارد؟
برای موفقیت در حوزه صادرات خدمات علاوه بر تلاش و پیگیریهای بخش مهندسی فنی باید از داخل نیز پشتیبانی شده و برای انجام خدمات تسهیلات بینالملل در اختیارشان قرار بگیر است.
رابطه صادرات خدمات با ارتباطات و روابط دیپلماسی چگونه است؟
با بررسی آمارها به ارتباط معنادار میانه صدور خدمات به کشورهایی که ارتباطات دیپلماسی سیاسی و اقتصادی بیشتری با آنها وجود دارد میرسیم.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله مهندسی مالی چیست دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…