مرور زمان مالیاتی ارتباط مستقیمی با حسابرسی مالیاتی دارد که حسابرسی مالیاتی یکی از وظایف بسیار مهم و مورد توجه است که انجام آن به سازمان امور مالیاتی کشور، بر اساس قانون مالیات های مستقیم محول شده است.
بر همین اساس، سازمان امور مالیاتی مکلف است که پرونده مودیان مالیاتی را از نظر درآمد و هزینه و تطابق آن با مفاد قانون بررسی نماید.
رسیدگی به پرونده مودیان مالیاتی، بایستی در مهلت مقرر شده بر اساس قانون مالیات های مستقیم انجام گیرد در غیر این صورت پرونده مودی مشمول مرور زمان می شود. زیرا این مهلت در قانون مالیات های مستقیم مشخص شده است و به آن مرور زمان مالیاتی گفته می شود.
نکته: مرور زمان در قوانین قضایی به حالتی گفته می شود که بعد از طی مدت زمان خاصی امکان پیگیری قضایی جرم از بین می رود.
مرور زمان در دو حالت، ارسال اظهارنامه و عدم ارسال اظهارنامه روی می دهد. برای بررسی دقیق موضوع باید به ماده ۱۵۶ و ماده ۱۵۷ قانون مالیات های مستقیم مراجعه گردد.
ماده ۱۵۶ مرور زمان در مورد مودیانی که اظهارنامه خود را در موعد قانونی ارسال کرده اند.
ماده ۱۵۷ مرور زمان برای مودیان یا اشخاصی که موظف به ارسال اظهارنامه بوده اند اما آن را ارسال نکرده اند.
مرور زمان مالیاتی مودیانی که اظهارنامه خود را در موعد قانونی تسلیم کرده اند:
بر اساس ماده ۱۵۶ ق.م.م اداره امور مالیاتی باید حداکثر تا یک سال بعد از پایان مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی به اظهارنامه مودیان رسیدگی نموده و برگ تشخیص را صادر کند.
در صورت عدم صدور برگ تشخیص در مهلت تعیین شده یا ابلاغ برگ تشخیص تا سه ماه بعد از انقضای یک سال ذکر شده، اظهارنامه به دلیل مرور زمان قطعی می گردد یعنی سود یا زیان و اطلاعات اظهار شده در اظهارنامه تایید می شود.
ماده ۱۵۶:
اداره امور مالیاتی مکلف است اظهارنامه مودیان مالیات بر درآمد را در مورد هر منبع که در موعد قانونی تسلیم شده است حداکثر ظرف یک سال از تاریخ انقضای مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه رسیدگی نماید.
در صورتی که ظرف مدت مذکور برگ تشخیص درآمد صادر ننماید و یا تا سه ماه پس از انقضای یک سال فوق الذکر برگ تشخیص درآمد مذکور را به مودی ابلاغ نکند اظهارنامه مودی قطعی تلقی می شود.
هرگاه پس از قطعی شدن اظهارنامه مالیاتی یا پس از رسیدگی و صدور و ابلاغ برگ تشخیص اعم از این که به قطعیت رسیده یا نرسیده باشد معلوم شود مودی، درآمد یا فعالیت های انتفاعی کتمان شده ای داشته و مالیات متعلق به آن نیز مطالبه نشده باشد، فقط مالیات بر درآمد آن فعالیت ها با رعایت ماده ۱۵۷ این قانون قابل مطالبه خواهد بود.
در این حالت و همچنین در مواردی که اظهارنامه مودی به علت عدم رسیدگی، قطعی تلقی می گردد اداره امور مالیاتی بایستی یک نسخه از برگ تشخیص صادره به انضمام گزارش توجیهی مربوط را ظرف ده روز از تاریخ صدور جهت رسیدگی به دادستانی انتظامی مالیاتی ارسال نماید.
مهلت رسیدگی توسط سازمان امور مالیاتی:
حداکثر یک سال بعد از پایان مهلت قانونی ارسال اظهارنامه
مهلت ابلاغ برگ تشخیص جهت جلوگیری از مرور زمان مالیاتی:
حداکثر تا پایان فروردین سال بعد
در این حالت مرور زمان مالیاتی ۵ سال از تاریخ سررسید پرداخت می باشد. متن ماده ۱۵۷ قانون مالیات های مستقیم به طور کامل در مورد این گروه از مودیان است:
ماده ۱۵۷:
نسبت به مودیان مالیات بر درآمد که در موعد مقرر از تسلیم اظهارنامه منبع درآمد خودداری نموده اند یا اصولا طبق مقررات این قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه در سر رسید پرداخت مالیات نیستند، مرور زمان مالیاتی پنج سال از تاریخ سر رسید پرداخت مالیات می باشد.
پس از گذشتن پنج سال مذکور مالیات متعلق قابل مطالبه نخواهد بود، مگر این که ظرف این مدت درآمد مودی تعیین و برگ تشخیص مالیات صادر و حداکثر ظرف سه ماه پس از انقضای پنج سال مذکور برگ تشخیص صادره به مودی ابلاغ شود.
تبصره:
در مواردی که مالیات به هر علت از غیر مودی مطالبه شده باشد پس از تایید مراتب از طرف هیئت حل اختلاف مالیاتی مطالبه مالیات از غیر مودی در هر مرحلهای که باشد کان لم یکن تلقی می گردد.
در این صورت اداره امور مالیاتی مکلف است بدون رعایت مرور زمان موضوع این ماده ظرف یک سال از تاریخ صدور رای هیئت مزبور، مالیات متعلق را از مودی واقعی مطالبه نماید و گرنه مشمول مرور زمان خواهد بود.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد ایران را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
چون در خصوص مطالبه مالیات بر درآمد حقوق و نحوه حل اختلاف و مساله مرور زمان آن ابهاماتی بروز نموده است لذا جهت رفع ابهام لزوما متذکر می گردد:
مطابق مقررات ماده 90 قانون مالیات های مستقیم مصوب اسفند ماه 66 در موارد تخلف کارفرما از تکالیف مقرر در ماده 85 قانون مذکور، مالیات متعلق با رعایت مقررات ماده 157 قانون مذکور قابل مطالبه است و بنا به تصریح ماده 90 مزبور، چنان چه پرداخت کنندگان حقوق ظرف سی روز ازتاریخ مطالبه مالیات اعتراض نمایند، این اعتراض قابل طرح در هیئت حل اختلاف مالیاتی ذیربط بوده و در نتیجه مقررات ماده 238 قانون یاد شده دراین مورد جاری نمی باشد.
در نهایت، در مواردی که با اسناد و مدارک مربوط اثبات شود که مالیات متعلق توسط کارفرما به موقع کسر ولی به حساب مربوط واریز نگردیده است، وصول این مالیات از کارفرما مشمول مرور زمان نخواهد بود.
ضمنا یادآور می شود در موارد مطالبه مالیات حقوق ازپرداخت کنندگان حقوق بایستی مقررات ماده 237 قانون مالیات های مستقیم دقیقا رعایت و مستندات مطالبه مالیات به خصوص نام و مشخصات و سمت حقوق بگیران و نیز مدت اشتغال و میزان حقوق هر یک در گزارش مربوط قید گردد.
مفاد این بخشنامه به تائید هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی نیز رسیده است.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اطلاعیه مالیاتی شیوع کرونا را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…