در زمان انحلال و ورشکستگی شرکت، بحث تصفیه شرکت به وجود می آید و شرکت ها در زمان انحلال و یا ورشکستگی نمی تواند خیلی سریع به امور مربوط به شرکت خاتمه دهد و مطالعه، بررسی، تحقیق و تدبیر برای محاسبه بدهی ها، مطالبات و اولویت برای پرداخت ها و وصول مطالبات لازم می باشد و به همین دلایل، بر اساس قانون برای تصفیه و وصول مطالبات زمان در نظر گرفته می شود.
معمولا بر اساس اساسنامه شرکت، مسئول امور تصفیه مشخص می شود ولی اگر چنانچه در این موضوع در اساسنامه شرکت بیان نشده باشد، در این صورت بر اساس قانون تجارت، مشخص می شود.
مدیر تصفیه در شرکت های سهامی، با مسئولیت محدود و تعاونی:
بر اساس ماده 213 قانون تجارت، مسئولیت مدیر تصفیه بر عهده مدیر شرکت می باشد، مگر چنانچه در اساسنامه بر اساس اکثریت مجمع عمومی شرکت شرایط دیگری مشخص شده باشد.
بر اساس مواد 203 و 213، مدیریت تصفیه بر عهده آخرین مدیران شرکت می باشد که انحلال در زمان آن ها اتفاق افتاده است و یا به زبان دیگر، انحلال در زمان مدیریت آن ها صورت گرفته است.
اعلان انحلال شرکت به دو صورت امکان پذیر می باشد:
به صورت اختیاری:
در صورت اختیاری، اعلان انحلال و مشخص کردن مدیر و یا مدیران تصفیه بر اساس صروت جلسه رسمی شرکت می باشد و می بایست برای اعلام به اداره ثبت شرکت ها برای ثبت آگهی در روزنامه برای اطلاع اشخاص ذی نفع اقدام شود.
در موارد اجباری:
این مورد به وسیله حکم دادگاه می باشد و می بایست که به اداره ثبت شرکت ها برای ثبت و آگهی در روزنامه اقدام شود.
اگر چنانچه مدیر و یا مدیران تصفیه، همان اعضای هیات مدیره شرکت و محل تصفیه هم نیز همان مرکز شرکت باشد، در آگهی اعلان انحلال نیازی به ذکر اسامی و آدرس مزبور شرکت نمی باشد. اما اگر مدیران تصفیه جدای از مدیران شرکت باشند، می بایست که اسامی آن ها در اداره ثبت شرکت ها ثبت در روزنامه رسمی و یکی از روزنامه کثیرالانتشار آگهی شود.
بر اساس قانون تجارت، شرکت های سهامی، غیر سهامی و شرکاء غیر ضامن می توانند به صورت اختیاری یک و یا چند نفر ناظر بر اعمال نظارت برای امر تصفیه مشخص کنند. با توجه به قانون تجارت و توصیه بر انتخاب ناظر در شرکت های ذکر شده، شرکت های دیگر هم می توانند برای نظارت در امر تصفیه دارای ناظر باشند.
وظایف مدیر امور تصفیه:
در صورت انحلال یک شرکت، تصفیه هم باید انجام شود. به همین منظور در تمامی اوراق و آگهی های مربوط به انحلال و تصفیه شرکت، نام مدیر و یا مدیران تصفیه باید ذکر شود.
تا زمان اتمام تصفیه شرکت، شخصیت حقوقی شرکت برای انجام امور مربوط به تصفیه باقی می ماند و مدیران تصفیه مسئول خاتمه امور جاری، اجرای تعهدات قبلی، وصول مطالبات و تقسیم دارایی شرکت می باشند و حتی اگر تعهدات شرکت مربوط به معاملات جدید باشد، مدیر تصفیه در این مورد هم اقدامات لازم را انجام می دهد.
این وظایف را به شرح ذیل توضیح می دهیم:
تصمیم برای تصفیه شرکت:
تصفیه یک شرکت را مدیران ان شرکت مشخص می کنند، مگر اینکه در اساسنامه شرکت چیز دیگری مشخص شده باشد. در صورتی که انحلال شرکت بر اساس حکم دادگاه انجام شود، مدیر و یا مدیران تصفیه را نیز مشخص می کند. اگر چنانچه بنا بر هر دلیل مدیر تصفیه مشخص نشده باشد و یا به وظایفش عمل نکند، هر فردذی نفعی می تواند به دادگاه مراجعه کند و درخواست مدیر را داشته باشد.
این مدیران عبارتند از:
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله قانون ثبت طرح صنعتی دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…