انتخاب موضوع فعالیت شرکت های تجاری، از مهم ترین کارهایی است که در مراحل ثبت شرکت بایستی به آن دقت گردد. یکی از موضوعات اصلی در مورد ثبت شرکت، شناخت و احراز موضوع فعالیت شرکت می باشد که موضوع فعالیت اشخاص حقوقی به این دلیل مهم است که اهلیت این اشخاص این گونه مشخص می شود.
در شرکت های تجاری، قلمرو فعالیت شرکت ها به موضوعی محدود می شود که در اساسنامه درج شده باشد و نباید از آن تجاوز نمود. در واقع می توان گفت که موضوع شرکت های تجاری، حدود عملیات و اهلیت شرکت را مشخص می کند.
موضوع فعالیت شرکت های تجاری بر اساس مطالب درج شده در اساسنامه تعیین و مشخص می گردد که طبق آن بایستی که معاملات بازرگانی با موضوع شرکت مرتبط باشند. لذا شرکت های تجاری دارای اهلیت برای انواع معاملاتی هستند که در اساسنامه ذکر شده باشند و خارج از آن محدوده، برای شرکت مجاز نیست. بر اساس ماده 118 لایحه اصلاحی قانون تجارت:
جز در موضوعاتی که به موجب مقررات این قانون اخذ تصمیم و اقدام درباره آنها در صلاحیت خاص مجامع عمومی است، مدیران شرکت دارای کلیه اختیارات لازم برای اداره امور شرکت می باشند، مشروط بر این که تصمیمات و اقدامات آن ها در حدود موضوع شرکت باشد. لذا مدیران شرکت چنان چه برخلاف اساسنامه، مبادرت به عملیاتی کنند که خارج از موضوع شرکت باشد، شخصا مسئول بوده و هر یک از شرکا و کسانی که با شرکت معامله کرده اند می توانند ابطلال عملیات مزبور را تقاضا کنند.
بر اساس ماده 2، معاملات تجاری، موارد زیر را شامل می شود:
موسسه مشاوران مطالعه مقاله انواع شرکت های تجاری را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
در قانون تجارت فعالیت های تجاری شامل هر گونه فعالیت توزیعی یا خدماتی از طریق شبکه های الکترونیک و در فضای مجازی، تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای آسان کردن شرایط زندگی و تدارک و عرضه کالا یا خدمات ایجاد می گردد، تصدی به هر نوع تاسیسات که خدمات تبلیغاتی و مهندسی و فنی را ارائه می کنند، انجام هر گونه فعالیت تولیدی و یا صنعتی، تصدی به هر نوع عملیات حمل و نقل کالا یا مسافر از راه زمینی، دریایی و یا هوایی، بهره برداری از معادن در خشکی یا در آب اعم از معدن های جامدات، مایعات و گاز ها، تصدی به هرگونه نمایشگاه عمومی، هر گونه فعالیت مالی، هرگونه فعالیت معاضدتی و واسطه ای و … می باشد.
بر اساس مصداق های کلی که در قانون تجارت و آئین نامه ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری وجود دارد، تفکیک عملیات تجاری از غیر تجاری عملا امکان پذیر نیست و ممیزی موضوعات اشخاص حقوقی در خصوص تجاری یا غیر تجاری بودن فعالیت، برخی مواقع بدون در نظر گرفتن الزامات ناظر بر شرکت های سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و موسسات غیر تجاری و سایر انواع شرکت ها با ایراداتی مواجه می شود.
با توجه به این که در قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن، قانون ثبت شرکت ها و … تعرضی به فعل غیر تجاری صورت نگرفته است و تنها در ماده 584 قانون تجارت به ثبت موسسات غیر تجاری پرداخته شده است، لذا ممکن است برخی از امور خیریه، علمی و ادبی و … نیز به صورت تجاری فعالیت نمایند و یا برخی از موسسات، فعالیت های تجاری خود را در قالب موسسات غیر تجاری انجام دهند که در این باره می توان به موسسات پولی و بانکی، خیریه و دانش بنیان اشاره نمود.
همچنین غیر از شرکت های سهامی موضوع ماده 2 لایحه اصلاحی قانون تجارت، شرکت های تجاری، تاجر محسوب می شوند و بایستی موضوع فعالیت آنها تجاری باشد. یکی دیگر از نکات مهم در این خصوص این است که موضوع فعالیت بایستی صریح و منجز باشد. در مواردی دیده می شود که برخی از شرکت ها از عناوین کلی همچون، کلیه امور تجاری و اقتصادی و یا انجام کلیه امور بازرگانی و فروش کالا استفاده می کنند که استفاده از آنها، در شناسایی دقیق حیطه فعالیت شرکت ابهام ایجاد می نمایند.
از سوی دیگر برخی از موضوعات شرکت های تجارتی و غیر تجاری در انحصار دولت است و برخی دیگر از موضوعات، به امور حاکمیتی دولت مربوط می شود که با توجه به قانون اساسی و قانون خدمات کشوری و … مصادیق حاکمیتی محسوب می شوند در نتیجه اختصاص دادن امور حاکمیتی برای شرکت های خصوصی عملا فاقد اثر اجرایی می باشد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله ویژگی شرکت های سهامی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
در سال های اخیر در بسیاری از قوانین، تکالیف خاصی در مورد بهبود فضای کسب و کار و حذف و اصلاح برخی مجوز ها صورت گرفته است که باعث تسهیل روند آغاز کسب و کار شده است. در این خصوص می توان به اصلاح ماده های 1، 6 و 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و ماده 62 قانون برنامه پنجم توسعه و ماده 57 قانون خروج غیر تورمی از رکود اقتصادی اشاره داشت.
بر اساس قوانین مربوط به کسب و کار، اگر دستگاه های اجرایی، فعالیت اشخاص حقیقی یا حقوقی را به شرط اخذ مجوز تلقی کنند، باید نوع مجوز و فعالیت مربوطه و همچنین نحوه صدور و تمدید را به کارگروه منتخب در قانون اعلام نموده و پس از تصویب، اقدام به اخذ مجوز نمایند. در غیر این صورت، الزام اشخاص حقیقی یا حقوقی به دریافت مجوز ممنوع بوده و بر اساس تبصره 2 ماده 62، به صراحت شمولیت اجرایی این مقررات به سازمان ثبت اسناد و املاک (ثبت شرکت ها) توسعه داده شده است.
برای اجرای موارد فوق در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری، در یک نگاه کلی می توان موضوعات را به 3 دسته کلی زیر تقسیم کرد:
موضوعات دولتی حاکمیتی و یا ممنوع از فعالیت:
بر اساس قانون اساسی و خدمات کشوری و همچنین قوانین برنامه 4 و 5 توسعه، این موضوعات در اختیار دولت می باشد که شامل موارد زیر می گردد:
موضوعاتی که نیاز به اخذ مجوز از سازمان و ارگان خاصی ندارند:
بعضی از موضوعات فعالیت اشخاص حقوقی، وجود دارند که هر چند در گذشته درخواست اخذ مجوز قبل از ثبت توسط دستگاه متولی مورد امتنان بوده اما اکنون با بررسی قوانین مقررات مربوطه مشخص گردید، مستند قانونی مبنی بر این درخواست وجود نداشته لذا این دسته از فعالیت ها قبل از ثبت نیاز به اخذ مجوز از مرجع خاصی ندارند و تصریح قانونی نیز بیانگر نظارت بر فعالیت بعد ثبت و ایجاد شخصیت حقوقی می باشد.
موضوعاتی که پس از ثبت، باید از مراجع مربوطه مجوز اخذ کنند:
بسیاری از کسب و کار ها پس از ثبت نیاز به مجوز دارند که در همین راستا، بر اساس قوانین اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری، این شرکت ها بایستی جهت شروع فعالیت خود از مراجع ذیربط پروانه کسب و یا مجوز های لازم را اخذ کنند:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله چرا شرکت ثبت کنیم و مراحل ثبت شرکت را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…