پروسه مشخص کردن ارزش فعلی یک کسب و کار یا شرکت، ارزش گذاری نامیده میشود. بهای فعلی دارایی بر طبق شیوه ای که به کار گرفته شده، میتواند مساوی با ارزش ذاتی یا ارزش اقتصادی باشد. ارزش گذاری در ارکان علم مالی و حسابداری اهمیت ویژهای دارد، به همین جهت شیوه های زیادی برای انجام این روند وجود دارد. به صورت کلی، پاسخ به سوال “ارزش دارایی یا شرکت چه میزان است؟” ارزش گذاری میباشد. جهت ارزش گذاری اموال باید توانایی و ظرفیت کسب درآمد، هزینه های مصرف شده و بهای مواد مشابه ای که مرتبط به آن دارایی هستند، را بررسی کنیم.
به صورت رایج، ارزش گذاری شرکت ها بر طبق شاخصه هایی مثل ظرفیت رشد و توسعه، مدت زمانی که صرف فعالیت شده، توانایی های تیم مدیریت و مقدار درآمدهای فعلی و آینده، انجام میشود.
بعضی از مفاهیم مانند “زمان” به جهت این که از آن ها استفاده بیش از اندازه میشود، ممکن است از معنی واقعی خود دور شوند. مفهوم ارزش گذاری مخصوصا در ارتباط با استارت اپ و شرکت ها خیلی کاربرد دارد، پیش از پرداختن به موارد جزئی بهتر است با اصل مفهوم ارزش گذاری آشنایی کامل پیدا کنیم.
ارزش گذاری به صورت های متفاوتی در هر یک از علوم تعریف شده است اما زمانی که در علوم حسابداری و مالی از ارزش گذاری حرف میزنیم، مقصود همان ارزش و بهای فعلی کسب و کار و اموال میباشد. بهای فعلی به نوعی میتواند بیانگر ارزش اقتصادی، ذاتی، بازاری و منصفانه باشد. هر یک از این عبارت ها در علوم حسابداری و مالی، معنی مخصوص خود را دارند.
ارزش ذاتی:
به معنی ارزش حقیقی یک شرکت، با مدنظر قرار دادن ارزش همه دارایی ها اعم از مشهود و نامشهود که به وسیلهی تحلیل بنیادین (fundamental analysis) کسب میشود.
ارزش اقتصادی:
بیشترین ارزشی که خریداران یا افراد سرمایه گذار برای یک شرکت یا دارایی قائل هستند و آماده پرداخت آن میشوند.
ارزش منصفانه:
ارزش منصفانه گاهی وقت ها با ارزش بازار جا به جا میشود، این دو ارزش مفاهیم خیلی نزدیکی به یک دیگر دارند ولی تفاوت های کوچک باعث تمایز آن ها شده است. ارزش منصفانه، بهای عقلانی از نظر فعالان بازار و همان قیمت مورد توافق بین خریدار و فروشنده است، البته در شرایطی که هر دو طرف معامله با خواسته و اطلاع کافی، به انجام معامله بپردازند.
این نوع از ارزش، بهایی است که در بازار بر طبق مقدار عرضه و تقاضا معین میشود.
ممکن است با خود بگویید مقصود از ارزش گذاری دقیقا کدام یک از این مفاهیم است؟ جواب این سوال وابسته به عوامل متعددی است؛ از جمله:
به عنوان مثال؛ شرکت های بورسی را به صورت رایج، با به کارگیری تحلیل بنیادین، ارزش گذاری میکنند و بهای فعلی همه موارد نقدی آینده را به دست میآورند تا در آخر ارزش ذاتی محاسبه شود. ارزش ذاتی شرکت ها امکان دارد برابر با ارزش منصفانه و بازار نباشد. ارزش منصفانهی خیلی از اموال مالی، مثل سهام، به واسطهی عرضه و تقاضا مشخص میشود.
موسسه مشاوران ارائه دهنده انواع خدمات کدینگ استاندارد می باشد.
به این جهت که بازار معاملهی معینی برای شرکت ها موجود نیست، می بایست از شیوه های دیگری ارزش منصفانه آن ها را تعیین کرد و در همین مرحله است که به عنوان شیوه ای جهت کسب ارزش منصفانه یک شرکت، معنای ارزش گذاری مطرح میگردد.
مقصود از ارزش گذاری:
اصلی ترین هدف یک ارزش گذاری، مشخص کردن ارزش فعلی شرکت یا استارت اپ میباشد. بپردازیم به این موضوع که مشخص نمودن ارزش فعلی کسب و کار چه اهمیتی دارد.
دلایل ارزش گذاری برای کسب و کار:
هر کسب و کار در زمان های مختلف لازم است ارزش گذاری شود. بعضی شرکت های نوپا در شروع فعالیت خود جهت جذب کردن سرمایه و بعضی کسب و کارها زمان تملیک و ادغام می بایست ارزش گذاری شوند.
ارزش گذاری پروسه دشوار و همراه با برخی مشکلات است. همان طور که قبلا گفته شد، اصلی ترین هدف آن دست یابی به ارزش ذاتی می باشد. برای مشخص نمودن ارزش ذاتی یک شرکت لازم است از همه اطلاعات مرتبط با آن شرکت آگاهی داشته باشیم؛ از شرایط فروش پیشین و روند درآمدهای فعلی گرفته تا ارزش برند، وضعیت عملکرد مدیران و اندازه بازار. به همین جهت واضح است که نمیشود به آسانی به همهی این اطلاعات دسترسی داشت.
این دو چالش باعث شدند تحلیل گران مرتبا در جهت دست یابی به بهترین تخمین از ارزش گذاری دارایی ها، تلاش کنند.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله نسبت های سود آوری را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…