کارت امتیازی متوازن (Balanced Score card ،(BSc با مطالعه های کاپلان و نورتون در سال ۱۹۹۰ میلادی ابداع شد که امروزه توجه زیادی از افراد و کسب و کار ها را به خود جلب کرده است.
این کارت نه تنها یک ابزار جهت اندازه گیری عملکرد فراگیر و یک پارچه به شمار می رود، بلکه یک نوع سیستم مدیریتی با رویکرد جدید مدیریت استراتژیک می باشد که در دهه نود مورد معرفی قرار گرفت.
کارت امتیازی متوازن، به کارتی گفته می شود که دارای بیشترین بازخورد مثبت در رابطه با ایده های کسب و کار می باشد و در نشریه کسب و کار هاروارد مطرح شده است که این کارت از فراگیری جهانی برخوردار شده است.
در واقع می توان گفت که کارت امتیازی متوازن یا BSc یک ابزار اجرای استراتژی است که در ابتدایی ترین سطح در مراحل زیر به شرکت ها کمک می کند:
کارت امتیازی متوازن، دارای چند جز مهم می باشد که در ادامه شرح داده می شوند.
نقشه استراتژی:
نقشه استراتژی در واقع اولین و مهم ترین جز BSc می باشد که نقشه بصری اهداف کلیدی سازمان و کسب و کار را در یک صفحه ترسیم می نماید. این نقشه استراتژی، مقصد کلی و همچنین اهداف کلیدی سازمان مورد نظر را در طول مسیر نشان می دهد که اهداف آن عموما از چهار دیدگاه زیر ترسیم شده اند:
۱. رشد و یادگیری:
شامل آموزش پرسنل و نگرش فرهنگی در ارتباط با توسعه سازمان و افراد است که در یک سازمان دانش محور، منبع اصلی، افراد آن سازمان می باشند.
۲. فرآیند کسب و کار:
این دیدگاه مخصوص فرآیندهای داخلی کسب و کار است که معیارهای آن به مدیران این امکان را می دهد که بفهمند کسب و کار آنها تا چه میزان عملکرد خوبی دارد و آیا محصولات و خدمات آنها با نیاز های مشتری هایشان مطابقت دارد؟
۳. رضایت مشتری:
یکی از مهم ترین فلسفه های مدیریتی می باشد که در هر کسب و کاری ضروری است.
۴. داده های مالی:
با پیاده سازی پایگاه داده ها در شرکت و سازمان، می توان امیدوار بود که پردازش داده ها به صورت متمرکز و خودکار انجام گیرد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله مدیریت زنجیره تامین را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
بخش دوم از یک BSc، شاخص های کلیدی عملکرد آن می باشد که به شرکت ها کمک می کند تا میزان پیشرفت را در راستای مهم ترین اهداف استراتژیک سازمان، پایش و اندازه گیری کنند.
شاخص های کلیدی عملکرد به اختصارا به آنها KPI گفته می شود، ابزارهای ضروری و مهمی برای مدیران به شمار می روند که نیاز است به خوبی تعریف شوند و شامل اهداف و معیارهای مناسبی باشند.
اقدامات عملیاتی:
سومین بخش از کارت امتیازی متوازن اقدامات عملیاتی آن می باشد که ضمانت می کند پروژه ها، طرح ها و یا ابتکارات مناسبی جهت تحقق یکی از اهداف استراتژیک در نقشه استراتژی انتخاب شده باشد.
در ادامه مطلب با گام های اجرای رویکرد کارت امتیازی متوازن به شرح زیر آشنا می شویم:
1. آماده سازی: شناسایی کسب و کارهایی که کارت امتیاز برای آنها مناسب است توسط سازمان واحد.
2. اولین دور مصاحبه ها: یک تسهیل گر کارت امتیازی متوازن به منظور شناسایی اهداف استراتژیک و مقیاس های سنجش عملکرد، با هر یک از مدیران ارشد به مدت ۹۰ دقیقه مصاحبه می کند.
3. اولین کارگاه مدیران: مدیران ارشد برای رسیدن به یک نظر واحد در جلسه ای با تسهیل گر، شروع به توسعه کارت امتیازی متوازن می نمایند.
4. دومین دور مصاحبه ها: تسهیل گر پس از جمع بندی و مستند سازی خروجی های حاصل از کارگاه اول، با مدیران ارشد جلسه دوم را ترتیب می دهد.
5. دومین کارگاه مدیران: بحث و تبادل نظر بین مدیران ارشد، زیردستان و تعداد زیادی از مدیران دیگر در خصوص چشم انداز، استراتژی و کارت امتیازی آزمایشی، و تعیین نمودن معیار های سنجش و اهداف آینده در قالب دومین کارگاه تشکیل شده.
6. سومین کارگاه مدیران: اتفاق نظر مدیران ارشد درباره چشم انداز، اهداف و مقیاس های سنجش حاصل از دو کارگاه قبل و همچنین تعیین اهدافی برای هر مقیاس سنجش.
7. پیاده سازی: پیاده سازی برنامه توسط تیم به منظور برقراری پیوند میان مقیاس های سنجش عملکرد با سیستم های IT و پایگاه داده، برقراری ارتباط میان کارت امتیازی متوازن در کل سازمان و توسعه معیار های سطح دوم.
8. بررسی های دوره ای: تهیه گزارش ماهانه یا 3 ماهه بر اساس معیار های سنجش سیستم کارت امتیازی متوازن و ارائه آن به مدیران به منظور بازبینی.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله مدیریت ارتباط با مشتری را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
از جمله مزایای به كار گيری رويكرد کارت امتیاز متوازن می توان به موارد زير اشاره کرد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله مدیر مالی و مدیر اجرایی را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…