به فرآیند کاهش حقوق صاحبان سهام به وسیله لغو سهام و یا بازخرید سهام کاهش سرمایه سهام می گویند و این کاهش سرمایه ممکن است که به دلایل مختلف صورت گیرد.
بر اساس ماده 141، زمانی که حداقل نصف سرمایه شرکت بر اثر زیان های وارده از بین رفته باشد، هیات مدیره مجمع فوق العاده را برای کاهش و یا انحلال شرکت دعوت می کند و مجمع مورد نظر، رای به انحلال شرکت می دهند و یا در این جلسه مورد نظر کاهش سرمایه را اعلام می کنند.
اگر چنانچه شرکت در شرایط مطلوب و خوبی قرار نداشته باشد، بهتر است که کاهش سرمایه انجام شود، همچنین در شرکت های سودده، که به دلیل زیان های وارده قسمتی از سرمایه خود را از دست داده است، تا زمانی که ضرر وارد شده جبران نشده باشد، تقسیم سود انجام نمی شود. در صورت کاهش سرمایه سهامداران می توانند در صورت سوددهی شرکت، این سود را میان خود تقسیم کنند.
کاهش سرمایه برای شرکت ها و مدیران آن شرکت ها اتفاق ناخوشایندی می باشد، ولی با برنامه ریزی صحیح و به موقع می توانند به بهتر شدن عملکرد شرکت کمک کنند و در دوره های بعدی با افزایش سرمایه و سوددهی این کاهش سرمایه را جبران کنند.
هر زمان که شرکت، بر اساس زیان های وارد شده نیمی از سرمایه خود را از دست دهد و یا اینکه افزایش سرمایه ثبت شده را نتواند به وسیله سهامداران تامین کند، می بایست کاهش اجباری سرمایه انجام شود.
بر اساس ماده 141 و ادامه آن، در صورتی که هیات مدیره مجمع ذکر شده را دعوت نکند و یا اینکه مجمع دعوت شده نتوانند بر اساس مقررات تصویب شده، انحلال شرکت را از دادگاه درخواست کنند، می توانند به وسیله دادگاه، بر اساس مدارک و اسناد مربوطه در رابطه با از بین رفتن حداقل نصف سرمایه، انحلال شرکت را خواهان باشند. در قانون تجارت بر خلاف کاهش اختیاری، برای کاهش اجباری سرمایه یک سری مفاد قانونی در نظر گرفته شده است.
کاهش اجباری سرمایه از دو راه ممکن است انجام شود:
1- از راه کاهش مبلغ اسمی سهام
2- از راه کاهش تعداد سهام
مراحل کاهش اجباری سرمایه:
هر زمان که شرکاء بیشتر از نیاز شرکت سرمایه گذاری کرده باشند و یا اینکه در برآورد سرمایه گذاری اشتباه کرده باشند، می توانند سرمایه شرکت را کاهش دهند و بخشی از آن را برگردانند و سرمایه گذاری دیگری داشته باشند.
هیات مدیره می تواند 45 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده، پیشنهاد کاهش سرمایه را به بازرسان اعلام کند و بعد از بررسی های انجام شده، با تصمیم هیات مدیره موافقت کنند. پیشنهاد کاهش سرمایه باید کاملا توجیه منطقی داشته باشد. مجمع فوق العاده می تواند در ارتباط با کاهش سرمایه تصمیم گیری کند و عملی شدن و انجام گرفتن این تصمیم به وسیله هیات مدیره شرکت انجام می شود.
در این کاهش سرمایه، سهم تمامی شرکاء باید به یک اندازه کاهش پیدا کند. سرمایه شرکت از حداقل مقرر شده در ماده 5 کمتر نشود. اگر چنانچه سرمایه از حداقل مقرر شده، کمتر شود باید در مدت زمان یک سال نسبت به افزایش این سرمایه اقدام شود، در غیر این صورت، ذی نفعان می توانند از دادگاه درخواست انحلال شرکت را داشته باشند.
توجه داشته باشید که اگر چنانچه شرکت دارای بدهی مالی باشد، مدیران شرکت باید قبل از کاهش سرمایه اقدامات لازم، برای استعلام از اداره ثبت شرکت ها را انجام دهند.
مراحل کاهش سرمایه اختیاری به شرح ذیل می باشد:
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله قانون دفاع از پرونده مالیاتی دعوت می نماید.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…