در خیلی از سازمان های دولتی و غیر دولتی و همچنین شرکت های دولتی، عملیات خرید کالا و خدمات از قوانین و مقررات خاصی تبعیت می کند. اکثر قرارداد ها بر پایه تصمیم گیری کمیسیون معاملات انجام می شوند که در ادامه به شرح آن پرداخته می شود.
کمیسیون معاملات به منظور کنترل و ثبت معاملات انجام شده صورت می گیرد که حتی شرکت های خصوصی نیز از این ساختار استفاده می کنند. این سیستم به صورت مستقیم با انبار و تدارکات و سیستم قرارداد ها در ارتباط می باشد.
کمیسیون معاملات که به آن آئین نامه معاملات نیز می گویند، دارای قوانین زیر می باشد.
فـصـل اول، کـلـیـات:
بر اساس ماده ۴۰ ردیف ۲ اساسنامه شرکت، آئین نامه معاملات طبق این قوانین تدوین می شوند که منظور از تدوین این نوع آئین نامه معاملات، دست یابی به اهداف تعیین شده در زمینه تصمیم گیری و اجرای صحیح معاملات شرکت می باشد که باعث تقویت امر نظارت و کنترل و نهایتا رعایت منافع و مصالح شرکت از نظر مسائل مالی، فنی و حقوقی در راستای صرفه و صلاح شرکت می گردد.
بر این اساس، لازم است که شرکت های تجاری و یا خدماتی با برنامه ریزی درست و اصولی مطابق با چارچوب بودجه تصویب شده، تمامی معامله های خود را با بهینه سازی کامل انجام دهند.
باید در نظر داشت که خرید ها با توجه به منابع مالی شرکت صورت گیرد به نحوی که نازل ترین قیمت و بهترین کیفیت را به دنبال داشته باشد. سپس فروش کالا و خدمات شرکت مورد نظر نیز باید با بالاترین قیمت ممکن توسط کمیسیون معاملات انجام شود.
فـصـل دوم، تعاریف:
در ادامه لازم است که قبل از ارائه مفاد و قوانین مورد نیاز، به تعریف برخی از مفاهیم و اصطلاحات پرداخته شود.
خرید:
منظور از خرید کالا یا خدمات مورد نیاز برای سازمان مورد نظر، حصول منابع و امکانات موجود در بازار های داخلی و خارجی می باشد که با قیمت مشخصی عرضه می گردند.
استعلام و مناقصه:
استعلام و مناقصه به روش انجام خرید کالا و یا خدمات با کیفیت مطلوب و معین از آن دسته از عرضه کنندگان و یا فروشندگانی گفته می شود که آمادگی عرضه یا فروش کالا و یا خدمات با کمترین بها را دارند و با شرایط خاصی انجام می گیرد.
مزایده:
مزایده به فروش آن دسته از اقلام راکد و مازاد بر نیاز شرکت و اجناس اسقاطی و ضایعات گفته می شود که از نظر کمیت و کیفیت قابل استفاده نیستند و به بالا ترین قیمت انجام می گیرد.
نصاب معاملات:
منظور از نصاب معاملات مبلغ معین شده ای برای معاملات می باشد که در هر نوبت از خرید یا فروش طبق آئین نامه مشخص می شود.
اسناد مثبته:
به دسته ای از مجوز ها و اسناد و مدارکی گفته می شود که ثابت می کند معامله انجام شده و چگونگی پرداخت هزینه آن را بیان می کند.
فروش و ارائه خدمات:
در آئین نامه مورد نظر منظور از فروش و ارائه خدمات، واگذاری محصولات تولیدی و خدماتی شرکت می باشد که بر پایه نرخ های تصویب شده صورت می گیرد.
همچنین به منظور انتقال آن دسته از دارایی های ثابت، وسایل نقلیه و ماشین آلات، اجناس اسقاطی و… می باشد که راکد هستند و قابل استفاده نیستند.
انحصاری بودن فروشنده:
زمانی که فروشنده تنها تولید کننده و یا وارد کننده کالا باشد، اصطلاحا می گویند که فروشنده انحصاری می باشد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله سرمایه گذاری چیست را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
فـصـل سـوم، حـدود مـعـامـلات:
معاملات از نظر مبلغ به سه دسته تقسیم می شوند:
معاملات جزیی:
معاملات جزیی به معاملاتی که مبلغ آنها تا ۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ (تا پنجاه میلیارد ریال) باشد، گفته می شود که با تایید مدیر عامل قابل اجراست.
معاملات متوسط:
معاملات متوسط به معاملاتی می گویند که مبلغ آنها از ۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۱ تا ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (تا پانصد میلیارد ریال) باشد و با تایید هیئت مدیره قابل اجرا است.
معاملات کلان:
به معاملاتی معاملات کلان گفته می شود که مبلغ آنها از ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۱ به بالا باشد و با تایید مجمع عمومی قابل اجرا هستند.
فـصـل چـهـارم، روش های انـجـام مـعـامـلات خـریـد:
پس از این که مراتب خرید کالا و یا خدمات بر اساس ضوابط شرکت تایید شد، خرید کالا به شرح زیر صورت می گیرد:
معاملات جزیی:
در این مورد مامور خرید وظیفه دارد که پس از تحقیق کامل درباره قیمت اجناس و یا اجرت کار معامله و همچنین با رعایت صرفه و صلاح شرکت با حداقل قیمت معامله را انجام دهد و صورت حساب آن را با ثبت نام و نشانی دقیق و تلفن و مهر و کلیه اطلاعاتی که جهت درج در فاکتور، لازم است را دریافت نماید.
همچنین مامور خرید موظف است که فاکتور را با ذکر این نکته که معامله با کمترین قیمت ممکن صورت گرفته است، امضا نموده و توسط معاونت بازرگانی آن را تایید کند.
معاملات متوسط:
در این نوع از معاملات لازم است که مامور خرید استعلام کتبی از فروشندگان عمده ارائه نماید که این فروشندگان عمده نباید از 3 فروشنده کمتر باشند. این امر روی یک برگه جدا و بر اساس سایر شرایط انجام می گردد.
نکته: این نوع معاملات با 3 فقره استعلام کتبی انجام می گردند.
این نوع معاملات، به معاملاتی گفته می شود که مبلغ معامله بیشتر از ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (پانصد میلیارد ریال) باشد. این معاملات بر پایه آئین نامه حداقل با 5 فقره استعلام کتبی انجام خواهد شد که باید به تایید افراد زیر برسد:
فـصـل پـنـجـم، کمیسیون معاملات:
اعضای کمیسیون معاملات که برای انجام مزایده و مناقصه تشکیل شده است، سه نفر زیر می باشند که مدیر عامل تعیین کننده آنها است.
اعضای کمیسیون متشکل از افراد زیر می باشد.
مدیر بازرگانی در واقع دبیر کمیسیون می باشد و مسئول انجام موارد اجرایی در کمیسیون است که باید تمام موارد را با هم هماهنگ نماید. دبیر کمیسیون معاملات وظیفه دارد که امور زیر را به درستی اجرا کند.
نکته 1: در جلسات کمیسیون باید تمامی اعضا حاضر باشند و جلسه رسمی اعلام گردد و تصمیمات لازم اتخاذ گردد.
نکته 2: تصمیمات صورت گرفته در جلسات بایستی به تصویب نهایی مدیر عامل برسد.
نکته 3: این کمیسیون وظیفه دارد که تصمیمات خود را بر اساس نحوه معامله و نهایتا به مدت 2 روز کاری اتخاذ کرده و به تصویب برساند.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله معاملات فصلی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
فـصـل شـشـم، مـنـاقـصـه:
برخی از عرضه کنندگان کالا یا خدمات، آمادگی عرضه کالا و خدمات خود را با کمترین قیمت دارند که به این نوع خرید کالا یا خدمت با کیفیت مطلوب و معین، مناقصه می گویند.
مناقصه ها در آئین نامه های معاملاتی به دو صورت زیر بیان می شوند:
زمانی که بر اساس تشخیص کمیسیون معاملات، معامله از طریق مناقصه عمومی انجام شود، بایستی تمهیدات زیر مورد توجه قرار گیرد:
زمانی که یک شرکت برای انجام معامله یا خرید خدمات نیاز به مناقصه داشته باشد، این کار را به صورت محدود انجام می دهد. در این شرایط، پیشنهاد مدیر تدارکات به همراه اظهار نظر کمیسیون معاملات به مدیر عامل و یا هیئت مدیره شرکت بر حسب مورد گزارش می شود.
پس از تصویب موضوع مورد نظر، مراتب به اشخاص دارای صلاحیت ابلاغ می گردد و از آنها درخواست می شود که قیمت پیشنهادی خود را ارسال نمایند به طوری که پس از دریافت پاسخ های ارسالی و با توجه به صلاح شرکت، نسبت به انتخاب بهترین پیشنهاد و انجام معامله اقدام شود.
فـصـل هـفـتـم، خـریـد خـارجـی:
مرحله اول:
در این مرحله بعد از مطرح شدن پیشنهاد خرید مدیر بازرگانی، پیشنهاد بهای آن اخذ می شود که برای تایید سازندگان و فروشندگان می باشد.
مرحله دوم:
در مرحله دوم، پیشنهاد قیمتی که از طرف فروشندگان و تولید کنندگان کالا دریافت شده است، توسط کمیسیون معاملات مقایسه و بررسی می شود و برای اخذ بهترین تصمیم، اقدام می کنند.
برای خرید خارجی مخصوصا اگر در کالا های سرمایه ای به صورت عمده صورت گیرد، پس از تصویب مراتب توسط مدیر عامل و هیئت مدیره اجرا می شود و بر اساس قوانین و آئین نامه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اقدام می نمایند.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله معاملات تجاری در حسابداری را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
فـصـل هـشـتـم، فـروش:
فروش یعنی واگذاری محصولات تولیدی و خدماتی شرکت بر پایه نرخ های تصویب شده و انتقال دارایی هایی که در شرکت قابل استفاده نیستند. مانند:
مطابق با این آئین نامه، معاملات روش فروش به سه دسته در شرکت تقسیم می شوند که در ادامه ذکر می شوند:
در خصوص اجناسی که اسقاطی هستند و یا جز ضایعات محسوب می شوند، برای سرعت بخشیدن به فروش آنها می توان با موافقت معاونت بازرگانی، فروش آنها را با معاملات جزیی انجام داد که در این صورت، حداکثر سقف معامله تا مبلغ /۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (پنجاه میلیارد ریال) می باشد.
در این صورت نماینده امور بازاریابی و فروش وظیفه دارد که به داوطلبان معامله مراجعه نموده و با رعایت منافع شرکت و به حداکثر قیمت پیشنهادی با تصویب مدیر عامل معامله را انجام دهد و پس از این کار، مجوز فروش و صورت اقلام مورد معامله و فیش بانکی دریافت شده از مشتری را به امور مالی تحویل دهد.
معاملاتی که از طریق مزایده محدود و طبق تشخیص هیئت مدیره و تا حداکثر سقف مبلغ /۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (پانصد میلیارد ریال) مجاز می باشند، با هماهنگی مدیر مالی و یا مدیر بازرگانی و بر اساس قیمت پایه صورت می گیرند.
نکته: ارسال ارزیابی استعلام های واصله به همراه صورت حساب های مربوطه و تحویل آنها به امور مالی توسط امور بازرگانی صورت می گیرد.
معامله هایی که به صورت مزایده و توسط مسئولین فروش انجام می گیرند، باید به امضای مدیر بازرگانی باشند و پیوست اصل صورت جلسه و صورت ارزیابی شوند. همچنین تحویل تمامی این مدارک به واحد مالی شرکت به همراه فیش بانکی خریدار، الزامی می باشد.
لازم است که تمامی اجناس و اموالی که فرسوده و ضایعاتی هستند و مبلغ آنها بیش از ۵٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (پنج میلیارد ریال) باشد، مراحل فروش آنها به صورت مزایده عمومی و به شرح زیر صورت گیرد:
الف- مشخص کردن میزان کالا ها و یا اجناس مورد مزایده از لحاظ کمی و کیفی با ذکر مشخصات کامل
ب- درج محل رویت کالا و یا اجناس مورد نظر
ج- مهلت تسلیم پیشنهاد های ارسالی
د- محل، تاریخ و ساعت تشکیل جلسه مزایده برای کالا ها و اجناس
هـ- تعیین حضور و یا عدم حضورخریداران در جلسه مزایده
و- مشخص نمودن میزان سپرده مورد نیاز برای شرکت در مزایده و نحوه اخذ آن
ز- ذکر این که سپرده برندگان نفرات اول و دوم و سوم مزایده تا عقد مرحله قرارداد به ترتیب اولویت توسط شرکت برگشت نخواهد شد و در صورت امتنای هر یک از نفرات به ترتیب فوق، سپرده آنان به نفع شرکت ثبت و ضبط خواهد شد.
فـصـل نـهـم، انعقاد پیمان یا قرارداد ها:
برای معاملات عمده که در آئین نامه درج شده باشند، اگر عقد قرارداد برای خرید کالا یا خدمات به وسیله کمیسیون معاملات تشخیص داده شود، آن گاه رعایت موارد زیر برای آنها در تمامی قرارداد ها الزامی می باشد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله اختیار معامله را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
فـصـل دهـم، مقررات مختلف:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله مالیات اجاره را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…