امروزه نقش زنان در دنیای کار پر رنگ تر شده است و در اکثر زمینه های شغلی و اجتماعی مشغول به فعالیت هستند. با این روند تعداد زنان شاغل و زنان باردار شاغل در حال افزایش می باشد که در این خصوص مرخصی زایمان یکی از دغدغه های مهم برای خانواده ها می باشد.
در این راستا تامین اجتماعی قوانینی را برای رفع این دغدغه وضع نموده اند که این قوانین نگرانی های کارفرمایان را نیز برای پرداخت حقوق به مادران باردار رفع می نماید. در ادامه به شرح قوانین کاری و حقوق مادران باردار پرداخته می شود.
اشتغال دارای انواع مختلفی مرخصی می باشد که یکی از مهم ترین آنها مرخصی زایمان است که برای وضع حمل و زایمان زنان شاغل در نظر گرفته شده است.
مدت زمان استفاده از این مرخصی 6 ماه می باشد که با تصویب “قانون تنظیم جمعیت خانواده” این زمان به 9 ماه افزایش یافت.
این نوع از مرخصی به تمام زنان شاغل تعلق می گیرد اما دریافت کمک هزینه بارداری در شرکت های خصوصی بر اساس قانون و مقررات تامین اجتماعی می باشد و همچنین در بعضی از شرکت های دولتی نیز بر اساس بخشنامه های داخلی شرکت به این امر رسیدگی می شود.
بنابراین می توان گفت که مرخصی بارداری جز سابقه شخص شاغل محسوب می گردد و حقوق، پاداش و عیدی این ایام بر اساس قوانین تامین اجتماعی به وی پرداخت می شود.
همچنین این دوره از مرخصی جز ایام تعلیق از کار محسوب می شود که پس از اتمام آن، خانم شاغل به کار سابق خود باز می گردد.
در ایام مرخصی زایمان، اگر شخص مورد نظر دارای شرایط لازمی که قانون مقرر کرده است، باشد کمک هزینه بارداری به وی تعلق خواهد گرفت.
کمک هزینه بارداری و مرخصی زایمان دو مقوله مرتبط می باشند که این کمک هزینه به جای حقوق و دستمزد در دوران مرخصی به شخص تعلق می گیرد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله حق بیمه اختیاری سال 99 را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
طبق ماده ۶۷ قانون سازمان تامین اجتماعی، بیمه شده زن یا همسر بیمه شده مرد در صورتی که ظرف یک سال قبل از زایمان سابقه پرداخت شصت روز حق بیمه را داشته باشد می تواند به شرط عدم اشتغال به کار از کمک هزینه بارداری استفاده کند.
طبق ماده ۶۸ قانون تامین اجتماعی، بیمه شدن زن یا همسر بیمه شده مرد در صورتی که در طول مدت یک سال قبل از وضع حمل حق بیمه شصت روز را پرداخته باشد، از کمک هزینه ها و معاینه های پزشکی و معالجات قبل، حین و بعد زایمان استفاده خواهد کرد.
شخص تحت بیمه می تواند به جای کمک هزینه های در نظر گرفته شده، معادل آن وجه نقد از سازمان تامین اجتماعی درخواست نماید.
این میزان مبلغ درخواستی بر اساس آئین نامه هایی که از طرف هیئت مدیره سازمان تهیه شده اند و به تصویب شواری عالی سازمان رسیده اند، تعیین می گردد.
نکته: مرخصی زایمان و دوران بارداری به فرزندان چهارم به بعد، تعلق نمی گیرد، مگر در مواردی که فرزندان قبلی فوت شده باشند.
طبق ماده 76 قانون کار در مواردی که به تشخیص پزشک سازمان تامین اجتماعی، نوع کار برای کارگر باردار خطرناک یا سخت تشخیص داده شود، کارفرما موظف است که تا پایان دوره بارداری کارگر بدون کسر حقوق کار مناسب تر و سبک تری به او ارجاع نماید.
کمک هزینه بارداری، بر اساس دو سوم آخرین حقوق بیمه شده پرداخت می شود که با در نظر گرفتن روز های استراحت و بدون کسر 3 روز اول می باشد.
همچنین برای محاسبه آخرین دستمزد و حقوق شخص بیمه شده، تمام مبالغ مشمول کسر حق بیمه که شخص در آخرین 90 روز قبل از استراحت دریافت نموده است با هم جمع شده و تقسیم بر تعداد روز های کارکرد بیمه شده در این مدت زمان می گردد.
بنابراین:
مبلغ پرداختی = مدت زمان استراحت تجویز شده × معادل دو سوم میانگین دستمزد روزانه در 90 روز قبل از استراحت
کمک هزینه زایمان:
مدت مرخصی زایمان:
مدت زمان مرخصی زایمان تا 3 فرزند، برای مادرانی که فرزند وی از شیر او تغذیه می کند به شرح زیر است:
حقوق دریافتی در مدت استراحت پزشکی پس از زایمان:
با توجه به ماده 63 قانون، کمک هزینه بارداری در مدت زمان استراحت پزشکی پس از زایمان به شرح زیر می باشد:
در برخی از موارد ممکن است دوران بارداری مادر با مشکلاتی مواجه باشد و با توجه به تشخیص دکتر، نیاز به استراحت داشته باشد که در این صورت می تواند از مرخصی استعلاجی استفاده نماید.
این نوع از مرخصی تاثیری در مرخصی بارداری ندارد و شخص می تواند هر دوی آنها را بدون کسری مرخصی دوران بارداری دریافت نماید.
نکته: مدت زمان این مرخصی جز سوابق شخص بیمه شده محسوب می گردد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله قانون نوبت کار را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
بر اساس ماده 78 قانون کار، مادران شیرده تا پایان سن دو سالگی کودک خود می توانند هر سه ساعت یک بار به اندازه نیم ساعت فرصت شیردهی داشته باشند که جز ساعات کار وی محسوب می شود.
برای دریافت کمک هزینه بارداری و حقوق مرخصی زایمان مدارکی مورد نیاز می باشد که مادر موظف به تحویل آنها است از جمله:
مدارک جهت اخذ مرخصی پس از زایمان:
مدارک جهت اخذ کمک هزینه بارداری و حقوق مرخصی زایمان:
با توجه به تفاسیر بالا مقرر شد که شخص بر اساس قانون کار مرخصی دریافت نماید که پس از آن می توانند به کار سابق خود برگردند.
در صورتی که کارفرمای وی از پذیرفتن مجدد شخص خودداری نماید، مادر می تواند به هیئت های حل اختلاف وزارت کار مراجعه نماید و شکایت خود را مطرح کند.
اگر این هیئت تصمیم به بازگشت شخص به کار سابق را بگیرد، کارفرما موظف است که وی را بپذیرد در غیر این صورت، سازمان تامین اجتماعی بایستی برای دریافتی مقرری بیمه بیکاری شخص اقدام نماید.
سپس سازمان تامین اجتماعی پس از بررسی پرونده و سابقه پرداخت حق بیمه وی می تواند بر اساس سنوات حق بیمه و… شخص، برای او مقرری بیمه بیکاری در نظر بگیرد.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله سامانه دریافت سوابق بیمه را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای مشاوره در زمینه بیمه تامین اجتماعی می توانید با شماره 09361204827 تماس حاصل فرمایید.
مالیات، به عنوان ابزاری کلیدی شناخته میشود که دولت از آن برای تامین منابع مالی و تامین سیاستهای اقتصادی استفاده میکند. یکی از اصلیترین صنایعی که تحت تاثیر مالیات قرار…
برای موفقیت در حرفه طلا فروشی، به دانش عمیق و تخصصی در زمینه های مختلف از جمله شناخت طلا و جواهر، اصول نگهداری زیورآلات و مدیریت و بازاریابی موثر نیاز…
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…