با پیشرفت علم و دانش، معاملات تجاری دیگر به وسیله پول نقد انجام نمی شود و چک های بانکی از جمله چک تضمینی جایگزین آن شده است. چک ها از انواع پول می باشند، جزء اسناد مالی به حساب می آیند و دارای قوانین مشخص و محکمی می باشند. چک تضمینی، سندی است که به وسیله بانک شخص و یا شعبات دیگر آن بانک، به درخواست شخص صادر می شود و پرداخت وجه ذکر شده در چک تضمین می شود.
اشخاص برای صدور چک بانکی نیازی به داشتن دسته چک ندارند و با مراجعه به بانک صاحب حساب می توانند درخواست خود را ارائه دهند. بر اساس ماده 310 قانون تجارت، چک یک نوشته می باشد که به وسیله آن، صادر کننده چک، مبلغی را در نزد کسی که حواله به او داده شده است، دارد و قطعا اعتبار این چک توسط بانک تضمین می شود و حکم پول نقد را دارد. به طور کلی، چک از نظر قانون اصلاح شده، نوشته ای می باشد که بر عهده یک بانک صادر می شود و محال علیه آن بانک می باشد.
انواع چک
انواع چک عبارتند از:
این چک به درخواست مشتری و توسط همان بانک و به عهده خودش صادر می شود. چک تضمینی به وسیله همان بانک تضمین می شود و به همین دلیل افراد می توانند از بانک درخواست این چک را داشته باشند. چک تضمینی مطمئن و قابل اطمینان است و با مراجعه به هر کدام از شعبات همان بانک، می توانید آن را وصول کنید.
مجازات شخصی که دستور عدم پرداخت چک را می دهد:
دارنده چک می تواند در صورت دستور عدم پرداخت چک تضمینی، شکایت کند و در صورت عدم اثبات دلیل عدم پرداخت، علاوه بر مجازات مقرر شده در ماده 7 قانون چک، باید تمامی خسارت وارد شده به دارنده چک را پرداخت کند. ذی نفع این چک در واقع، شخصی است که چک به نام او صادر شده، واگذار شده و یا در وجه حامل به او واگذار شده است.
بانک ها موظف می باشند که در صورت دستور عدم پرداخت این چک، وجه آن را تا مشخص شدن مرجع رسیدگی، در حساب مسدود نگه دارد. شخص دستور دهنده به بانک برای عدم پرداخت چک، باید شکایت خود را به مراجع قضایی ارائه دهد و تا مدت زمان یک هفته گواهی شکایت خود را به بانک اعلام کند، اگر غیر از این باشد، بانک می تواند بعد از گذشت این مدت زمان وجه چک را از محل موجودی شخص، به دارنده چک پرداخت کند.
آیا چک هایی که برای ضمانت داده می شود، امکان وصول دارند؟
در صورت خلف وعده متعهد، دارنده چک ضمانت و یا چکی که برای ضمانت انجام کاری صادر می شود، می تواند آن را وصول کند.
چک های صادر شده بر عهده بانک هایی که بر اساس قوانین کشور در داخل و یا شعبات خارج از کشور دارند، می باشد. حالا بر این اساس دارنده چک می تواند به بانک مراجعه کند و چک را وصول نماید، و در صورت عدم پرداخت می تواند بر اساس قوانین و آیین نامه های مربوط به اجرای اسناد رسمی، اقدام به وصول چک کند. دارنده چک در صورت عدم وصول آن، می تواند صادر کننده را محکوم به پرداخت تمامی خسارت و هزینه های وارده متعارف کند.
به همین دلایل است که هر فردی می تواند از بانک تقاضای چک تضمینی داشته باشد تا بتواند با مراجعه به بانک آن را وصول کند. بر اساس قانون چک های تضمینی قابل توقیف و مسدود نیستند و در صورت فوت و ورشکستگی تضمین شده می باشد و هیچ مشکلی برای دارنده چک به همراه ندارد.
چک تضمینی از ابزارهای پرداخت می باشد، که بنا بر درخواست مشتری به نام شخص حقیقی و یا حقوقی برای تسهیل نقل و انتقال صادر می گردد. قابل پرداخت به صورت نقدی نمی باشد و باید به حساب شخص واریز شود.
به همین دلیل دارای ایمنی بسیار بالایی می باشد. بر اساس این بخشنامه بانک مرکزی، چک ها فقط در وجه ذی نفع صادر می گردد و انتقال آن به دیگری دارای اعتبار نمی باشد. دارنده گان این چک های تضمینی، تا مدت زمان یک ماه از تاریخ این بخشنامه، می توانند چک را وصول و به حساب خود واریز کنند.
هدف از اجرای این بخشنامه، جلوگیری از استفاده های نادرست و پولشویی می باشد. مراحل این بخشنامه به شرح ذیل می باشد:
نکته مهم در مورد چک تضمینی به این صورت است که این چک توسط همان بانک صادر کننده چک و یا شعبات همان بانک وصول می شود. بنابراین بانک های دیگر حقی در مورد وصول به صورت واریز در همان لحظه این چک ندارند. ولی توجه داشته باشید که در صورت وصول توسط دیگر بانک ها به مدت زمان یک روز طول می کشد.
مدارک لازم برای صدور چک تضمینی به شرح ذیل می باشد:
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله راس گیری چک ها را به شما پیشنهاد می کنیم.
همه ما میدانیم که راهاندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک چقدر میتواند چالشبرانگیز و سخت باشد. از تامین مالی گرفته تا مدیریت کارکنان، کارهای زیادی وجود دارد که…
برای مبتدیان بسیار مهم است که حرفه معاملهگری خود را با یک استراتژی ترید توسعه یافته و کامل شروع کنند. داشتن یک استراتژی، رویکردی ساختاریافته برای ترید فراهم کرده و…
مدیریت سود و رابطه آن با چرخه عمر شرکت یکی از مهمترین موضوعاتی است که همواره در مرکز توجه مدیران قرار دارد. انگیزه و هدف اصلی مدیران از مدیریت سود،…