بازرگانی خارجی بخشی از تجارت است که ظرافتها و پیچیدگیهای ویژهای دارد. برای موفقیت در بازرگانی خارجی نه تنها نیاز به دانش کافی در این زمینه دارید، بلکه باید سابقه و تجربه کافی نیز داشته و با مراحل کار آشنایی داشته باشید. شناخت فرصتها و تهدیدها و ارزیابی موقعیتهای مناسب، منجر به موفقیت بیشتر بازرگانان خارجی میشود. در این نوشتار نکات ابتدایی و کلیدی که هر بازرگان خارجی به آن نیاز دارد را در اختیارتان قرار میدهیم.
بازرگانی خارجی
از زمانی که انسانها زندگی خود بر روی زمین زندگی آغاز کردند با همدیگر در تعامل و ارتباط بودند، مبادله پایاپای اولین شیوه تجارت بود. پس از آن و با رشد و پیشرفت بشر، تعاملات دامنه گستردهتری پیدا کرد و تبدیل به تجارت و بازرگانی شد.
بازرگانی بینالملل یا خارجی شکلی از تعاملات است که در خارج از مرزهای بینالمللی صورت میگیرد. به عبارت دیگر بازرگانی بینالملل، روابط تجاری میان کشورها یا همان صادرات و واردات است. همه کشورها نیازمند روابط تجاری بینالملل برای رفع نیازهای خود هستند.
فرق تجارت و بازرگانی
تجارت مفهوم بسیار سادهای دارد، هر کسی که اقدام به خرید و فروش کالا میکند تاجر نامیده میشود، اما بازرگانی پیچیدگیهای خاص خود را دارد در بازرگانی با مفاهیم و مراحل پیچیدهای روبرو هستید که انجام هر بخش نیازمند مهارت و دانش خاصی است. در واقع بازرگانان باید با چالشهایی نظیر قرارداد، بیمه نامه، امور حمل و نقل، قوانین گمرکی و غیره دست و پنجه نرم کنند.
3 نوع بازرگانی که باید بشناسید
- بازرگانی داخلی به روابط تجاری و داد و ستدهای که در داخل کشور و توسط ساکنان آن انجام میشود بازرگانی داخلی میگویند.
- بازرگانی خارجی، زمانی که نقل و انتقالات و معاملات بین کشورهای مختلف صورت بگیرد و در سطح گستردهتر اتفاق میافتد بازرگانی خارجی صورت گرفته است.
- بازرگانی منطقهای، دادوستدهای میان کشورهای یک منطقه صورت میگیرد، بازرگانی منطقهای نامیده میشود، مثلاً معاملاتی که در منطقه خاورمیانه انجام میشود.
8 نکته مهم برای موفقیت در بازرگانی خارجی
برای اینکه در امر بازرگانی خارجی تبدیل به یک بازرگان موفق شوید نیازمند دانستن موارد زیر هستید.
- آشنایی و تسلط کامل به امور گمرکی روند ترخیص کالا و سایر برنامهها
- آشنایی با مکاتبات و روابط خارجی و دیپلماتیک
- آشنایی و تسلط به مناقصات و مزایدات
- داشتن برند بینالمللی
- شناسایی بازار هدف برای کالاها
- اطلاع کافی از مقررات صادرات و واردات کالا در کشور هدف
- نفوذ در بازارهای کشور هدف و کسب سهم خود از بازار
- شیوه توزیع و زمان ارسال مناسب برای خریداران
2 شیوه صادرات کالا
بازرگانی خارجی ارتباط مستقیمی با صادرات کالا دارد، با دو شیوه اصلی صادرات کالا آشنا شوید:
1- روش صادرات با واسطه، یک روش رایج در کل دنیا است، اما در ایران به دلیل شرایط خاص اقتصادی و تعامل بخشهای مختلف تولیدی، صنعتی و بازرگانی چندان مناسب نیست. از سوی دیگر تحریمها نیز مانع بزرگی بر سر انجام اینگونه صادرات است.
2- صادرات و روش مستقیم، در این شیوه همانگونه که از نامش پیداست تولید کننده اقدام به صادرات کالا میکند اما قبل از آن باید اطلاعات کافی و لازم را برای این کار داشته باشد.
مراحل صادرات کالا
- تعیین استراتژی، برای صادرات کالا باید بدانید چه کالایی، به کدام کشور و چگونه میخواهید صادر کنید.
- شناسایی نیاز بازار، تشخیص این که چه کالایی را برای صادرات انتخاب کنید، اهمیت زیادی در موفقیت صادرات دارد.
- انتخاب کالای مناسب برای صادرات، برای دانستن کالایی که سود بیشتری نصیب بازرگان میکند باید از تجربه و هوش خود استفاده کند، سایت اتاق بازرگانی نیز آمارهای دقیقی به شما ارائه میدهد.
- شروع صادرات، از آنجا که صادرات کالا تشریفات گمرکی زیادی دارد، میتوانید این کار را به شرکتهایی که ویژه انجام همین امور هستند واگذار کنید. داشتن کارت بازرگانی در این مرحله اهمیت زیادی دارد.
- تعیین کشور هدف، شناسایی بازار هدف نیز بخش دیگری از صادرات کالا است. باید بتوانید با استفاده از روشهای مختلف در کشورهای دیگر مشتری پیدا کنید.
- صدور پرفورما یا پیش فاکتور، پس از پیدا کردن مشتری، به عنوان صادرکننده باید پیشفاکتوری که شامل اطلاعاتی نظیر قیمت محصول است را به خریدار ارائه دهید، پیشفاکتور در واقع یک سند یا توافقنامه اولیه محسوب میشود که خریدار میتواند در کشور خود مقدمات ثبت سفارش کالا را انجام دهد.
- قرارداد صادرات، پس از پیش فاکتور باید قرارداد امضا شود. برای ثبت قرارداد باید به استانداردها و اصول مربوطه آشنایی کامل داشته باشید.
- بسته بندی و کسب مجوزهای لازم، استاندارهای بسته بندی برای هر کشور متفاوت است و برای این کار نیاز به مجوزهای قانونی از برخی نهادها مانند وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و غیره دارید.
- انجام امور گمرکی، اظهارنامه گمرکی، قرار حمل و نقل، گواهی بازرسی کالا و غیره مراحلی است که باید در این مرحله انجام دهید.
- مهمترین مرحله صادرات، انتقال وجه است. استفاده از سیستمهای بانکی و خدمات اعتبارات اسنادی بهترین روش است.
چالشهای پیش روی بازرگانان
- عدم اطلاعات کافی درباره روند بازرگانی خارجی، باعث ایجاد مشکلاتی برای بازرگانان میشود. برای انجام بازرگانی تجاری موفق باید با اصطلاحات رایج آشنایی کافی داشته باشید
- عدم شفافیت قوانین در حوزه بازرگانی خارجی، باعث بروز مشکلات زیادی برای بازرگانان میشود. بهتر است در این امر با وکلا و کسانی که اطلاعات کافی دارند و از مجموعه قوانین آگاهی دارند مشورت بگیرید.
- تغییرات مکرر قوانین داخلی و بینالمللی ضربههای شدیدی به بازرگانان خارجی وارد میکند. برای انجام بازرگانی موفق باید با آیین نامه و بخشنامهها را دنبال کنید و همیشه در جریان آخرین اخبار و قوانین باشید.
آشنایی با اصطلاحات و واژههای رایج بازرگانی خارجی
در ادامه مقاله بعضی از اصطلاحات و واژه های بازرگانی خارجی را تعریف کرده ایم.
Strip استریپ
استریت به بارگیری کالا گفته میشود، کالای وارداتی ابتدا باید تخلیه و سپس به سوی مقصد حمل شود. در استریپ صاحب کالا یا نماینده باید برای جابجایی کالا حضور داشته باشد.
Manifest مانیفیست
یکی از اصطلاحات رایج بازرگانی تجاری، مانیفیست است. مجموعه بارهای مختلفی است که توسط یک وسیله نقلیه حمل میشود. ممکن است این بارها متعلق به افراد مختلفی باشد. وسیله حمل ممکن است کشتی، قطار، هواپیما یا کامیون باشد. در مانیفیست اطلاعاتی مانند گیرنده، فرستنده، ویژگی کالا، سند حمل و غیره ثبت شده است.
TIR Carbet کارن تیر
کارن تیر یکی از اصطلاحات بازرگانی خارجی است که مربوط به حمل و نقل زمینی کالاهاست. کارن تیر باعث میشود که کالا در مسیر عبور از کشورهای مختلف، از تشریفات و امور گمرکی فارغ باشد و تجارت کالا به وسیله مسیرهای زمینی آسانتر شود.
COmmercial Profit سود بازرگانی
سود بازرگانی، مبلغ پولی است که همزمان با عوارض گمرک و هنگام واردات کالا دریافت میشود. سود بازرگانی مربوط به کالاهای خاص است و ارتباطی به همه کالاهای صادراتی ندارد.
Declaration gross. Weight وزن قانونی کالا
از این عبارت زمانی استفاده میکند که حقوق ورودی کالا بر اساس وزن آن مشخص میشود. مطابق قوانین گمرکی وزن قانونی کالا معادل وزن ناخالص یعنی وزن کالا منهای ظرف آن است.
World Customs Organization اظهارنامه گمرکی کالا
این اصطلاح مربوط به بازرگانانی است که قصد وارد کردن یا صادر کردن کالایی را دارد. آنها نیازمند به ترخیص کالا از گمرک هستند. برای این کار بازرگان باید ویژگیهای کالا را در فرمهای مربوطه وارد کند تا پس از بررسی مسئولان اجازه خروج آن را داشته باشد همه کالاها برای ورود یا خروج از کشور نیازمند اظهارنامه گمرکی هستند. اظهارنامه گمرکی سندی اجباری برای هر بازرگان است.
Insurance Ceritificate گواهی بیمه
همه کالاهای وارداتی و صادراتی باید بیمه شوند. این کار را شرکت های بیمهای در داخل و خارج از کشور انجام میدهند. گواهی بیمه قابلیت انتقال ندارد کالایی که گواهی بیمه داشته باشد اجازه خروج و ورود به کشور را دارد.
Declaration of Origin اظهارنامه مبدأ
اظهارنامه مبدأ یکی دیگر از اصطلاحات بازرگانی خارجی است. اظهارنامه مبدأ سندی است اطلاعات لازم درباره مبدأ کالای مورد نظر ارائه میشود. این سند میتواند فاکتور کالا یا هر برگه دیگری باشد. اظهارنامه مبدأ توسط فردی که کالا را تولید کرده یا فردی که آن را صادر میکند، تهیه میشود.
Commercial Invoice سیاهه تجاری
سیاهه تجاری برگهای است که مشخصات مربوط به کالا در آن ثبت شده باشد. سیاهه تجاری از جانب فروشنده به نام خریدار صادر میشود. در واقع براساس این سند است که هزینه کالای مورد نظر به حساب خریدار وارد میشود. در سیاهه تجاری، اطلاعات مهمی مانند مشخصات خریدار و فروشنده، وزن کالا، ویژگیهای کالا، قیمت، شرایط پرداخت هزینه و غیره ثبت میشود.
سؤالات متداول
-
مکاتبات در موفقیت بازرگانی خارجی چه نقشی دارد؟
یکی از مهمترین فاکتورها در موفقیت بازرگانی خارجی، روند انجام مکاتبات برای بستن قرارداد است. محتوای کلمات و نحوه بیان آن زبان بدن و ساختار جملات در مکاتبات بازرگانی تأثیر ویژهای در موفقیت بازرگانان دارد.
-
چه نیازی واردات کالا است؟
برخی کالاها به دلیل موقعیت آب و هوایی، شرایط جغرافیایی، بهصرفه نبودن و دلایل دیگری در برخی کشورها موجود نیست و کشور مقصد ناچار به وارد کردن آن کالا میشود.
-
هدف از صادرات کالاها چیست؟
فروش کالا یا خدمات به کشورهای دیگر منجر به کسب درآمد ارزی برای کشور میشود.
-
سود بازرگانی کالاها چگونه تعیین میشود؟
میزان سود بازرگانی بستگی سود کالاها دارد و عدد ثابت و مشخصی ندارد. دریافت سود بازرگانی منوط به مصوبه هیئتوزیران است و برای حمایت از تولید داخلی صورت میگیرد.
-
اینکوترمز Incoterms چیست؟
اینکوترمز مجموعه قوانین است که در تجارت بینالملل پذیرفته شده و هر دو طرف معامله از آن تبعیت میکنند. این مجموعه قوانین مرجع معتبر و استانداردی برای واردات و صادرات در سطوح بینالمللی به شمار میرود.
-
عملیات تخلیه یا لیفتراک چیست؟
عملیات تخلیه یا لیفتراک به وسیله کارگران انجام میشود.
-
استافینگ چیست؟
استفینگ برعکس استریپ است در استافینگ کالاها را از کامیون به داخل کانتینر منتقل میکنند.
-
بارنامه یا اسناد حمل چیست؟
برای انتقال کالاها حتماً نیاز به سندی است که اطلاعات مهمی مانند نوع معامله، مشخصات گیرنده، هزینه حمل، نوع وسیله حمل، بندر بارگیری و تخلیه در آن ثبت شده باشد، این سند را حمل کننده کالا صادر میکند.
سلام
مطالب کاربردی ومفید بود