شرکت به معنی همکاری و توافق فی ما بین دو و یا چند نفر می باشد و برای انجام فعالیت های اقتصادی و یا خدماتی شکل می گیرد. این شرکت ها زمانی می توانند به صورت قانونی و رسمی شروع به کار کنند که فعالیت شرکت را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسانده باشند. شزکت هایی هم وجود دارند که موضوع فعالیت آن ها به صورت غیر تجاری می باشد و برای اهداف ادبی، علمی، اکتشافی و یا امور خیریه تشکیل می شود.
شرکت های غیر تجاری دارای عناوینی چون انجمن، موسسه، بنگاه و کانون کار می باشند. و با ثبت این شرکت های غیر تجاری می توانید به آن ها شخصیت حقوقی و حقیقی بدهید. این شرکت ها بدون مسائل تجاری و نفع شخصی تاسیس می شوند و در بعضی موارد هم اتفاع و سود بردن مورد توجه می باشد. به همین دلیل شرکت های غیر تجاری به دو بخش انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم می شوند.
شرکت های غیر تجاری انتفاعی:
شرکت های غیر تجاری در قالب موسسات انتفاعی فعالیت می کنند و هدف این شرکت ها، انتفاع و یا نفع بردن می باشد. همانطور که هدف تاسیس این موسسات غیر تجاری می باشد، ولی درآمد حاصل از فعالیت این شرکت ها در بین موسسین آن تقسیم می شود.
موسسین این شرکت ها باید اقدام به ثبت یک شرکت غیر تجاری کنند و مجوز رسمی سازمان مربوطه را دریافت کنند. مدارس آموزش غیر انتفاعی، آموزشگاه های زبان، مراکز هنری، آموزشگاه های فنی، مجمع های ادبی و … از جمله شرکت های غیر تجاری انتفاعی می باشند.
شرکت های غیر تجاری غیر انتفاعی:
این شرکت ها در قالب موسسات غیر انتفاعی فعالیت می کنند و ماهیت آن با موسسات انتفاعی تفاوت دارد. هدف از تاسیس این شرکت های غیر تجاری، رسیدن به منافع شخصی و تقسیم آن بین هیات موسس نمی باشد. متقاضی تاسیس این شرکت ها می بایست تقاضای کتبی خود را برای ثبت شرکت غیر تجاری به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهد و اداره ثبت هم بعد از بررسی های لازم و عدم مشکل، تاییدیه را صادر می کند.
بر اساس شرایط قانونی این موسسات، تعداد شرکای موسسه نباید از 2 نفر کمتر باشد و بیشتر بودن این تعداد مانعی ندارد و دیگر اینکه سرمایه این شرکت ها حداقل یک میلیون تومان در نظر گرفته شده است و در صورت تمایل شرکاء می توان آن را افزایش داد. محافل سیاسی، مجموعه های خیریه، انجمن های اسلامی و صندوق های قرض الحسنه از جمله موسسات غیر انتفاعی می باشد.
انواع شرکت های غیر تجاری از نظر مادی:
شرکت های غیر تجاری از نظر مادی به دو دسته تقسیم می شوند:
1- شرکت های غیر تجاری با اهداف غیر مادی: این نوع شرکت به عنوان موسسه غیر انتفاعی مشخص می شود و هدف منفت طلبی و مالی تشکیل نمی شود. انجمن های اسلامی، احزاب، گروه های سیاسی، صندوق های قرض الحسنه و خیریه ها از جمله این شرکت ها می باشند.
2- شرکت های غیر تجاری با اهداف مادی: این شرکت ها برای منافع مادی و منفعت شکل می گیرد و منافع مالی به دست آمده در بین اعضای شرکن تقسیم می شود.
مدارک لازم برای ثبت شرکت غیر تجاری:
- دو نسخه چاپی تقاضا نامه ثبت شرکت غیر تجاری
- دو نسخه اساسنامه شرکت غیر تجاری
- دو نسخه تنظیم شده از صورت جلسه موسسین شرکت غیر تجاری
- فتوکپی مدارک شناسایی کلیه اعضای شرکت غیر تجاری
- گرفتن مجوز تاسیس شرکت غیر تجاری
قوانین مهم برای ثبت شرکت های غیر تجاری:
- سرمایه گذاری هر یک از اعضاء باید مشخص باشد.
- حداقل شرکاء باید 2 نفر باشد.
- مقاصد شرکت نباید نامشروع و خلاف انتظامات عمومی باشد.
- در زمان ثبت شرکت باید استعلام نیروی انتظامی را داشته باشند.
- قبل از ثبت شرکت باید مجوز فعالیت دریافت کنند.
تنظیم اظهارنامه شرکت های غیر تجاری:
موارد ذکر شده در ذیل را برای اظهارنامه باید در نظر داشته باشید:
- نام شرکت غیر تجاری
- تابعیت اعضای اصلی
- مکان اصلی فعالیت شرکت غیر تجاری
- اسامی موسسین
- میزان سرمایه نقدی و غیر نقدی
- مرکز دیگر شعب غیر تجاری
- نوع فعالیت شرکت
نکات مهم برای انتخاب نام شرکت غیر تجاری:
برای انتخاب نام این شرکت ها باید به چند نکته توجه داشته باشید:
- عدم مغایرت با فرهنگ کشور
- عدم استفاده از نام های خارجی
- تکراری نباشد و قبلا ثبت نشده باشد
مسئول مربوطه بعد از بررسی نام های پیشنهادی، در صورت عدم مشکل و مغایرت یکی را مشخص می کند و آن را ثبت می کند.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله قانون شرکت های مشمول حسابرسی دعوت می نماید.