اگر می خواهید بدانید منظور از کد مالیاتی چیست باید برایتان بگوییم، تا زمانی که کسب و کارهای آنلاین و فروشگاه ها کد مالیاتی نداشته باشند، مجاز به داشتن درگاه پرداخت اینترنتی برای انجام تراکنش های بانکی نیستند.
دریافت کد مالیاتی کار پیچیده ای نیست و نیاز به صرف هزینه چندانی هم ندارد، با ما همراه شوید تا اطلاعات لازم درباره کد مالیاتی، چگونگی و هدف از دریافت آن را به طور مفصل برایتان شرح دهیم.
منظور از کد رهگیری مالیاتی چیست:
کد رهگیری مالیاتی، یک کد ۱۰ رقمی است که پس از انجام مراحل ثبت نام به متقاضی ارائه می شود. کد رهگیری برای ورود به سامانه های مالیاتی کاربرد دارد. سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی کشور، تمامی پذیرندگان شبکه پرداخت را موظف به اخذ کد رهگیری مالیاتی کرده است.
چه کسانی باید کد رهگیری مالیاتی داشته باشند:
- کلیه اشخاص حقیقی
- کلیه اشخاص حقوقی
- صاحبان مشاغل
چرا کد مالیاتی:
برای داشتن دستگاه کارتخوان فروشگاهی و درگاه پرداخت اینترنتی باید کد رهگیری مالیاتی داشته باشید. کد رهگیری مالیاتی در واقع راهکار سازمان امور مالیاتی، برای شناسایی مشمولین پرداخت مالیات است. از سوی دیگر داشتن درگاه پرداخت، امری ضروری و اجتناب ناپذیر برای فروشگاه ها است. بسیاری از مشتریان از طریق درگاه پرداخت اینترنتی، میتوانند هزینه سفارشات و خریدهای خود را پرداخت کنند.
چگونگی اجرایی شدن قانون دریافت کد مالیاتی:
تا قبل از سال 1399 بسیاری از کسب وکارهای اینترنتی بدون داشتن درگاه پرداخت به کسب وکار خود مشغول بودند، اما از این سال به بعد قانون جدیدی برای گرفتن درگاه پرداخت اینترنتی و دستگاه های کارتخوان تصویب شد. مطابق این قانون مشمولین مالیاتی برای گرفتن پایانه های پرداخت، باید پرونده مالیاتی داشته باشید.
این قانون از 25 بهمن ماه 1399 اجرایی شد، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان مشاغل نیز موظف به تشکیل پرونده مالیاتی شدند.
هدف از دریافت کد مالیاتی چیست:
هدف سازمان امور مالیاتی از تصویب این قانون موارد زیر است:
- مبارزه با پولشویی
- جلوگیری از فرار مالیاتی
- جلوگیری از بروز تخلفات
- افزایش درآمد و تأمین هزینههای عمومی جامعه
- دریافت دستگاه کارتخوان بانکی POS و درگاه پرداخت اینترنتی
- برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی نیز داشتن کد رهگیری مالیاتی کاربرد دارد.
اطلاعاتی که به وسیله کد مالیاتی در اختیار سازمان مالیاتی قرار میگیرد:
طبق ماده ۱۱ قانون فروشگاهی و سامانه مودیان، پایانه های فروشگاهی که شناسه یکتا دارند، تراکنش هایشان توسط دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت که به حساب بانکی شان متصل می شود. بانک این تراکنش ها را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد.
سازمان امور مالیاتی از اطلاعات تراکنش ها برای محاسبه مالیات استفاده می کند، اطلاعات مفید تراکنش ها برای بانک: مانده اول دوره، مانده آخر دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشت شده می باشد. نگران اطلاعاتی که در اختیار سازمان مالیاتی قرار می گیرد نباشید، کسانی که برای دریافت پول از درگاه پرداخت استفاده میکنند، تنها به ازای درآمد کسب شده موظف به پرداخت مالیات هستند.
کدام مشاغل باید کد رهگیری مالیاتی داشته:
دریافت کد مالیاتی از خرداد ۱۴۰۰ برای اشخاص حقوقی نیز مانند شرکت ها اجباری است. مشاغلی که باید کد رهگیری مالیاتی داشته باشند شامل:
- کسب و کارهای کوچک خانگی
- فروشگاه های اینستاگرامی
- آنلاین شاپ ها یا فروشگاه های اینترنتی
- مربیان و مدرسان ای که به صورت آنلاین آموزش میدهند
- سایت های خیریه
- برنامه نویس ها
- استریمر ها و گیمر ها
- تولید کنندگان محتوا
- فریلنسرها
برای دریافت کد مالیاتی چه کارهایی باید انجام دهید:
دریافت کد مالیاتی مراحلی دارد، اگر به صورت قدم به قدم آن را پیش ببرید، می توانید به سادگی کد مالیاتی خود را دریافت کنید:
اولین قدم برای دریافت کد مالیاتی پیش ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی www.tax.gov.ir است:
پس از ورود به سامانه آنلاین می توانید تشکیل پرونده دهید. جالب است بدانید در این سامانه، روند انجام کارها بسیار ساده و سریع است و نیازی به حضور فیزیکی در اداره مالیاتی ندارید.
در قدم دوم باید نوع کسب و کار خود را مشخص کنید:
- اگر کسب و کار شخصی دارید و دارای شرکت نیستید، باید گزینه حقیقی را انتخاب کنید.
- اگر دارای تابعیت ایران نیستید، باید گزینه تبعه خارجی انتخاب شود.
- شرکت های رسمی و افراد حقوقی نیز باید گزینه حقوقی را انتخاب کنند.
- اگر سازمان مردم نهاد یا NGO هستید باید تشکل قانونی را انتخاب کنید.
قدم سوم؛ وارد کردن شماره ملی، شناسه ملی یا کد فراگیر است.
- منظور از شماره ملی، همان کد ملی افراد است.
- شماره ملی نیز مخصوص اشخاص حقوقی است.
- اتباع خارجی نیز باید کد فراگیر داشته باشند.
قدم چهارم پیش ثبت نام و وارد کردن اطلاعات مربوط به کسب و کار است.
در این مرحله و با وارد کردن اطلاعات، اگر قبلاً در سامانه امور مالیاتی ثبت نام کرده باشید، اطلاعات مربوط به کسب و کارتان به شما نمایش داده می شود. در غیر این صورت صفحه جدیدی به عنوان پیش ثبت نام برایتان باز می شود که باید اطلاعات خواسته شده را در آن قرار دهید.
پس از ورود به حساب کاربری و وارد کردن اطلاعات خواسته شده، می توانید پرونده تان را تکمیل نمایید. در صورتی که این اطلاعات را کامل کردید می توانید روی دکمه تایید اطلاعات، کلیک کنید و منتظر دریافت پیامک فعالسازی باشید.
قدم پنجم، پس از دریافت پیامک است که باید وارد پنل کاربری خود شوید.
در قدم ششم، پس از استعلام اطلاعاتتان می توانید، بخش هایی را که قبلاً ثبت کرده اید، مشاهده نمایید. در این مرحله اجازه تکمیل موارد ناقص را دارید و می توانید قسمت هایی را که قرمز شده و دچار نقص است، تکمیل نمایید.
نکات مهمی که در این مرحله ثبت نام باید بدانید:
- اگر قبلاً کسب و کاری داشته اید که در سامانه ثبت نام کرده باشید، با ورود به سامانه، اطلاعات مربوط به آن به شما نمایش داده می شود. در این صورت باید کد رهگیری ثبت نام قبلی را داشته باشید.
- انتخاب نوع مالکیت و محل کسب و کار، یکی از گزینههای مهمی است که حتماً باید آن را با دقت پر کنید.
- ورود و ثبت نام در سایت رایگان بوده و هزینه ای ندارد.
چگونه کد مالیاتی بگیریم:
برای دریافت کد مالیاتی حتما باید صاحب پرونده مالیاتی باشید تا سازمان امور مالیاتی به شما کد مالیاتی دهد. کد مالیاتی یک کد ۱۲ رقمی و مخصوص اشخاص حقیقی یا حقوقی است که برای فعالیت های تجاری شان کاربرد دارد. این کد به وسیله سازمان امور مالیاتی به آنها داده میشود. دریافت کد مالیاتی مراحلی دارد که پس از انجام این مراحل، کد مالیاتی در اختیار فرد قرار می گیرد.
اینتا کد مالیاتی چیست:
در راستای هوشمند سازی بخش های مختلف، نظام مالیاتی نیز دچار تحول شده و فعالیت های مختلف اقتصادی را برای هوشمند سازی شناسایی و طبقه بندی می کند. امروزه برای تکمیل، طبقه بندی، شناسایی و جلوگیری از مشکلات از شناسه یکتا یا اینتا کد استفاده میشود. حوب است بدانید از این اینتا کد برای محاسبه ضرایب مالیاتی استفاده میشود. اینتا کد از کدهای داخلی سازمان و برای شناسایی نوع فعالیت افراد است.
آیا می دانید چگونه اینتا کد بگیرید؟
برای دریافت اینتا کد فقط کافی است نوع خدمات یا کالایی را که می فروشید انتخاب کرده تا توسط سیستم، اینتا کد مناسب نوع شغل خود را دریافت کنید. جدول اینتا کد هر ساله توسط اداره دارایی اعلام می شود.
با کد اقتصادی آشنا شوید:
کد اقتصادی یک کد شناسایی ۱۲ رقمی است که مانند کد مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی به شخص حقیقی یا حقوقی اختصاص داده می شود. از کد اقتصادی برای شناسایی واحدهای اقتصادی فعال در حوزه مالیاتی و تشخیص عملکرد مالی آنها استفاده می شود
کد اقتصادی مانند شناسنامه است. در کد اقتصادی شماره ثبت شرکت ها و مؤسسات، ثبت میشود. کد اقتصادی برای هر شرکت یا کسب و کار کد منحصر به فردی است. همانطور که هر شرکت دولتی و غیر دولتی دارای شناسه ملی و شماره ثبت مخصوص به خود است، کد اقتصادی اشخاص حقوقی نیز منحصر به فرد و خاص خودشان است.
چه کسانی باید کد اقتصادی داشته باشند:
همه اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع قانون مالیات های مستقیم، باید در سامانه مالیاتی کشور ثبت نام کرده و برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنند. این اشخاص شامل:
- اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای پروانه کسب برای فعالیت تجاری هستند.
- اشخاص حقیقی و حقوقی که یک محل مشخص برای کسب و کار دارند.
- اشخاصی که به توزیع، تولید و مونتاژ کالاها مشغول هستند.
- اشخاص حقیقی و حقوقی که در امور خدماتی اشتغال دارند.
4 تفاوت کد اقتصادی با شناسه ملی:
- کد اقتصادی را به اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول مالیات هستند می دهند، اما شناسه ملی فقط به اشخاص حقوقی داده می شود.
- شناسه ملی یک عدد ۱۱ رقمی است در حالیکه کد اقتصادی ۱۲ رقمی است.
- شناسه ملی را اداره ثبت شرکت ها صادر میکند، اما کد اقتصادی از سوی سازمان امور مالیاتی صادر می شود.
- مرجع دریافت کد اقتصادی قوه مجریه و مرجع شناسه ملی قوه قضاییه است.
تفاوت کد اقتصادی با کد مالیاتی:
کد اقتصادی برای اشخاص و شرکت هایی است که دارای فعالیت اقتصادی هستند، اما از کد مالیاتی زمانی استفاده میشود که فرد قصد پرداخت مالیات داشته باشد. به عبارت بهتر از کد مالیاتی برای شناسایی افراد دارای درآمد و دریافت مالیات از آنها استفاده می شود. مثلاً زمانی که می خواهید دستگاه الکترونیکی از بانک بگیرید نیاز به کد مالیاتی دارید.
پرسش و پاسخ متداول در مورد کد مالیاتی
-
کسانی که هم مغازه و هم سایت دارند باید چند کد مالیاتی داشته باشند؟
اگر همزمان مغازه و سایت اینترنتی دارید و هم از طریق فروشگاه، هم از طریق سایت فروش دارید، تنها یک کد مالیاتی نیاز دارید تا هم درگاه پرداخت اینترنتی و هم دستگاه کارتخوان به شما داده شود.
-
کسانی که دارای دو سایت یا چندین پیج اینستاگرامی هستند چند کد مالیاتی باید داشته باشد؟
اگر دارای چندین کسب و کار هستید، لازم است برای هر کدام از کسب و کارهایتان یک کد رهگیری مالیاتی جداگانه داشته باشید. اما اگر بخواهید برای یک سایت یا پیج اینستاگرامی، چند درگاه پرداخت داشته باشید، نیازی به دریافت چند کد مالیاتی نیست با یک کد مالیاتی میتواند چندین درگاه مختلف داشته باشید.
-
کسانی که دارای کسب و کار شخصی هستند و شرکتی به نام شان ثبت نشده است در پیش ثبت نام باید چه گزینه ای را انتخاب کنند؟
در مرحله پیش ثبت نام می توانند گزینهی اشخاص حقیقی را انتخاب کنند.
-
آیا به محض گرفتن کد مالیاتی مشمول پرداخت مالیات می شوید؟
برای پرداخت مالیات جای هیچ گونه نگرانی نیست چون میزان پرداخت مالیات تان به اندازه درآمدتان از کسب و کار است.
-
دریافت کد مالیاتی چند مرحله دارد؟
اولین مرحله پیش ثبت نام است. مرحله دوم ثبت نام الکترونیکی و مرحله سوم راستیآزمایی اطلاعات است. در نهایت تایید و پایان کار
-
برای دریافت کد مالیاتی پرداخت هزینه الزامی است؟
دریافت کد مالیاتی کاملاً رایگان و به صورت آنلاین انجام می شود.
-
کسانی که قبلاً دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی داشته اند هم باید کد مالیاتی دریافت کنند؟
خیر کسانی که قبلاً درگاه پرداخت یا دستگاه کارتخوان دارند، به صورت خودکار توسط بانک مرکزی در سامانه ثبت نام شده و برایشان کد مالیاتی صادر میشود.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله نحوه تنظیم قرارداد حسابداری دعوت می نماید.
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس