زمانی که تعداد سهام در سبد سرمایه گذاری افزایش می یابد، به طرز قابل قبولی ریسک مجموعه را کاهش می دهد. دلیل این که ریسک کاهش می یابد، کاهش تاثیرات مختلفی می باشد که از شرایط مختلف سیاسی و اجتماعی ناشی می شوند.
معامله گرها پس از سرمایه گذاری در بازار «ریسک»، از بازار بازدهی می بینند «ریوارد». در واقع می توان گفت که میزان سرمایه گذاری که صورت گرفته است، به مقدار بازده و ریسک وابسته می باشد.
سبد سهام یا پرتفوی:
سبد سهام که به آن پرتفوی نیز می گویند، به تقسیم دارایی ها در سرمایه گذاری گفته می شود که سهم های مختلفی از صنعت های گوناگون خریداری می شود.
پورتفولیو یا پرتفوی در لغت به معنی کیف دستی می باشد که در گذشته یک سرمایه گذار، مجموعه ای از اسناد و مدارک خود را در آن کیف حمل کرده است.
در واقع پرتفوی از آنجا سرچشمه می گیرد که سرمایه گذارانی که سهام شرکت های بورسی را در اختیار داشتند هر روز به بازار بورس سر می زدند تا ببینند سرمایه آنها در چه وضعیتی می باشد.
در اصطلاح مالی به ترکیبی از دارایی های مختلف مالی می گویند که با هدف تنوع بخشی و کاهش ریسک سرمایه گذاری در کنار هم قرار می گیرند. دارایی هایی مانند:
- املاک و مستغلات
- سهام شرکت ها
- اوراق با درآمد ثابت
- سپرده های بانکی
سرمایه گذار با تنوعی که در سبد سهام خود ایجاد می کند، ریسک سرمایه گذاری خود را به میزان چشم گیری کاهش می دهد و به اصطلاح تک سهم نمی شود.
مفهوم تک سهم:
تک سهم شدن یعنی سرمایه گذار یا معامله گر، تمام سرمایه خود را تنها روی یک سهم سرمایه گذاری کند که این نوع سرمایه گذاری با ریسک بسیار بالایی مواجه می باشد.
دلیل پر ریسک بودن تک سهم شدن:
زمانی که یک سرمایه گذار تک سهم می شود، اگر ارزش آن سهام سقوط کند، تمام سرمایه دچار مشکل می شود و باعث تحمیل ضرر زیادی به سرمایه گذار می شود.
چیدمان سبد سهام:
نحوه چیدمان سبد سهام دارای دو نوع کلی می باشد که در زیر به آنها اشاره می شود:
سبد بر اساس ارزش بازار:
در این نوع از پرتفوی، وزن هر سهم با توجه به ارزش شرکتی که از آ سهام خریداری شده است، تعیین می شود.
سبد هم وزن:
این نوع سبد، بیانگر وزن تمام سهامی می باشد که در سبد با هم برابر هستند و توجهی به ارزش آنها در بازار نمی شود.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله اوراق مشارکت را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
دیدگاه مارکوویتز در سهامداری:
همه تخم مرغ هایتان را در یک سبد نچینید.
جمله ای که آنرا یکبار حداقل شنیده ایم و تلاش کرده ایم که آن را در مدیریت سرمایه خود استفاده کنیم.
نکته مهم در تشکیل سبد سرمایه گذاری آن است که پرتفوی باید دارای یک مزایا و ویژگی هایی مانند تنوع بخشی(diversification) باشمد تا بتوان گفت سبد سرمایه گذاری تشکیل شده، سبد مناسبی می باشد.
ارزش پرتفوی:
به ارزش نقدی و مالی سبد سهام هر سرمایه گذار، ارزش پرتفوی می گویند که مهم ترین عامل در بورس اوراق بهادار می باشد که به قیمت گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس کمک زیادی می کند.
شناسایی پرتفوی صنایع پر بازده:
قبل از تشکیل سبد سهام، لازم است که صنایع پر بازده شناسایی شوند. پس از شناسایی صنایع، سبد سهام ایجاد شود.
انتخاب تصادفی سهام که بدون مطالعه و شناسایی سهام و شرکت ها باشد، باعث ایجاد ضرر های مالی می گردد و ریسک سرمایه گذاری را بالا می برد.
تشکیل سبد متنوع و پربازده از سهام با روش های علمی و تجربی، باعث سرمایه گذاری کم ریسک و پربازده می شود. چند نمونه از مهم ترین روش ها که می توان به آنها اشاره کرد:
- عدم سرمایه گذاری تنها روی یک سهم (جلوگیری از تک سهم شدن)
- رصد کردن لحظه ای شاخص بورس
- در نظر گرفتن بازار جهانی بورس
- انتخاب صنایع پر بازده به منظور سرمایه گذاری
- انتخاب شرکت مناسب به منظور سرمایه گذاری
- انتخاب مناسب و منطقی وزن های سرمایه گذاری در سهام
- عدم تعصب و علاقه نسبت به سهام شرکت ها
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اوراق قرضه را به شما پیشنهاد می کنیم.