در بسیاری از کشورها وامهای حمایتی مختلفی وجود دارد که دارای دوره تنفس برای بازپرداخت هستند، دوره تنفس وام یا بازپرداخت زمانی است که وامگیرنده به هر دلیل اقساط وام را نمیپردازد، در واقع بانک با دوره تنفس وام، برای وامگیرنده امتیاز قائل میشود. در دوران تنفس وام در بانکهای مختلف و برای انواع وامها متفاوت است و ممکن است جریمه، سود و غیره دریافت نشود، اگر به دنبال اطلاعات عمیق و دقیقتر درباره دوره تنفس وام هستید، این نوشته را تا انتها بخوانید.
دوره تنفس وام چیست
دوره تنفس Grace Period زمان طلایی است که از سوی بانک یا مؤسسات اعتباری برای وامگیرندگان در نظر گرفته میشود. زمان توقف یا تنفس وام زمان بین اعطای تسهیلات تا زمان پرداخت اولین قسط گفته میشود. در واقع با استفاده از دوره تنفس وام، بازپرداخت اقساط آن بلافاصله پس از دریافت آغاز نمیشود و به وامگیرنده فرصت داده میشود تا در این فاصله از بازپرداخت اقساط وام معاف باشد.
دوره تنفس وام برای بانک و مؤسسات اعتباری
دوره تنفس وام یکی از شرایط بانکها و مؤسسات اعتباری است. بانکها با دادن دوره تنفس وام به دارنده حساب بانکی این اجازه را میدهد که اگر پرداخت را در دوره زمانی مشخصی پس از استفاده از اعتبارات انجام دهد، بانک یا مؤسسه از دریافت سود امتناع میکند. به این دوره زمانی، تنفس وام میگویند. اگر گیرنده وام در این دوره مبلغ دریافتی را بازپرداخت کند، تنها کافی است اصل پول را بگرداند و نیازی به پرداخت سود نیست.
زمان دوره تنفس چند وقت است
دوره تنفس بستگی به نوع وام و بانک وامدهنده دارد. دوره تنفس وام معمولاً بین ۱۵ روز تا چند ماه است، باید بدانید زمان دوره تنفس وام با توجه به نوع حساب متغیر است. نکتهای که نباید فراموش کنید این است که اعطای فرصت زمانی برای بازپرداخت وام بدون سود در این دوره به معنای ندادن سود نیست.
انتقال بهره دوران تنفس وام
پرداخت بهره در دوران تنفس وام، برای وامهای بلند مدت بیشتر کاربرد دارد. در قراردادهایی که برای پرداخت وام و تسهیلات بانکها به پروژههای مهم و سرمایهگذاری اعطا میشود عموماً دوره تنفس تعلق میگیرد.
دوره تنفس وام ازدواج
پرداخت وام ازدواج برای هر یک از زوجین هفتصد میلیون ریال تسهیلات است. وام ازدواج به کسانی تعلق میگیرد که این شرایط را داشته باشند:
- برای دریافت وام ازدواج زوج باید زیر ۲۵ سال و زوجه زیر ۲۳ سال داشته باشد.
- مطابق تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ تسهیلات، وام قرضالحسنه ازدواج به زوجهایی که تاریخ عقد آنها پس 1/1/1397 باشد تعلق میگیرد.
- بازپرداخت این وام 10 ساله است.
- کارمزد وام ازدواج ۴ درصد است.
- اقساط آن یک ماه پس از پرداخت تسهیلات آغاز میشود.
دوره تنفس وام تسهیلات خوداشتغالی قرضالحسنه
بانک مرکزی در ششم فروردین ۱۳۹۹ بخشنامهای به بانکها و مؤسسات اعتباری ابلاغ کرد. شرایط دریافت وام خود اشتغالی به این شرح است:
- مطابق این بخشنامه وام اشتغالزایی با دوره تنفس دو ساله به مشمولین اعطا میشود.
- این وام برای طرحهای اشتغالزایی در مناطق روستایی و شهرهای زیر ۱۰ هزار نفر داده میشود.
- برای دریافت این وام باید متقاضی طرح و ایده خود را برای اشتغال در مناطق مورد نظر به اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان مربوطه ارائه دهد.
- پس از آن طرح در کارگروه اشتغال استان بررسی میشود و نتیجه به متقاضی اعلام میشود.
- در صورت تأیید متقاضی میتواند تسهیلات را دریافت کند، لازم است بدانید تأخیر در پرداخت تسهیلات مؤسسه به این ترتیب است که بهازای هر ماه تأخیر 2 درصد به مبلغ تسهیلات اضافه میشود.
- وام خود اشتغالی در مناطق مرزی و عشایری اولویت دارد.
- وام خوداشتغالی در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی، معادن، فناوری اطلاعات، گردشگری، صنایع دستی و غیره کاربرد دارد.
وام دانش بنیان با دوره تنفس ۵ ساله
شرکتهای دانش بنیان پس از ارائه طرح خود میتوانند از صندوق نوآوری و شکوفایی وام بگیرند. شرایط دریافت این وام را با هم بخوانیم:
- دوره تنفس وام شرکتهای دانش بنیان بر اساس برنامهای که ارائه میدهند مشخص میشود.
- برای تعیین دوره تنفس زمان پایان طرح و سودآوری اهمیت زیادی دارد.
- در واقع دوران تنفس مدت زمان بازگشت سرمایه است که شرکتها از صندوق نوآوری دریافت میکنند؛ این دوران به مدت زمان ورود محصول به بازار بستگی دارد.
- به طور کلی دوره تنفس وام شرکتهای دانش بنیان میتواند بیشتر از ۵ سال باشد.
- لازم است بدانید در تمام دنیا دوره تنفس شرکت دانش بنیان ۶ ماه تا یک سال است. حداکثر دوره بازپرداخت وام دانش بنیان 3 سال است.
دوره تنفس وام قرض الحسنه مسکن
بانک مسکن اعلام کرد وام ۱۰۰ میلیونی خرید یا ساخت مسکن به مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی تعلق میگیرد. شرایط دریافت این وام:
- وام قرض الحسنه مسکن صرفاً برای خرید یا ساخت خانه است.
- متقاضیان درخواست وام مسکن باید پروژه مسکونی خود را حداقل ۲۰ درصد ساخته و پیش برده باشند.
- برای خرید واحد مسکونی، باید حداکثر عمر خانه ۲۵ سال باشد.
- بازپرداخت وام قرضالحسنه ۱۰ ساله است.
- دوره تنفس وام مسکن دو سال است، این به آن معنا است که میتوانید اقساط این وامها را دو سال پس از دریافت آن شروع کنید.
بازپرداخت یا دوره تنفس کارت مرابحه
دوره زمانی که برای کارت مرابحه در نظر گرفته شده است ۱۰ روز است. اگر در این تاریخ مبلغ توسط دارنده کارت پرداخت شود هیچ گونه سودی به آن تعلق نمیگیرد. شرایط پرداخت مبلغ اعتبار کارت مرابحه به صورت قسطی به این شرح است:
- کسانی که توان پرداخت یک جای مبلغ اعتباری کارت مرابحه خود را ندارند میتوان آن را به صورت اقساطی پرداخت کنند.
- هنگام بستن قرارداد باید مدت زمان و میزان اقساط مشخص شود.
- مهلت پرداخت اولین قسط ۱۰ روز پس از تاریخ صورتحساب است که بیست و پنجم هر ماه میشود.
کارت مرابحه چیست
کارت مرابحه کارتی است که دارنده آن از مبلغ که قبلاً به حساب بانکی کارت واریز شده است میتواند برای خرید کالا استفاده کند. کارت اعتباری مرابحه راهکار و ابزاری جدید و شرعی برای حذف کارتهای اعتباری در ایران است. شرایط دریافت کارت مرابحه:
- برخی از بانکهای کشور پس از اعتبار سنجی مشتریان برای آنها کارت مرابحه صادر میکنند.
- میزان اعتبار تعلق گرفته به کارت مرابحه بر اساس تشخیص بانک به میزان دارایی دارنده کارت بستگی دارد.
- دارنده کارت مرابحه این اجازه را دارد که تا میزان مشخصی که به آن سقف اعتبار میگویند از مراکز کالا و خدمات خرید کند.
- پس از خرید کالا و خدمات توسط دارنده کارت مرابحه، باید مبلغ پرداختی آن را برای خرید کالا و خدمات را به بانک بپردازد.
- بازپرداخت کارت مرابحه میتواند به صورت یکجا یا قسطی باشد.
دوره تنفس، تفاوت کارت اعتباری بانکی با کارت مرابحه
کارت مرابحه ویژگیهای خاصی دارد که کارتهای بانکی فاقد آن هستند. در کارت مرابحه، امکان بازپرداخت اعتبارات مصرف شده به صورت قسطی وجود دارد. ضمن آن که پس از پرداخت بدهی میتواند دوباره از آن کارت استفاده کرد. کارت مرابحه سه ویژگی دارد:
- قابلیت خرید اعتباری دارد.
- قابلیت پرداخت به شیوههای مختلف به صورت اقساط دفعی یا غیره دارد.
- قابلیت طراحی برای سقف اعتبار بالاتر را دارد.
سقف اعتبار کارت مرابحه
بانک مرکزی تا قبل از این برای کارت مرابحه ۵۰ میلیون اعتبار مشخص کرده بود اما در آخرین بخشنامه بانک مرکزی میزان اعتبار کارت مرابحه ۲۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
هر کدام از بانکها و مؤسسات اعتباری میتوانند تنها یک کارت اعتباری مرابحه به متقاضیان بدهند اما مشتریان میتوانند چندین کارت مرابحه از بانکها و مؤسسات اعتباری مختلف دریافت کنند به شرط آنکه سقف دریافتی برای هر مشتری بلا مانع باشد.
مزایای دریافت کارت مرابحه
دارندگان کارت مرابحه امکان بازپرداخت تسهیلات دریافتی به صورت نسیه با اقساط ۱۲ تا ۳۶ ماهه را دارند.
دارندگان کارت مرابحه میتوانند از تخفیف حداقل ۹۰ درصد سود همسطح در پرداخت زودهنگام اقساط بهرهمند شوند در صورت باز پرداخت همه تسهیلات کارت اعتباری پیش از سررسید از این مزیت برخوردار میشوند.
دارنده کارت مرابحه از پرداخت سود مشتری نیاز است در صورتی که بین مؤسسه اعتباری و پذیرنده کارت توافق صورت گرفته باشد ممنوع و پرداخت مطالبات پذیرنده از سوی مؤسسه اعتباری در پایان دورههای تنفس به شرط آنکه مشتری بدهی خود را تا پایان دوره تنفس بپردازد. مشتریان میتوانند وجه کارت اعتباری را به منظور افزایش مبلغ قابل پرداخت در خریدهای بیشتر از سقف تعیین شده بپردازند.
سؤالات متداول دوره تنفس وام
-
دوره تنفس وام اشتغالزایی چقدر است؟
تنفس وام اشتغالزایی دو ساله است.
-
شرایط استفاده از کارت مرابحه چیست؟
دارنده کارت مرابحه تا میزان مشخصی دارای اعتبار است و میتواند کالا یا خدمات خریداری کند و پس از آن دارنده کارت به جای فروشگاه به بانک بدهکار است و میتواند به صورت یکجا یا قسطی به همراه سود دوره به بانک بپردازد.
-
دوره تنفس وام حمایتی دوران کرنا چقدر است؟
وام حمایت از مشتریان در ایام شروع کرونا به دارندگان سپردههای بلند مدت تعلق میگیرد و با تسهیلات ۳ ساله و تنفس سه ماهه است.
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله کارت پیله وری چیست دعوت می نماید.