بر اساس ماده 1863 قانون تجارت، به آن دسته از شرکت هایی که برای انجام امور تجاری و با نام مخصوص بین حداقل دو نفر تشکیل می شود، شرکت نسبی می گویند و مسئولیت هر کدام از شرکاء به میزان سرمایه اش در شرکت می باشد. ثبت شرکت نسبی و ثبت شرکت تضامنی بسیار شبیه به هم می باشد و در شرکت نسبی بر اساس ماده 186، اگر دارایی شرکت برای بدهی های شرکت کافی و اندازه نباشد، هر کدام از شرکاء، به میزان سهم خود در شرکت، مسئولیت پرداخت بدهی را دارند.
نام گذاری شرکت نسبی:
نامگذاری شرکت نسبی هم بر اساس ماده 184 قانون تجارت دارای قاعده و قانون خاص خودش می باشد و ذکر حداقل نام دو نفر و یا تمامی شرکاء در اسم شرکت ضروری می باشد. حالا اگر اسم شرکت شامل نام شرکاء نباشد، بعد از اسم شرکت عباراتی مانند شرکاء، برادران و یا پسران ذکر می شود و الزامی می باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا باید، کلمه شرکت نسبی در پایان نام شرکت حتما قید شود و هر شخصی با دیدن نام شرکت متوجه نسبی بودن آن بشود و نوع مسئولیت شرکت را متوجه شود.
ثبت شرکت نسبی:
برای ثبت شرکت نسبی ابتدا باید شرکت نامه را تنظیم کنید و بعد آن را امضاء کنید و در مرحله آخر کلیه سرمایه ذکر شده را پرداخت کنید. دقت داشته باشدی که اگر چنانچه به هر دلیلی سرمایه شرکت را کامل پرداخت نکنید، شرکت نسبی ثبت نمی شود. سهم هر کدام از شرکاء می تواند به صورت نقدی و یا غیر نقدی باشد. شرایط پرداخت هم به این صورت می باشد که سهم نقدی در ابتدای ثبت شرکت پرداخت می شود و سرمایه غیر نقدی با توجهبه رضایت کلیه شرکاء در زمان دیگری ارائه و تسلیم می شود.
اداره شرکت نسبی:
بعد از ثبت کردن شرکت نسبی و انجام کلیه کارهای مورد نیاز، شرکت به وسیله مدیر اداره می شود و این مدیر می تواند از میان شرکاء باشد. تعداد مدیر انتخابی برای شرکت نسبی حداقل یک نفر می باشد و می توانید چند نفر را به عنوان مدیر انتخاب کنید.
مسئولیتی که مدیر و یا مدیران در مقابل دیگر شرکاء دارند، در واقع همان مسئولیت وکیل در مقابل موکل می باشد. کلیه وظایف، اختیارات و محدودیت های مدیر شرکت نسبی در اساسنامه شرکت قید شده است و اگرچنانچه خارج از این مسئولیت، کاری را انجام دهد که به ضرر دیگر شرکاء باشد، مسئولیت این کار با خود شخص مدیر است، ولی اگر در حوزه اختیارات خود کاری را انجام دهد و به ضرر دیگر شرکاء باشد، مدیر در برابر این ضرر مسئولیتی ندارد.
در زمان ثبت شرکت، شخصیت شرکاء زمانی موثر واقع می شود که امور اساسی شرکت به همراه آن ها انجام و ثبت گردد. هیچ یک از شرکاء نمی توانند سهم خود را به دیگری بدون رضایت دیگر شرکاء بفروشد و اگر هم شخص دیگری به شرکاء اضافه شود، به میزان سرمایه ای که به شرکت می آورد در برابر بدهی های شرکت مسئولیت دارد.
به این نکته توجه داشته باشید که در شرکت نسبی، شرکاء نمی توانند رقابت با این شرکت را داشته باشند و بدون رضایت دیگر شرکاء نمی توانند هم نوع تجارت شرکت نسبی را داشته باشند، و همچنین شرکاء نمی توانند مدیر شرکتی هم نوع شرکت نسبی خود باشند.
محاسبه سود و زیان در شرکت بر اساس نسبت سرمایه آن ها در شرکت می باشد و می توانند از سود و زیان بهره مند شوند، مگر اینکه در اساسنامه موارد دیگری ذکر شده باشد. اگرچنانچه دارایی شرکت برای پرداخت بدهی کافی نباشد، شرکاء شرکت با توجه به میزان سرمایه خود، در برابر اشخاص ثالث مسئول می باشند، حتی اگر در اساسنامه بر خلاف این مورد ذکر شده باشد.
هر زمان با توجه به ضررهای وارد شده به شرکت سرمایه آن نیز کاهش پیدا کند، تا هر زمان که این سرمایه جبران نشود، هیچ سودی به شرکاء داده نمی شود. اگر این شرکت دارای طلبکار باشد، تا هر زمان که شرکت دایر باشد و منحل نشده باشد، مطالبه بدهی ها باید از خود شرکت انجام شود و در صورت انحلال شرکت، طلبکاران می توانند به هر کدام از شرکاء به میزان سرمایه آن ها مراجعه کنند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت نسبی:
- دو نسخه تکمیل شده از شرکتنامه
- دو نسخه تکمیل شده تقاضانامه
- دو نسخه تکمیل شده اساسنامه
- فرم تکمیل شده تعیین نام به ترتیب اولویت
- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
- تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکاء، مدیران و هیات نظار (در مواردی که تعداد شرکا بیش از دوازده نفر باشد)
- اصل گواهی عدم سوپیشینه جهت اعضاء هیات مدیره و مدیر عامل
- دو نسخه صورتجلسه ی مجمع عمومی موسسین
- دو نسخه صورتجلسه ی هیات مدیره
- اصل وکالتنامه ی وکیل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت به وسیله وکیل انجام شود.
انحلال شرکت نسبی:
شرکت نسبی در موارد ذیل منحل می شود:
- در صورت تراضی کلیه شرکاء
- در صورتی که یکی از شرکاء بنا بر دلایلی انحلال شرکت را از محکمه داشته باشد و آن دلایل هم از نظر محکمه موجه باشد و حکم به انحلال را صادر کند.
- بر اساس ماده 137 در صورت فسخ یکی از شرکاء
- بر اساس ماده 138 در صورت ورشکستگی یکی از شرکاء
- بر اساس مواد 139 و 140 در صورت فوت و یا محجوریت یکی از شرکاء
موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله صفر تا صد ثبت شرکت تعاونی دعوت می نماید.
جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی تلفنی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.