در ایران حسابداری یکی از مهم ترین و حساس ترین شغل ها به حساب می آید. زیرا آنها با مدیریت معاملات در شرکت ها و ارزیابی و نظارت بر روی آنها، باید مطمئن شود که همه معاملات انجام شده بر طبق قانون پیش رفته است و درست باشند. حسابدار علاوه بر این ها وظایفی بر عهده دارد که به تعدادی از مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
- ارزیابی فاکتورها، مبلغ هزینه ها و لیستی که باید از آنها را تهیه کند.
- با دیگر حسابداران خارج از شرکت مراوده و کار کند.
- محاسبه سود و زیان شرکت و ارائه گزارش ماهانه از آنها.
- تهیه و پرداخت حقوق پرسنل شرکت.
- سود ماهیانه شرکت را ارزیابی و میزان درآمد را بررسی کند.
- اطلاعات مالی شرکت را تجزیه و تحلیل کند.
- کارهای مالیاتی را رسیدگی کند.
میانگین حقوق حسابدار در ایران:
در ایران اشخاصی که با عنوان حسابدار مشغول به کار هستند، حقوق تعریف و ثابت شده ای دارند که معمولا در ماه میانگین آن حدود 3,370,000 تومان است. زیرا از 1,650,000 که حداقل آن است تا 5,250,000 که حداکثر آن می باشد، متغیر است. در واقع هزینه رفت و آمد، حق مسکن، و… نیز شامل این میانگین می شود. و اینکه حقوق حسابدار با مهارت، جنسیت و سابقه کاری او و حتی شهر با شهر نیز تغییر می کند. این مبلغی که برای حقوق یک حسابدار اشاره شد برای همه شهرهاست. در حالی که در کلان شهرها این حقوق متفاوت می باشد.
برای مطالعه مقاله حسابداری تحت وب می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مقایسه حقوق و دستمزد حسابدار بر اساس سابقه کاری:
یکی از اساسی ترین عوامل در تعیین میزان حقوق یک حسابدار، میزان تجربه ای است که او در این زمینه دارد. یعنی هرچه سطح تجربه او بالاتر باشد رابطه مستقیمی با حقوق وی دارد و برعکس. هر چه میزان و سطح تجربه او کمتر باشد در نتیجه حقوق او نیز کمتر خواهد شد. حسابداران را بر طبق تجربه به چندین دسته تقسیم می کنند:
- آنهایی که کمتر از دو سال تجربه کار دارند، حقوقشان حدود 1,960,000 تومان در ماه می باشد.
- کسی که از 2 تا 5 سال تجربه داشته باشد حقوق او 29% افزایش پیدا می کند و حدود 2,520,000 تومان در ماه می شود.
- آنهایی که بین 5 تا 10 سال تجربه کار داشته باشند، حقوق آنها 38% بیشتر از گزینه قبل یعنی حدود 3,470,000 تومان می شود.
- چنانچه سابقه کاری حسابدار بین 10 تا 15 سال باشد، 24% از سابقه کاری 5 تا 10 سال حقوق می گیرد که حدودا معادل 4,300,000 تومان می شود.
- کسانی که بین 15 تا 20 سال تجربه داشته باشند حقوق آنها 7% بیشتر از گروه قبل، یعنی حدود 4,610,000 تومان می شود.
- و چنانچه سابقه و تجربه ای بیش از 20 سال داشته باشد از گروه قبل 7% بیشتر یعنی حدود 4,940,000 تومان ماهیانه حقوق می گیرد.
و در پایان باز هم اشاره می کنیم که میزان حقوق حسابدار به نوع سیاست شرکت ها هم بستگی دارد و ممکن است این ارقام کم و زیاد شوند.
برای مطالعه مقاله انواع هزینه های مالی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مقایسه حقوق و دستمزد حسابدار بر اساس تحصیلات:
همه ما می دانیم که رابطه مستقیمی بین میزان تحصیلات و حقوق وجود دارد، یعنی اینکه هر چه تحصیلات بالاتر، میزان حقوق نیز بالاتر می رود. و اینکه مدرک تحصیلی چه مقدار به حقوق حسابدار اضافه می کند را در اینجا به آن اشاره می کنیم:
- اگر مدرک حسابدار، پایان دوره متوسطه باشد، متوسط حقوق او 2,440,000 تومان در ماه می باشد
- چنانچه او دارای مدرک دیپلم باشد، حقوق او 15% از مدرک پایان متوسطه افزایش پیدا می کند و حدود 2,800,000 تومان در ماه می شود.
- اگر دارای مدرک لیسانس باشد، حقوق او نسبت به مدرک دیپلم 35% بیشتر می شود و حدود 3,780,000 تومان در ماه می شود.
- اگر مدرک حسابدار کارشناسی ارشد باشد، حقوق او نسبت به گروه قبل 26% افزایش و حدود 4,750,000 می شود.
البته باید به این نکته نیز اشاره شود که شرکت هایی هم هستند که تجربه، بیشتر از تحصیلات برای آنها اهمیت دارد. ولی شرکت هایی که دولتی هستند، مدرک برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. و ورود به چنین شرکت هایی تابع قوانین و مقررات خاصی است.
خیلی از اشخاص به تحصیلات به عنوان یک هدف برای بیشتر شدن درآمد نگاه میکنند. با انتخاب این هدف میتوانند انتظار افزایش ۱۰٪ نسبت به حقوق فعلی خود را داشته باشند. اگر از عهده هزینه های تحصیل بر می آیید، مطمئنا سرمایه گذاری روی تحصیل برای آینده شغلی شما و درآمدتان بسیار هائز اهمیت است. و میتوان با یک سال کار کردن، هزینه تحصیل خود را جبران کرد.
برای مطالعه مقاله تاثیر سرمایه فکری بر حسابداری مدیریت می توانید از این لینک استفاده نمایید.
متوسط دستمزد ساعتی برای حسابدار در ایران:
مشاغل به دو روش حقوق می گیرند: ساعتی و ماهیانه
دستمزد ماهیانه بدین معناست که حقوق بگیر، بدون در نظر گرفتن ساعاتی که کار انجام داده است، ماهیانه حقوقی ثابت دریافت می کند.
دستمزد ساعتی حقوقی می باشد که در یک ساعت کار کردن، حسابدار دریافت می کند. و متوسط دستمزد ساعتی برای یک حسابدار در ایران حدود 19,400 تومان است، یعنی اینکه اگر حسابدار یک ساعت کار کند حقوق او حدود 19,400 تومان می باشد. چنانچه بخواهید حقوق ماهیانه را به ساعتی تبدیل کنید، باید از فرمول 8 ساعت کار در روز و 5 روز کار در هفته محاسبه شود. ارقامی که ذکر شد تقریبی می باشد و همه اینها بستگی به شرکت و شهری که حسابدار در آن کار می کند، دارد و ممکن است ارقام با هم متفاوت باشند.
نکته مهمی که باید در اینجا به آن اشاره کنیم این است که به حقوق و دستمزد ساعتی اضافه کاری تعلق نمیگیرد و اضافه کاری مخصوص دستمزد ماهیانه می باشد و کارمندان ساعتی معاف از دریافت اضافه کاری هستند و این یک تفاوت بزرگ مابین حقوق بگیران ماهیانه و حقوق بگیران ساعتی است.
سخن پایانی:
در پایان همانگونه که اشاره کردیم برای حسابداری نمی توان یک حقوق ثابت را در نظر گرفت، زیرا بسیاری از شرایط در تعیین میزان حقوق حسابداران دخیل می باشند. شرایطی نظیر میزان سابقه کاری و تجربه ای که او دارد، میزان تحصیلاتی که او گذرانده است. و اینکه حتی ممکن است استخدام حسابدار و دریافت حقوق او بصورت ماهیانه یا ساعتی باشد و در کنار همه این ها شهر یا شرکتی که حسابدار در آن فعالیت می کند هم در میزان درآمد او بی تاثیر نیست.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اهمیت جایگاه حسابرسی در شرکت ها را به شما پیشنهاد می کنیم.