افراد زیادی به دنبال این هستند که چگونه حسابدار حرفهای شوند، از سوی دیگر در بازار کار نیز نیاز شدیدی به حسابداران ماهر، با تجربه و مسئول است.
برای اینکه حسابدار حرفهای شوید، نیاز انجام به کارهای عجیب و غریب ندارید، تنها لازم است اقدامات گفته شده در این مقاله را انجام دهید. با ما همراه شوید تا به شما بگوییم چگونه یک حسابدار حرفهای شوید؟
حسابدار کیست؟
یکی از مهمترین عناوین شغلی در هر شرکت و کسب و کاری حسابدارن هستند که عملیات مالی شرکت را مدیریت میکنند. حسابداران وظیفه کنترل و ثبت امور مالی و دادههای شرکت را بر عهده دارند. حسابداران حرفهای کسانی هستند که در جنبههای مختلف مالی، فردی و تجاری تخصص لازم و کافی را داشته باشند. اطلاعاتی را که حسابداران در اختیار مدیران، سرمایه گذاران و صاحبان مشاغل میگذارند، راهکارهایی برای اتخاذ تصمیمات مالی درست است.
با وظایف حسابدار آن آشنا شوید
وظایف حسابداران به این شرح است:
- پیگیری و معاملات تجاری
- رصد و گزارش کردن عملکرد مالی شرکت
- تهیه صورتهای مالی
- محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان
- محاسبه میزان سود شرکت
- ثبت درآمدهای شرکت
- محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان
- تهیه فاکتورهای مختلف برای مشتریان متفاوت
- تهیه گزارشهای لازم برای افراد نهادهای دولتی و غیره
- آنالیز و تجزیه و تحلیل دقیق بودجه و هزینهها
- پشتیبان گیری از اطلاعات مالی
- ثبت اطلاعات در دفاتر مربوطه
شاخههای مختلف حسابداری که باید بشناسید
حسابداری دارای شاخه های مختلفی است و به بخشهای جزئیتر و تخصصیتر تقسیم میشود، حسابداری را میتوان به چهار بخش تقسیم کرد:
- پایه حسابداری همان حسابداری عمومی است، افرادی که در این شغل مشغول هستند در شرکتها و کسب و کارهای کوچک فعالیت میکنند این افراد خدمات عمومی حسابداری را ارائه میدهند.
- حسابداری مدیریتی، شاخهای از حسابداری است که فعالیت های تخصصیتر انجام می دهد، حسابداران مدیریتی وظیفه پاسخگویی به سؤالات مدیران را برعهده دارند. برنامه های حسابداری مدیریتی مطابق با نیاز مدیران طراحی و پیاده سازی میشود.
- حسابداری صنعتی
- حسابداری دولتی
اگر میخواهید حسابدار موفق شویم بهتر است در یک از شاخهها تمرکز کنید و انرژیتان را در همان رشته تا متخصص شوید.
چطور یک حسابدار حرفهای شویم
برای موفقیت در هر کار باید هدف تان مشخص باشد. هدفی با ارزش است که این ویژگی ها را داشته باشد:
- قابل اندازه گیری باشد.
- در یک بازه زمانی تعریف شده باشد.
- هدف باید قابل دسترس و واقعی باشد.
- برای رسیدن باید برنامه صحیح و اصولی مکتوب داشته باشید.
پس از مشخص کردن هدف نیازمند تحصیلات مناسب و مرتبط هستید. یکی از مهمترین ویژگی های حسابداران موفق، داشتن تحصیلات دانشگاهی برای اینکه حسابدار موفق شویم بهتر است در یکی از رشتههای حسابداری، مدیریت یا اقتصاد تحصیل کرده باشید.
آنچه برای حسابدار حرفه ای اهمیت دارد، کسب تجربه و مهارت در بستر زمان است. از اینجا به بعد باید خودتان برای رسیدن به اهداف تان تلاش کنید تا موفق شوید.
مهارتهای لازم برای یک حسابدار حرفهای
یک حسابدار حرفهای باید به امور یارانه و کار کردن با آن مسلط باشد.
به نرم افزارهای آفیس، اکسل و سایر نرم افزارهای مربوط به حسابداری تسلط کامل داشته باشد.
کار کردن با نرم افزارهای مالی، حقوق و دستمزد، نرم افزارهای حسابداری انبارداری، خزانه داری و غیره را بداند.
حسابداران حرفه ای چه کتابی مطالعه می کنند؟
برای اینکه تبدیل به یک حسابدار حرفهای شوید باید در حال مطالعه باشید. به روز بودن اطلاعات کمک زیادی برای حرفهای شدن شما میکند. باید از کتابها، روزنامه، مجله، فیلمهای آموزشی و اینترنت استفاده کنید.
شرکت در دورههای آموزش حسابداری نیز برای افزایش مهارتهای حسابداری حرفهای مؤثر است. مطالعه قوانین جاری کشور مانند قوانین مالیاتی، تأمین اجتماعی، قانون کار، قانون تجارت و غیره نیز تأثیر زیادی در موفقیت حسابداران حرفهای دارد.
حسابداران لازم است که به اصول نگارشی برای نوشتن گزارشات نیز مسلط باشند، خواندن کتاب هایی در این زمینه نیز برای آنها مفید است.
کارهایی که حسابداران حرفه ای برای موفق شدن انجام می دهند
- انجام ثبت و تحریر دفاتر قانونی مانند دفتر روزنامه و دفتر کل هر چند وظیفه سادهای است اما اهمیت نگارش صحیح و دقیق دفتر علاوه بر پرداخت به موقع و صحیح مالیات، برای محاسبه وضعیت شرکت نیز اهمیت زیادی دارد.
- محاسبه بهای تمام شده کالا وظیفه دیگری است که حساب دارند باید به آن مسلط باشند.
- تهیه انواع گزارش فصلی خرید و فروش
- حسابدار باید به عنوان مشاور به مدیران راهکارهایی برای کاهش هزینه ارائه دهد.
- پیشنهاد برنامههایی برای افزایش سود شرکت نیز وظیفه دیگر حسابدار است.
- برای محاسبه حقوق و دستمزد اعضای سازمان باید آشنایی کامل بر قوانین اداره کار و چگونگی محاسبه حقوق و دستمزد داشته باشید.
- آشنایی به قوانین و آیین نامه مالیات برای تهیه و اظهارنامه مالیات بر درآمد
- تجزیه تحلیل اطلاعات محاسبه دقیق سود و زیان شرکت
- حسابداران حرفهای با تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی شرکت، اطلاعات مفیدی به مدیران واحد اقتصادی میدهند که نشان دهنده میزان سود و زیان است.
ویژگیهای شخصیتی حسابداران موفق
برای اینکه تبدیل به یک حسابدار حرفهای و موفق شوید، بهتر است این شش ویژگی را در رفتارتان تقویت کنید:
- انعطاف پذیر بودن یکی از مهمترین ویژگیهای حسابداران است، استفاده از سیستم های و نرم افزارهای جدید نیازمند حسابداران منعطف و با اخلاقی است که قوانین جدید را بپذیرند و با آنها کنار بیایند
- دقیق بودن و اهمیت دادن به جزئیات برای حسابداران حرفه ای که با اعداد و ارقام سر و کار دارند اهمیت زیادی دارد. برای ثبت، کنترل و بازنگری محاسبات حسابداری دو اصل نظم و دقت را نباید فراموش کنید.
- از آنجا که حسابدار با مدیران کارمندان و افراد مختلفی در تماس و ارتباط هستند باید توانایی برقراری ارتباط مؤثر با همه افراد جامعه را داشته باشند.
- رازدار بودن شرط دیگر حسابداران موفق است.
- منظم و وقت شناس بودن، حسابداران باید صورتهای مالی را در زمان مقرر انجام دهند برای این کار باید انسان های منظم و وقت شناسی باشند.
- خلاق بودن، حسابداران با تسلط که به امور مالی شرکت دارند باید با خلاقیت خود ایدههای جدیدی برای رفع مشکلات مالی و توسعه و پیشرفت کسب و کار به کارفرمایان ارائه دهند، خلاقیت داشتن لازمه موفقیت در شغل حسابداری است.
پشتبان گیری از اطلاعات حسابداری
حسابدار حرفهای باید هر فعالیتی که در نرم افزارهای حسابداری انجام میدهد را پشتیبان گیری کند تا در صورت بروز مشکل به اطلاعات قبلی دسترسی داشته باشد. لازم است که از اطلاعات فایلهای پشتیبان به خوبی مراقبت کرده و در چندین نسخه مختلف آن را نگهداری کند تا در صورت بروز مشکل بتواند به آن دسترسی داشته باشد.
اهمیت حفظ و نگهداری دادههای حسابداری
اهمیت دادههای حسابداری فقط برای شرکتها نیست بلکه از این دادهها دولت نیز در سطح کلان بهره مند میشوند.
این دادهها به دولت کمک میکنند که ساختار مالیات کشور را کنترل و اداره کنند.
از دادههای حسابداری به عنوان ابزاری برای مدیریت اقتصادی کشور برای رسیدن به رشد استفاده میشود.
تأثیر آمار و ارقام حسابداری در سیاستهای عمومی اقتصادی دولت نیز قابل توجه است.
از داده های حسابداری برای کنترل زیرساختهای مختلف اقتصاد دولتی استفاده میشود تا دولت بتواند سیاستهای اقتصادی خود را تثبیت کند.
چگونه حسابدار کسب و کارهای اینترنتی شویم؟
برای اینکه حسابدار حرفه ای موفقی شوید، باید با دنیای پیشرفته فناوری اطلاعات و رایانه دوست باشید و توانایی حسابداری مشاغل و کسب و کارهای اینترنتی را نیز داشته باشید.
حسابداری مالیاتی، دفترداری، حسابرسی، تجزیه و تحلیل دادههای مالی و حتی مدیریت ارشد، از جمله مشاغلی است که میتوانید به صورت فریلنسری و دور کاری آن را برای شرکتهای کوچک و بزرگ انجام دهید. تسلط به زبان خارجی نیز در یافتن پروژههای کاری کمک بزرگی است.
آشنایی با نرم افزارهای حسابداری و فناوری اطلاعات
با پیشرفت تکنولوژی و ورود نرم افزارهای حسابداری به عنوان ابزار مدیریتی لازم است که حسابداران با این ابزارها آشنا باشند و توانایی استفاده از برنامه هایی مانند مایکروسافت آفیس، اکسل و غیره را برای تهیه گزارشهای تحلیلی و آماری داشته باشند.
استفاده از نرمافزارهای مختلف حسابداری مانند نرمافزارهلو و غیره نیز یکی از وظایف حسابداران در خوزه فناوری اطلاعات است.
سؤالات متداول
-
چرا حسابداران باید به آیین نامه های مالیاتی مسلط باشند؟
حسابداران باید قوانین آییننامهها و بخشنامههای مالیاتی نیز مسلط باشند تا بتوانند اموری مانند باز به ارزش افزوده مالیات عملکرد مالیات تکلیفی و غیره را انجام دهد.
-
بدون تحصیلات دانشگاهی هم می توان حسابدار حرفه ای شد؟
اگر تحصیلات دانشگاهی در رشته حسابداری ندارید ولی می خواهید در این رشته پیشرفت کنید می توانید در دوره های بلند مدت حسابداری مانند دوره های Acca و Cima که از دوره های حسابداری معتبر بین المللی است شرکت کرده و تواناهایی خود را افزایش دهید.
-
برای آن که حسابدار حرفه ای شویم باید علاقه مند به چه درسی باشیم؟
از آنجا که حسابداران با اعداد و ارقام و کار دارند یکی از مهمترین شروط موفقیت در حسابداری علاقهمندی به درس ریاضیات است؛ اگر محاسبات ریاضی را دوست ندارید سراغ این رشته نروید.