کارفرمای شرکت یا موسسه در ازای فعالیت و کار کارمند یا کارگر ملبغی را به او تقدیم می کند که آن را دستمزد یا حقوق می گویند. این مبلغ نشان دهنده اهمیت کار یا فعالیت و حضور کارکنان آن شرکت یا موسسه در تولید یا فعالیت اقتصادی و خدماتی است. دستمزد یا حقوق در قیمت کالا، خدمات یا محصول تولید شده محاسبه می شود و به آن اضافه می شود.
لیست حقوق و دستمزد:
برخی از سازمان ها تعاریف جداگانه ای برای حقوق و دستمزد دارند. این سازمان ها به مبلغی که به صورت ماهانه به کارکنان داده می شود حقوق می گویند و به مبلغی که در ازای کار ساعتی یا روزانه پرداخت می شود دستمزد می گویند. در واقع می توان گفت بر این اساس، کارمندان دائم حقوق دریافت می کنند و کارکنان موقت دستمزد دریافت می کنند.
محاسبه حقوق و دستمزد:
محاسبه حقوق یا دستمزد کارکنان جزئیات متفاوت و مهمی دارد که بایستی کارفرما در هنگام انجام این کار دقت لازم را داشته باشد. اطلاعات هر یک از کارکنان باید در فیش حقوقی اختصاصی به صورت جداگانه نوشته شود تا محاسبه حقوق یا دستمزد آنها راحت تر صورت گیرد و مشکلی ایجاد نشود. نحوه محاسبه حقوق یا دستمزد کارکنان از اهمیت زیادی برخوردار است و نیازمند تخصص، وقت و دقت زیادی است. بسیاری از افراد به اشتباه فکر می کنند که حسابداری اداری تنها دانستن همه هزینه ها و ثبت و ضبط آنها در دفتر روزنامه و دفتر کل است، در صورتی که حسابداری اداری جزئیات مهم و دقیقی دارد که در صورت اشتباه کردن کل فرآیند با مشکل مواجه می شود و باید دوباره و از اول انجام شود. در واقع می توان گفت شخصی که اقدام به محاسبه و ثبت اطلاعات کارکنان در دفاتر روزنامه و کل می کند باید از سیستم های حقوق و دستمزد و قوانین مالیاتی و تغییرات سالانه آن آگاهی داشته باشد. همچنین لازم است که به موارد زیر آشنایی کامل داشته باشد:
- قوانین بیمه
- اضافه کاری ها و اسناد آن
- ماموریت ها
- بن ها
- شرایط سختی کار
- غرامت
- تغییرات آب و هوا
- تسهیلات و مبالغ وام
- و…
نکته: انجام این کار، نیاز به تخصص، تجربه و زمان کافی دارد. موسسه مشاوران مطالعه مقاله قانون نوبت کار را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
محاسبه حقوق و دستمزد در بهای کالای تولیدی:
مساله دیگر این است از آنجایی که مبلغ حقوق و دستمزد در بهای کالای تولیدی یا خدمات ارائه شده محاسبه می شود، این مبلغ در قیمت گذاری نهایی آن کالا یا خدمات تاثیر گذار است. بنابراین، این مبلغ نه تنها از نظر حقوقی اهمیت دارد، بلکه نیازمند تجزیه و تحلیل دقیق و اندازه گیری دوره ای است. یکی از مسائلی که راندمان و بهره وری یک موسسه یا شرکت را بالا می برد، رابطه خوب کارکنان و کارفرمایان است. این مسئله می تواند به کارکنان انگیزه کار دهد و به بهبود عملکرد شرکت کمک کند. محاسبه منصفانه، دقیق و درست حقوق و دستمزد رابطه کارفرما و کارکنان را بهبود می بخشد. همه سازمان ها و موسسات طبق قانون موظفند لیست حقوق و مزایا و دستمزد های کارکنان را به صورت دقیق محاسبه کرده و در اختیار شرکت های بیمه و سازمان های دولتی مربوط قرار دهند. نکته: در صورت تاخیر و ایجاد مشکل مجبور به پرداخت جریمه خواهند بود. دقت و درستی مدارک و اسناد حقوق و دستمزد کارکنان همچنین می تواند رابطه خوب و سالمی بین شرکت یا موسسه و سازمان های دولتی مانند اداره کار و تامین اجتماعی و… ایجاد کند.
ارسال لیست حقوق:
بر اساس قانون مالیات های مستقیم ماده 197 شرکت ها و اشخاص حقیقی باید لیست حقوق و مزایای ماهانه کارکنان را به آن واحد های مالیاتی که در آنجا تشکیل پرونده داده بودند تقدیم کنند. این لیست باید طی سی روز به سازمان مربوطه تحویل داده شود وگرنه برای مسئولین آن جرائم مالیاتی در پی خواهد داشت. این شرکت ها باید مالیات حقوق کارکنان را با درصد مالیاتی که اداره مالیات اعلام می کند محاسبه و تحویل اداره مالیات دهند. بدین ترتیب، با توجه به سختی کار و تخصص مورد نیاز در زمینه حسابداری برای تهیه و ارسال لیست حقوق، مزایا و دستمزد کارکنان بهتر است از کمک افراد خبره در این کار استفاده نمایید. لیست حقوق و دستمزد باید با دقت و حوصله کافی تکمیل گردد که موارد زیر را در بر دارد:
- مشخصات
- کارکرد کارکنان
- قیمت ها
- مزایای مشمول بیمه و مالیات
- مزایای مشمول بیمه
- مزایای مشمول مالیات
- مزایای معاف از بیمه و مالیات
- بخش های کسورات
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله سامانه دریافت سوابق بیمه را به شما پیشنهاد می کنیم.