ویروس کرونا و روند شیوع آن در جهان و ایران بر روی بخش های متفاوتی همچون اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تاثیرات زیادی داشته است که متاسفانه آثار منفی آن بیشتر در بخش اقتصاد مشهود است.
دلیل این تاثیر منفی بر اقتصاد این است که مردم برای تامین نیاز های زندگی خود، به صورت کاملا مستقیم و جدی در ارتباط هستند.
متاسفانه آغاز و شیوع بیماری کرونا از کشوری می باشد که قلب اقتصاد جهان نامیده می شود و تقریبا با تمام کشور های دنیا در ارتباط است. این ارتباط برای کشور های آسیایی بسیار شدید تر است و به همین علت این کشور ها بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند.
شیوع این بیماری باعث ایجاد اختلال در اقتصاد چین گشت که تاثیر آن کشور های دیگر و مخصوصا ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد که این تاثیر منفی، روی بورس جهانی نیز بی تاثیر نبود و باعث افت شاخص در دنیا شد.
دلیل افت بورس ها در سراسر دنیا این است که بیش از ۴۰ کشور دنیا در سه قاره بزرگ آسیا، آمریکا و اروپا قرار دارند که قلب اقتصاد دنیا به شمار می روند و هر سه آنها تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفته اند.
درد مضاعف ویروس کرونا بر اقتصاد ایران:
ورود ویروس کرونا به ایران باعث بروز اختلال بسیار زیادی در روند مدیریت کشور شد و کشور را در شرایط خاصی قرار داد.
این اثرات در وضع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دیده می شود که تحولات سخت و شکننده ای را به بار آورده است. بنابراین ورود این ویروس به بازار ایران، درد مضاعفی را برای ایران به ارمغان آورد.
با توجه به روند تحریم ها و وابستگی ایران به کشور های همسایه، متاسفانه بخش زیادی از واردات و صادرات کشور با کشور های همسایه به شدت تحت تاثیر این ویروس قرار گرفت.
اقتصاد در ایران، اقتصادی خدماتی می باشد که با مردم ارتباط مستقیمی دارد و شیوع این بیماری، باعث ایجاد مشکل زیادی در کشور شده است. این خلل به وجود آمده تمامی مراکز را تحت تاثیر خود قرار داده است که برخی از آنها عبارتند از:
- دانشگاه ها
- مراکز آموزشی
- مدارس
- هتل ها
- مراکز خدماتی
- کارخانجات
- صنایع تولیدی
- گردشگری
- مراکز تفریحی و زیارتی و سیاحتی
- موزه ها
- بانک ها
- سرویس حمل و نقل
- انواع فروشگاه ها
- و…
راهکار مدیریت بحران:
این نگرانی و اختلال به وجود آمده در سطح کشور باعث شده است که حجم زیادی از نگرانی و استرس به جامعه تزریق شود و باعث هجوم مردم به فروشگاه ها شد.
بر اساس قانون عرضه و تقاضا، زمانی که تقاضا برای خرید زیاد می شود، قیمت بالا می رود و گرانی و تورم ایجاد می گردد. تمام این خسارت ها به بخش اقتصاد کشور وارد می شود که افزایش احتکار و تقلب را به همراه دارد.
برای مدیریت این بحران، نیاز است که راه کار هایی توسط دولت، جامعه و سایر بخش ها صورت گیرد که به برخی از آنها که در دست اقدام می باشند، اشاره می گردد:
- ایجاد مدیریت با اعتماد
- راهکار جبران هزینه های بخش های مختلف در اقتصاد
- حفظ سلامت و اقتصاد جامعه که با هم ارتباط دارند
- اولویت بندی دریافت تسهیلات برای بخش های مختلف
- پرداخت سرانه
- برداشت از صندوق توسعه ملی برای یاری به اقشار مختلف جامعه
- تلاش برای آزاد سازی ذخایر ارزی
موسسه مشاوران مطالعه مقاله اطلاعیه مالیاتی در پی شیوع کرونا را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
تاثیر پذیری سیستم کسب و کار از کرونا:
سیستم کسب و کار در سراسر دنیا تحت تاثیر شاخص هایی است که می توانند دارای اثر مثبت یا منفی بر کسب و کار ها باشند. موضوعی که نمایان و آشکار است وجه اشتراک عوامل تاثیر گذار روی سیستم کسب و کار ها در سراسر دنیا است.
در دنیای کنونی، نقش بنگاه های کوچک که به اختصار به آنها SME گفته می شود، روی اقتصاد کشور ها و تولید ناخالص داخلی بسیار زیاد است که این تاثیر در کشور های در حال توسعه بیشتر از همه می باشد که ایران از این قاعده مستثنی نیست.
در کنار این بنگاه های کوچک، مشاغل خدماتی نیز در نرخ مشارکت اقتصادی تاثیر زیادی دارد. موضوعی که بیش از همه باعث نگرانی می شود، به روز نبودن زیر ساخت های الکترونیکی و کسب و کار های مجازی است که از نظر تجارت الکترونیکی E.T، دارای ضعف می باشد.
شواهد حاکی از آن است که تاثیر ویروس کرونا علاوه بر زیان به میزان تولید در بخش صنعتی، در بسیاری از صنایع دیگر نیز همچون بخش های مسکن، خودرو، بازار های نفتی، بوم گردی و … تاثیر منفی و مخرب داشته است.
کاهش ارزش پول رایج کشور، افزایش میزان تورم و عدم نظارت بر بازار و تغییرات غیر منطقی در قیمت گذاری، باعث به هم ریختن اکو سیستم اقتصاد در ایران شده است.
بر اساس یافته ها و شواهد موجود در جامعه و همچنین نظرات کارشناسان در رابطه با این موضوع، راهکار هایی ارائه شده است که نه تنها در پی شیوع ویروس کرونا، بلکه در دوران پس از کرونا نیز می تواند جایگاه کسب و کار ها را در ایران ارتقا بخشد.
برخی از این راهکار ها به شرح زیر می باشد:
- تلاش مسئولان به منظور افزایش اعتماد عمومی اعضای جامعه از طریق ضابطه مندی حاکمیتی و جهان پذیری اقتصادی
- تلاش به منظور حذف پارامتر های تاثیر گذار که باعث کاهش و سقوط سرمایه های اجتماعی در کشور می شود.
- بهبود استراتژی ها در کسب و کار ها
- تلاش های همه جانبه به منظور شفافیت در تمامی حوزه هایی که با کسب و کار ها در ارتباط هستند.
- یاری رساندن به سرمایه گذار های داخلی و خارجی برای کسب اطمینان از حمایت های حاکمیتی به منظور بهبود فضای کسب و کار
- آفرینش استراتژی جدید برای ایجاد سیستم های نوین مدیریتی با استفاده از تجارب موفق سایر کشور ها
- بازنگری در برخی از قوانین
- پرهیز از نگاه سطحی به موضوعات کسب و کار و استفاده از تفکر سیستمی درست
اعضای موسسه مشاوران برای کشور عزیزمان ایران و مسئولین آرزوی موفقیت و سلامتی می کند.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله محاسبه دانش فنی و ارزش اقتصادی را به شما پیشنهاد می کنیم.
عالی بود