کاهش سرمایه چهره دیگری از تغییر در سرمایه شرکت به شمار می رود. جهت ها و عوامل کاهش سرمایه متفاوت با افزایش سرمایه است.
کاهش سرمایه شرکت سهامی:
علاوه بر اهداف نا همگون این دو، اثرات و اشخاص متاثر از کاهش و افزایش سرمایه با یکدیگر تفاوت دارند.
زیرا در افزایش سرمایه، حمایت از حقوق سهامداران و به ویژه سهامداران اقیلت مد نظر قانون گذار قرار دارد، در حالی که در کاهش سرمایه اختیاری، حقوق بستانکاران و اشخاص ثالث ذی نفع، به محافظب از دست اندازی شرکت و سهامداران آن نیازمند است.
در مقابل، در کاهش اجباری بیشتر حفظ حقوق بستانکاران آینده مد نظر است.
شیوه های کاهش سرمایه:
در لایحه اصلاحی قانون تجارت ۱۳۴۷ دو نوع از کاهش سرمایه پیش بینی شده که هر یک در بردارنده تشریفات و اهداف ویژه خود است.
دو گونه کاهش اجباری و کاهش اختیاری سرمایه، دو جهت متعارض را دنبال می کنند. در کاهش از نوع اجباری، زیان های وارده بر شرکت الزاما باعث تغییر منفی سرمایه اسمی شرکت می گردد.
در صورتی که در کاهش اختیاری، بالا بودن سرمایه و بی نیازی شرکت به بخشی از آن سهامداران را تشویق به خارج کردن آن بخش از سرمایه و تقسیم میان خود می نماید.
صورت جلسه هیئت مدیره در خصوص عملی شدن کاهش اختیاری سرمایه:
بسمه تعالی
نمونه صورت جلسه هیئت مدیره در خصوص عملی شدن کاهش اختیاری سرمایه در
شرکت های سهامی خاص
نام شرکت : ………………………………………
شماره ثبت شرکت : …………………………
سرمایه ثبت شده : …………….……………
شناسه ملی : ………………………………..
صورت جلسه هیئت مدیره شرکت …………….…………… سهامی خاص ثبت شده به شماره …………….… در ساعت ………… مورخ ………… با حضور کلیه/ اکثریت اعضا در محل قانونی شرکت تشکیل گردید.
الف: بر اساس مصوبه مجمع عمومی فوق العاده مورخ …………….… شرکت که اختیار عملی شدن کاهش سرمایه اختیاری را به هیئت مدیره تفویض نموده با رعایت تشریفات وفق اساسنامه و لایحه اصلاحی قانون تجارت، سرمایه شرکت از مبلغ …………….…… ریال به مبلغ ………………… ریال منقسم به ………… سهم …………………..…… ریالی با نام/ بی نام و یا تواما که تماما پرداخت شده می باشد، کاهش یافت.
ب: ماده ………… اساسنامه شرکت به شرح فوق اصلاح می گردد.
ج: به خانم/ آقای …………………..…… (احدی از سهامداران، اعضای هیئت مدیره، وکیل رسمی شرکت) وکالت داده می شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکت ها نسبت به ثبت صورت جلسه و پرداخت حق الثبت و امضای زیر دفاتر ثبت اقدام نماید.
امضای اعضای هیئت مدیره:
1ـ ……………………… 2ـ…………………….. 3ـ……………………….. 4ـ…………………………
موسسه مشاوران مطالعه مقاله مدیریت مالی را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.
نکات مهم صورت جلسه کاهش اختیاری سرمایه:
-
کلیه صورت جلسات می بایست روی سر برگ شخصیت حقوقی مربوطه پس از امضای اشخاص ذی سمت و با مهر آن شخصیت حقوقی تهیه و ارسال گردد.
-
اصل صورت جلسه مجمع فوق العاده دایر بر تفویض اختیار کاهش سرمایه به هیئت مدیره به ضمیمه صورت جلسه ظرف مدت سه روز تحویل اداره پست شود و سپس بارکد پستی در سیستم درج گردد.
-
اصل روزنامه هایی (رسمی و کثیرالانتشار) که آگهی کاهش سرمایه در آن درج شده به ضمیمه صورت جلسه به اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری ارسال گردد.
-
گواهی از مرجع قضایی ذی صلاح دایر بر عدم وصول دادخواست (اعتراض به کاهش سرمایه) به همراه صورت جلسه به اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری ارسال گردد.
-
لیست سهامداران و تعداد سهام آنها بعد از کاهش سرمایه به ضمیمه صورت جلسه به اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری ارسال گردد.
-
کلیه اقدامات پذیرش صورت جلسات از طریق سامانه اینترنتی به آدرس http://irsherkat.ssaa.ir صورت می گیرد.
جهت دسترسی به کلیه اطلاعیه ها و بخشنامه ها و آخرین راهنمایی های مربوط به چگونگی پذیرش و ثبت درخواست تاسیس و تغییرات اینترنتی علاوه بر مراجعه به راهنمای سایت فوق می توان از پایگاه اطلاع رسانی ثبت شرکت ها به آدرس http://sherkat.ssaa.ir نیز جهت بهره برداری لازم استفاده نمود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله شرکت تضامنی را به شما پیشنهاد می کنیم.