مدیریت کسب و کارها، به افرادی دارای مهارت کافی و با تجربه نیاز دارد. صرف این که یک شخص راهنمای خوبی باشد یا رفتار خوبی با دیگران داشته باشد، نمی تواند دلیل درستی بر مدیریت وی باشد.
یک مدیر موفق باید به برخی از مهارت ها تسلط داشته باشد و بتواند از آنها به درستی استفاده کند. در ادامه این مطلب برخی از ویژگی هایی که برای مدیریت لازم است عنوان شده است.
ویژگی های یک مدیر موفق:
ویژگی هایی وجود دارند که باعث می شوند شخص تعاملات خوبی با دیگران داشته باشد و وی را تبدیل به یک مدیر موفق کند که دیگران از پیروی کردن از او رضایت داشته باشند. در زیر به برخی از مهم ترین این مهارت ها اشاره شده است:
خود انگیزی:
توانایی انگیزه دادن به خود و سایرین، یکی از ویژگی هایی است که برای هر مدیری لازم می باشد.
صداقت:
یک مدیر با صداقت بهتر می تواند با پرسنل ارتباط بر قرار نماید، از حق کارمندانش دفاع کند، از قوانین سرپیچی نکند و به وعده های خود پایبند باشد.
قابل اعتماد:
قابل اعتماد بودن، یکی از ضروری ترین مشخصه های یک مدیر موفق است بنابراین اگر کارمندان نتوانند به مدیر خود اعتماد کنند، قدرت مدیر نادیده گرفته می شود و نمی تواند به وظایف خود به خوبی عمل کند.
دیدگاه لینوس توروالدز:
“راستش را بخواهید، این اعتماد افراد است که به شما قدرت زیادی می دهد. جلب اعتماد دیگران قدرتمندتر از تمام تکنیک های مدیریتی است.”
خوش بینی:
با توجه به نامعلوم بودن آینده و چشم به راه بودن برای اتفاقات، صاحبان کسب و کار با استرس مواجه هستند. لذا داشتن یک نگرش خوشبینانه به مدیران امکان افزایش توان و انگیزه را در پرسنل بیشتر می کند و انجام کارها را برای آنها لذت بخش می نماید.
اعتماد به نفس:
یک مدیر موفق و با تجربه تصمیمات درست و منطقی خود را بر پایه اعتماد به نفس می گیرد. این اعتماد به نفس و اخذ تصمیمات درست باعث می گردد که پرسنل وی نیز دارای اعتماد به نفس باشند و به کاری که انجام می دهند ایمان داشته باشند.
آرامش:
حفظ آرامش مدیر در رویارویی با سختی ها و مشکلات، یکی از ارکان مهم برای مدیران می باشد زیرا باعث ثبات عمل پرسنل و نیروی کار شده و از متشنج شدن شرایط و جو جلوگیری می کند.
انعطاف پذیری:
در برخی مواقع لازم است که در مورد تصمیمات گرفته شده و یا روند سازمان، تجدید نظر انجام شود. اگر مدیر سازمانی از قدرت انعطاف پذیری محروم باشد، باعث می شود که با پیش بردن روند های اشتباه یا ناقص، ضرر های جبران ناپذیری به سازمان وارد گردد و باعث شکست مدیر گردد.
دانش صنعت:
داشتن هوش تجاری یا کسب و کار یکی از ارکان مهم برای یک مدیر موفق می باشد. با این که نیاز نیست میزان هوش یک مدیر در حد هوش یک معامله گر حرفه ای باشد، اما آشنایی با اصول و روال کسب و کار و همچنین آگاهی داشتن از صنعت مورد نظر و درک آن صنعت برای موفقیت در نحوه مدیریت وی مهم و ضروری به شمار می رود.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله مدیر مالی و مدیر اجرایی را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
آشنایی با زمان واگذاری:
یک مدیر موفق می داند که انجام برخی از کار ها را باید به دیگران واگذار نماید تا بتواند سایر وظایف خود را انجام دهد و با کمبود زمان و انرژی مواجه نشود. برای واگذار کردن این وظایف، لازم است شخصی انتخاب گردد که در این زمینه مهارت و تجربه لازم را داشته باشد تا بتواند از پس آن به خوبی بر آید.
دیدگاه تئودور روزولت در این باره:
“مدیران موفق کسانی هستند که از درک کافی برخوردارند و می دانند چه کسانی را برای انجام خواسته هایشان انتخاب کنند، همچنین از خویشتن داری کافی برخودارند و در کاری که به دیگری واگذار کرده اند، دخالت نمی کنند.”
رویکرد سازمانی:
برای موفقیت در مدیریت، لازم است مدیر مربوطه رویکرد سازمانی را به خوبی بشناسد و از آن برای پیشبرد اهداف سازمان استفاده نماید. بنابراین بایستی یک مدیر موفق توانایی انجام کارها به نحو احسن داشته باشد.
- بررسی روند پیشرفت پروژه ها
- تحت نظر داشتن کارمندان و انجام وظایفشان
- رسیدگی به تمام امور مربوط به کسب و کار
مدیریت مقدماتی مالی:
مسائل مالی در هر سازمانی بسیار مهم و لازم توجه می باشد که یک مدیر موفق ملزم است که حداقل با مقدمات آن آشنایی داشته باشد و بتواند مدیرت مالی پروژه ها را به درستی انجام دهد.
سلسله مراتب کاری:
برای هر کسب و کار سلسله مراتبی وجود دارد که باید از آنها پیروی گردد. مدیر خوب به مدیری گفته می شود که این سلسله مراتب را شناسایی نموده و با درک آنها بتواند مراحل را برنامه ریزی و ابلاغ نماید.
مفاهیم حقوقی:
یکی از ارکان مهم و مورد توجه در کسب و کارها، آشنایی با مسائل حقوقی مورد نیاز کسب و کار می باشد که یک مدیر موفق باید به آنها آشنایی داشته باشد. برخی از این مسائل در زیر ذکر شده اند:
- روش های صحیح استخدام و اخراج
- مفاهیم حقوقی آزار و اذیت جنسی در محیط کار
- محرمانه بودن اطلاعات
- سایر مسائل مربوط به حیطه کاری مورد نظر
ارتباطات نوشتاری:
نحوه نگارش و املای افراد باعث ایجاد تمایز می شود و این موضوع باعث می گردد که اشخاص بتوانند با دیگران ارتباط درستی برقرار نمایند. استفاده از علائم نگارشی و دستوری به صورت حرفه ای باعث تمایز مدیران با سایرین می شود. نحوه ارتباط نگارشی می تواند به صورت های زیر انجام گردد.
- ارسال ایمیل
- پیام رسان های جمعی
- ارسال نامه و درخواست
- و سایر راه های ارتباطی با دیگران
دیدگاه باب نلسون در این باره:
“میزان انگیزه یک کارمند نتیجه مجموع تعاملاتی است که با مدیر خود دارد.”
سخنرانی:
سخنرانی شامل مواردی همچون اعلام خبرها به صورت رسمی، بیان ایده ها و برنامه های سازمان و سایر صحبت های جمعی می شود که توانایی انجام آن، یکی از ویژگی های مهم برای یک مدیر موفق به شمار می رود.
موسسه مشاوران پیشنهاد مطالعه مقاله مهارت های حسابدار موفق را به شما عزیزان می دهد.
بازخورد سازنده:
بازخوردهای سازنده و اعلام آنها به دیگران، یکی دیگر از ویژگی های مهم مدیران موفق به شمار می رود که وینستون چرچیل در این رابطه می گوید:
“بازخورد شاید خوشایند نباشد، اما ضروری است. عملکرد بازخورد مانند احساس درد در بدن انسان است و توجه ما را به محل درد معطوف می کند.”
گوش دادن فعال:
شنونده خوب بودن یکی از ارکان بسیار ضروری است که یک مدیر موفق با داشتن این هنر می تواند اعتماد و رضایت کارمندان خود را جلب نماید و در موفقیت خود و سازمان گام موثری بردارد.
قاطعیت:
قاطع بودن در اجرای دستور العمل ها و کارهایی که باید انجام شوند، لازمه اجرای هر کاری است. لی آیاکوکا می گوید:
“اگر بخواهم در یک کلمه، ویژگی های یک مدیر موفق را خلاصه کنم، می گویم: قاطعیت.”
خدمات مشتری:
هر کسب و کاری، دارای مشتریان مخصوصی می باشد که سازمان ها باید برای ارائه خدمات خود به آنها، این ویژگی ها را ر نظر بگیرند. یکی از این ویژگی ها، ایجاد ارتباط درست با مشتریان می باشد.
قدرت کار تیمی:
تحقیقات ثابت کرده اند که امروزه کار تیمی بسیار بهتر از کار های انفرادی پیش می رود. یک مدیر موفق باید بتواند در یک تیم عضو شود و به خوبی از عهده وظایف خود برآید.
احترام:
با توجه به این امر که احترام یک رفتار متقابل می باشد، اگر یک مدیر انتظار رفتار محترمانه از دیگران دارد، باید خود نیز به دیگران احترام بگذارد و به خوبی رفتار کند.
همکاری:
همکاری با پرسنل سازمان و ادغام ایده های آنها با یکدیگر، لازمه اجرا و پیش بردن کار ها و اهداف هر سازمان می باشد که در این خصوص بایستی مدیر سازمان، جو همکاری را به درستی مدیریت نماید.
ارزش قائل شدن برای دیگران:
اگر کارمندان سازمان، احساس با ارزش بودن کنند، وظایف خود را به خوبی انجام می دهند و نسبت به سازمان وفادار خواهند بود. مدیر موفق به کسی می گویند که به اعمال کارمندان خود مهر تایید می زند و باعث می گردد نیروی کار، احساس مفید بودن داشته باشند.
ویژگی های مهم مدیر مالی موفق:
می توان گفت که یک مدیر مالی موفق با داشتن برنامه هایی نظیر موارد زیر، می تواند موفقیت های بسیاری را کسب کند.
- داشتن طرح عملیاتی
- پس انداز کردن ده درصد از درآمد
- به حداقل رساندن بدهی
- تعیین اهداف مالی بلند مدت و کوتاه مدت
- داشتن استراتژی در خرج کردن
- آگاهی از تمام هزینه ها
- توصیه گرفتن از متخصصین مدیریت مالی
- در تعامل بودن با مدیران مالی موفق
- یادگیری مداوم استراتژی های مالی جدید
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله استاندارد سازی را به شما پیشنهاد می کنیم.