اعزام کارگران به ماموریت، یکی از نیاز های سازمان ها و نهاد های مختلف می باشد ک بر اساس قوانین و مقررات باید صورت گیرد. ماموریت ها در شغل دارای مزایا و ویژگی هایی هستند که در ادامه شرح داده می شود.
نحوه محاسبه حق ماموریت کارگران:
فوق العاده ماموریت به مبلغی گفته می شود که به کارگر پرداخت می شود. این پرداختی در صورتی است که کارگر از محل کار کارگاه اصلی به فاصله ۵۰ کیلومتر دور شود و یا این که شب را در مقصد به سر ببرد.
این مبلغ معادل مبلغ حقوق یک روز می باشد و بر این اساس کارگر به ازای هر روز ماموریت، علاوه بر حقوق معمول یک روز، حقوق ثابتی را نیز به عنوان حق ماموریت دریافت می نماید.
این حقوق ثابت نباید از مزد روزانه کارگر کمتر باشد که شامل دستمزد پایه و مزایایی می باشد که بر اساس شغل وی پرداخت می گردد.
هزینه سفر:
کارفرما بایستی برای کارگری که به ماموریت اعزام می شود، وسیله نقلیه یا هزینه آن را فراهم نماید. اما مسئولیت خوراک کارگر، به عهده خویش می باشد که ممکن است آن را با توافق، کارفرما پرداخت نماید.
ارتباط ماموریت با حادثه ناشی از کار:
زمانی که کارگی به ماموریت اعزام می شود، اگر در طول ماموریت اتفاقی برای وی رخ دهد، حادثه ناشی از کار محسوب می شود که مشمول دریافت مستمری می گردد. در صورت فوت وی، این مستمری به خانواده کارگر تعلق می گیرد.
نکته: این موضوع شامل حال کارگرانی که در سطح شهر به ماموریت می روند، نمی باشد.
ماموریت و تامین اجتماعی:
هزینه سفر و فوق العاده ماموریت، مشمول کسر حق بیمه نمی باشد اما بهتر است نسخه ای از حکم ماموریت برای تامین اجتماعی ارسال گردد. اهمیت این موضوع از این جهت می باشد که ممکن است در حین ماموریت برای کارگر حادثه ای رخ دهد و لازم باشد که از خدمات درمانی استفاده نماید.
یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، موضوع تایید کارکرد شخصی می باشد که در کارگاه حضور ندارد و به ماموریت اعزام می گردد.
چند نکته در ارتباط با فوق العاده ماموریت:
- انجام وظیفه در ماموریت، مانند انجام وظیفه در محل کار می باشد.
- هر نوع حادثه ای که وقوع یابد، حادثه ضمن کار محسوب می گردد.
- در صورت سرپیچی کارگر از کارفرما، اگر در قرارداد اولیه اعزام به ماموریت پیش بینی نشده باشد کارگر بر اساس ماده ۴۶ قانون کار، تکلیفی برای انجام ماموریت ندارد.
- در قانون کار، محدودیت زمانی برای ماموریت پیش بینی نشده است و بر اساس توافق کارگر و کارفرما می باشد.
- بر اساس ماده مذکور، اگر ماموریت بیش از یک بار در روز انجام گیرد، مجموعا یک روز محسوب می شود و فوق العاده ماموریت برای یک روز پرداخت می گردد.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله حق بیمه مشاغل سخت را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
پرسش و پاسخ:
در ادامه پرسش و پاسخ های متداول را در مورد حق ماموریت برایتان شرح می دهیم.
آیا حق ماموریت مشمول مالیات است؟
- خیر، حق ماموریت از پرداخت مالیات معاف می باشد.
اگر کارفرما، علاوه بر وسیله نقلیه، هزینه خوراک را فراهم نماید، آیا پرداخت حق ماموریت نیز الزامی است؟
- بله، پرداخت حق ماموریت در هر صورت الزامی می باشد.
آیا فوق العاده شب کاری، برای شبی که کارگر در محل ماموریت مانده است، پرداخت می شود؟
- اگر کارگر در محل ماموریت توقف نماید و شب نیز مشغول به کار باشد، علاوه بر حق ماموریت، از فوق العاده شب کاری نیز بهره مند می گردد.
وضعیت پرداخت حق جمعه کاری برای کارگری که به ماموریت رفته، چگونه است؟
- پرداخت فوق العاده جمعه کاری یک مقرره عام است که تحت هر شرایطی باید اجرا شود. لذا کارگری که روز جمعه به ماموریت رود، علاوه بر حق ماموریت، فوق العاده کار در روز جمعه را نیز دریافت می نماید و همچنین باید یک روز دیگر به عنوان روز تعطیل برای وی در نظر گرفته شود.
اگر کارگر دو بار در طول روز به ماموریت برود، پرداخت فوق العاده وی چگونه خواهد بود؟
- بر اساس ماده 46 قانون کار و عرف معمول در زمینه ماموریت ها در خصوص تعیین میزان فوق العاده ماموریت آمده است، اگر شرایط خاص انجام ماموریت بیش از یک بار در روز باشد ماموریت های انجام شده در یک روز، جمعا یک مورد محسوب می گردند و فوق العاده ماموریت مربوط به یک روز پرداخت می شود.
آیا افزایش مزد کارگران بر میزان فوق العاده ماموریت نیز تاثیر دارد؟
- بر اساس ماده 46 قانون کار، فوق العاده ماموریت کمتر از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگر نمی باشد و اگر فوق العاده ماموریت در ارتباط با دستمزد روزانه پرداخت گردد، افزایش مزد در افزایش آن تاثیر مثبت دارد.
آیا ساعت کار کارگر در مدت زمان ماموریت، همان ساعات کار عادی وی در محل کارگاه اصلی می باشد؟
- در ماموریت ها انجام کار اضافی در صورتی که در کارگاه مورد نظر، عرفی وجود نداشته باشد موکول به توافق طرفین صورت می گیرد و در این زمینه در قانون کار مقرراتی پیش بینی نشده است. لازم به ذکر است که بر اساس ماده 62 قانون کار در زمینه اجباری بودن تعطیل یک روز معین در ایام مموریت نیز نافذ و جاری است.
اگر یک کارمند دولتی به صورت مامور در واحدی که مشمول قانون کار است، مشغول به کار شود، آیا زمان خاتمه ماموریت، مشمول اخذ سنوات قرار می گیرد؟
- اگر فردی بر اساس مقررات موضوع ماده 7 آئین نامه ماموریت موضوع ماده 11 قانون استخدام کشوری، به واحد های کارگری مشمول قانون کار، به ماموریت اعزام شده باشد، زمان اتمام ماموریت، استحقاق استفاده از حق سنوات را نخواهد داشت.
موسسه مشاوران مطالعه مقاله نحوه محاسبه پاداش کار کارگران را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.
کارگری که به صورت مامور در کارگاه دیگری خدمت می کند، پرداخت پاداش پایان خدمت او بر عهده کدام دستگاه است؟
- پرداخت پاداش پایان خدمت وی به عهده سازمانی است که کارگر را استخدام کرده است بجز مواردی که توافقی صورت گرفته باید.
کارگر نیمه که از سوی کارفرما برای انجام کار به ماموریت می رود، پرداخت فوق العاده ماموریت وی چگونه محاسبه می گردد؟
- فوق العاده ماموریت این نوع از کارگران بر اساس ماده 46 قانون کار بر اساس ساعات کار تمام وقت معمول و عادی روزانه یعنی 7 ساعت و 20 دقیقه در روز محاسبه و پرداخت می گردد.
آیا برای ماموریت های نصف روز یا کمتر مقررات خاصی وجود دارد؟
- در مقررات قانون کار برای ماموریت نصف روز یا کمتر از یک روز ضوابط خاصی پیش بینی نشده است بنابراین می توان گفت کسانی که در اجرای ماده 46 این قانون به ماموریت اعزام می شوند اگر مدت ماموریت آنها بیشتر از یک روز طول بکشد ولی به دو روز نرسد ایام ماموریت این افراد دو روز کامل محاسبه می شود.
برای اعزام کارگر به ماموریت، آیا کارفرما تکلیف دیگری جز تامین وسیله نقلیه یا هزینه رفت و برگشت برای وی دارد؟
- در اعزام کارگر به ماموریت، غیر از آن چه در ماده 46 این قانون بابت فوق العاده و وسیله یا هزینه رفت و برگشت مقرر شده است، مزایای دیگری پیش بینی نشده و در این زمینه در صورت نبودن رویه و عرف و روال در کارگاه، توافق طرفین ملاک می باشد.
اگر کارگری بر خلاف قرارداد از رفتن به ماموریت خودداری نماید تکلیف وی چیست؟
- کارگری که به موجب قرارداد کار یا موافقت بعدی اعزام به ماموریت را پذیرفته است و به انجام آن تعهد داده باشد، اگر در مقام عمل به شرط از انجام تعهد خودداری کند امتناع وی می تواند در حکم قصور در انجام وظایف محوله تلقی به ویژه وقتی برای خودداری از عمل به شرط دلایل قابل قبولی ارائه نکند کارفرما مجاز خواهد بود با وی وفق مقررات ماده 27 قانون کار رفتار نماید.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله اضافه کار و نحوه محاسبه آن را به شما پیشنهاد می کنیم.
مطلب مفيد و كاملي بود سپاس
درصورت مامور شدن نيرويي براي مدتي طولاني در نهاد يا سازمان ديگر و خارج از محل جغرافيايي مبدا و به شرط پرداخت حقوق و مزايا توسط مبدا، آيا اين مدت مستلزم پرداخت حق بيمه خواهد بود يا محل ماموريت به عنوان محل خدمت محسوب مي گردد
عذر خواهي مي كنم منظورم حق ماموريت بود
سلام مستلزم پرداخت حق بیمه میشود
بسیار عالی ومفید
سپاس ودرودبرشما