مقالات مالیاتی

اظهارنامه مشارکتی چیست

اظهارنامه مشارکتی چیست

اظهارنامه مشارکتی شیوه خاصی از ارائه اظهارنامه مالیاتی است. از این شیوه ارائه برای شرکت‌ها و واحدهای اقتصادی که به‌صورت مشارکتی فعالیت می‌کنند استفاده می‌شود. برای آن‌که بدانید اظهارنامه مشارکتی چیست و چگونه تهیه می‌شود با ما همراه شوید.

اظهارنامه مشارکتی چیست:

در یک کسب و کار که به‌صورت مشارکتی است، وقتی همه شرکا جزو اشخاص حقیقی باشند، باید اظهارنامه خود را به صورت مشارکتی تهیه کنند. در این حالت نیازی به تهیه اظهارنامه فردی برای هر یک از شرکا نیست و یک اظهارنامه مشارکتی برای همه کفایت می‌کند.

از اظهارنامه مالیاتی چه می‌دانید:

اظهارنامه مالیاتی نوعی کارنامه است که عملکرد مالی شرکت را در طول یک سال نشان می‌دهد. پارامترهایی میزان درآمد، هزینه و غیره متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی در اظهارنامه مالیاتی ثبت می‌شود.

1- مهم است که در اظهارنامه مالیاتی، رویدادهای مالی بر اساس ترتیب و تاریخ وقوع ثبت شود.

2- علاوه بر ثبت اطلاعات نیاز به ارائه مدارک و مستندات مالی نیز دارید.

خدمات مالیاتی

چگونگی تهیه و محاسبه اظهارنامه مالیاتی:

اظهارنامه مالیاتی را می توان به دو صورت تهیه کرد.

شیوه خود اظهاری:

در روش اول که به خود اظهاری مشهور است، مؤدی مالیاتی با میل و اراده خود اقدام به تهیه اظهارنامه مالیاتی می‌کند. لازم است مؤدی، اطلاعات خواسته شده را مطابق قانون تهیه و تنظیم کرده و برای سازمان مالیاتی ارسال کند. در این شیوه محاسبات باید شفاف و روشن باشد، خوب است بدانید چون در این روش از کارشناسان مالیاتی استفاده برای محاسبه مالیات استفاده نمی‌شود، نوعی امتیاز برای مؤدی محسوب می‌شود.

شیوه محاسبه به‌صورت علی الرأس:

شیوه محاسبه به صورت علی الرأس وقتی کاربرد دارد که مؤدی از ارائه اظهارنامه سرباز زده و تمایلی به تهیه اظهارنامه و اطلاع دادن میزان واقعی درآمد خود ندارد، در این صورت است که سازمان امور مالیاتی وارد عمل شده و خودش اقدام به تهیه اظهارنامه مالیاتی می‌کند.

در شیوه محاسبه به صورت علی الرأس چون شخص خودش اقدام نکرده از بخشودگی‌ها و معافیت‌ها محروم شده و حتی ممکن است مشمول جریمه نیز شود.

تهیه و محاسبه اظهارنامه مالیاتی

تهیه و محاسبه اظهارنامه مالیاتی

در اظهارنامه مالیاتی چه مواردی ذکر می‌شود:

اظهارنامه مالیاتی لازم است به این موارد بپردازید:

  • میزان فروش
  • میزان درآمد
  • محاسبه میزان خرید
  • محاسبه بهای تمام شده کالا
  • محاسبه میزان حقوق و دستمزد
  • دارایی مؤسسه
  • بدهی های شرکت
  • استهلاک
  • محاسبه سایر هزینه‌ها و درآمدها

با 2 شیوه ارائه اظهارنامه مالیاتی آشنا شوید:

می‌دانستید اظهارنامه اشخاص حقیقی به دو شکل قابل ارائه است، می‌توانید اظهارنامه اشخاص حقیقی را به این دو صورت تحویل سازمان امور مالیاتی دهید:

1- اظهارنامه انفرادی

2- اظهارنامه مشارکتی

خدمات مالی و حسابداری

4 ویژگی کسب و کار مشارکتی که باید بدانید:

یکی از روش‌های تجارت، برای تأمین سرمایه بیشتر و کسب ثروت، انجام کارهای مشارکتی است. ویژگی های کسب و کار مشارکتی به این شرح است:

  • درصورتی‌که چند نفر سرمایه خود را در یک مجموعه جمع آوری کنند، آورده شرکت بیشتر خواهد شد و افراد می‌توانند دامنه فعالیت‌های بازرگانی، خدماتی، تولیدی گسترده تری داشته باشند و کسب سود را به حداکثر برسانند.
  • در کسب و کار مشارکتی مدت زمان قرارداد باید محدود باشد و ظرف یک سال خاتمه پیدا کند.
  • در کسب و کارهای مشارکتی، مطابق توافقات به عمل آمده، شرکا مطابق سهم نقدی و غیر نقدی آورده در سود و زیان یکدیگر شریک هستند.
  • خوب است بدانید آورده افراد در کسب‌وکار مشارکتی متفاوت است. هر شریک می‌تواند وجه نقد، تجهیزات، زمین و یا غیره را به مجموعه اضافه کرده و به اندازه آورده خود در سود و زیان شرکت دخیل هستند.

چطور کسب و کار مشارکتی راه اندازی کنید:

اگر مایل به راه اندازی کسب و کار مشارکتی هستید باید موارد ذیل را رعایت بفرمایید.

  • کسانی که می‌خواهند کسب و کار جدیدی را شروع کنند، ممکن است سرمایه کافی برای شروع نداشته باشند.
  • یا ایده مناسب و خوبی داشته باشند ولی سرمایه کافی برای اجرای آن در اختیار نداشته باشند. در این صورت بهترین کار مشارکت و قرار دادن سرمایه‌های کوچک در کنار هم است.
  • مشارکت می‌تواند به صورت تجاری، اقتصادی و مدنی باشد.
  • در قرارداد مشارکت مدنی اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای سرمایه مادی یا معنوی هستند در زمینه‌های مختلف تجاری، خدماتی، اقتصادی و غیره با هم مشارکت می‌کنند.
ارائه اظهارنامه مالیاتی

ارائه اظهارنامه مالیاتی

مشارکت با تأسیس شرکت تجاری:

اگر دو یا چند نفر که قصد مشارکت در سود و زیان را داشته باشند، می‌توانند دست به تشکیل و ثبت شرکت تجاری قانونی با مسئولیت محدود و یا شرکت سهامی بزنند. در صورت ثبت شرکت، ماهیت حقوقی پیداکرده و دیگر مسئولیتی متوجه شرکا نیست. مسئولیت‌های مالیاتی مانند ارائه اظهارنامه مشارکتی به عهده مدیر عامل شرکت است.

مشارکت بدون تأسیس شرکت تجاری:

در این گونه از شرکت‌ها گروهی از افراد که قصد مشارکت و تأسیس شرکت را دارند اما اقدام به ثبت شرکت نکرده اند. در این صورت شرکت ماهیت حقوقی مستقل پیدا نکرده و مسئولیت‌های مالی بر عهده شرکا است. در شرکت‌های ثبت نشده هر کدام از شرکا موظف به انجام تکالیف مالیاتی مانند تهیه اظهارنامه مشارکتی هستند. در این شیوه از مشارکت، ریسک حقوقی و مسئولیت بیشتری بر عهده شرکا است.

وبینار نکات اجرایی سامانه جامع مودیان

وضعیت مالیاتی مشارکت مدنی:

از نظر قانونی شرکت‌هایی که با مشارکت مدنی اقدام به تشکیل شرکت می‌کنند به عنوان مؤدی مالیاتی شناخته شده و نامشان در نظام مالیاتی ثبت می‌شود.

مؤدیان مالیاتی موظف هستند در زمان مقرر اطلاعات مورد نیاز درباره شرک و سهم شریک را اعلام نمایند.

شرکت‌هایی که مشارکت مدنی دارند با آن هستند اظهارنامه مالیاتی مشارکتی را تهیه کرده و آن را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.

وبینار کابردی سامانه مودیان مالیاتی و تکالیف قانونی

2 تفاوت اشخاص حقیقی و حقوقی در اظهارنامه مشارکتی:

برای مشارکت اشخاص حقیقی، لازم است چند شخص حقیقی سرمایه‌های نقدی و غیر نقدی را برای شروع کسب و کار در یک قرارداد مشارکتی جمع نمایند. مشارکت اشخاص حقیقی تابع قانون مدنی است.

در مشارکت اشخاص حقوقی که ماهیت مستقل از اشخاص حقیقی دارد. مشارکت اشخاص حقوقی تابع قانون تجارت است.

چه کسی باید اظهارنامه مشارکتی اشخاص حقیقی را تهیه کند:

برای تهیه اظهارنامه مشارکتی باید یک نماینده از میان اشخاص حقیقی انتخاب شود، این کار را باید قبل از تشکیل پرونده مالیاتی انجام دهید.

بهتر است نماینده یا شریک اصلی کسی باشد که بالاترین سهم را در شرکت دارد

پس از انتخاب می‌توانید کلیه امور مالیاتی مانند تشکیل پرونده ثبت اطلاعات در سامانه ثبت‌نام الکترونیکی و غیره را به او واگذار نمایید.

شیوه ارسال اظهارنامه مشارکتی اشخاص حقیقی:

برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مشارکتی لازم است که شریک اصلی این اقدامات را انجام دهد:

  • ثبت اطلاعات همه شرکا در سامانه ثبت‌نام الکترونیکی
  • انتخاب گزینه اظهارنامه مشارکتی هنگام تکمیل اظهارنامه اشخاص حقیقی
  • بارگذاری و ارسال اظهارنامه
اظهارنامه مشارکتی

اظهارنامه مشارکتی

عواقب عدم ارسال اظهارنامه مشارکتی:

مطابق ماده ۱۹۲ شرکت‌ها و واحدهای اقتصادی که از پرداخت مالیات خودداری نمایند، باید ۳۰ درصد مالیات خود را به عنوان جریمه بپردازند.

مالیات‌دهندگان که از پرداخت مالیات امتناع کنند یا با ارائه اطلاعات غیرواقعی قصد فریب مأموران مالیاتی را داشته باشند، ضمن آنکه مشمول جریمه می‌شوند از بخشودگی های مالیاتی در این مدت نیز محروم می‌شوند.

چگونه اطلاعات اظهارنامه مالیاتی را ویرایش کنیم:

هنگام تهیه اظهارنامه مالیاتی باید دقت زیادی به خرج دهید تا اطلاعات خلاف واقع را ارائه ندهید. درصورتی‌که متوجه شدید بخشی از اطلاعات ناقص و یا اشتباه است حداکثر یک ماه پس از تاریخ انقضای اظهارنامه فرصت دارید که اشتباهات را اصلاح نمایید پس از رفع نواقص باید اظهارنامه مالیاتی را دوباره ارسال نمایید.

اشخاص متوفی نیاز به تهیه اظهارنامه مشارکتی دارند:

درصورتی‌که یکی از شرکا، قبل از آغاز سال عملکرد یعنی در مدت 2 سال گذشته، از دنیا برود، سایرین موظف هستند اظهارنامه مشارکتی اختیاری را بدون نام متوفی در لیست شرکا تهیه کرده و تحویل سازمان امور مالیاتی دهند.

اگر یکی از شرکا در همان سال یعنی از ابتدای فروردین تا پایانم اسفند فوت کند، نام وارثان متوفی به لیست اظهارنامه مشارکتی اضافه می‌شود.

وبینار حسابداری بازار کار

سؤالات متداول اظهارنامه مشارکتی:

  1. در صورت مشارکت با همسر چگونه باید اظهارنامه مالیاتی مشارکتی تهیه کرد؟

    مانند سایر مشاغل مشارکتی از میان دو شریک که زوج هستند یکی باید به عنوان شریک اصلی نماینده شده و اطلاعات سایر شرکا را در سامانه ثبت الکترونیکی با گزینه (شراکت با همسر) درج کند. و در قسمت کد ملی همسر باید کد ملی شوهر درج شود.

  2. ثبت اشتباه در تاریخ شروع شراکت را باید چگونه در اظهارنامه مشارکتی اصلاح کرد؟

    در صورت بروز اشتباه در تاریخ شروع مشارکت ثبت شده در سامانه ثبت‌نام الکترونیکی باید آن را به گونه‌ای اصلاح کنید که تاریخ شروع شراکت از تاریخ ارائه اظهارنامه کم‌تر یا حداقل مساوی آن باشد.

  3. برای تعیین درآمد مشمول مالیات باید درآمد هر یک از شرکا به طور مستقل محاسبه شود؟

    در تعیین درآمد مشمول مالیات ملاک درآمد کلی شرکت است و نیاز به محاسبه درآمد هرکدام از شرکا به طور مستقل نیست.

  4. پرداخت مالیات در اظهارنامه مشارکتی بر عهده کدام شریک است؟

    نیازی به پرداخت کل مالیات مشارکت توسط یک نفر نیست و سهم مشمول مالیات هرکدام از شرکا به صورت جداگانه در برگ تشخیص مالیات ثبت می‌شود.

  5. در اظهارنامه مشارکتی چگونه می‌توان از معافیت مالیاتی استفاده کرد؟

    در کسب‌وکارهای مشارکتی مدنی امکان استفاده حداکثر 2 معافیت وجود دارد که مبلغ معافیت بین هر شریک به طور مساوی تقسیم می‌شود.

موسسه مشاوران شما را به خواندن مقاله سامانه جامع تجارت ایران دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاور مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

رای شما به این مطلب

میانگین امتیازات 3 / 5. تعداد آرا: 2

از اینکه این مطلب مفید نبود عذرخواهی میکنیم

اجازه بدهید ما این مطلب را مفیدتر کنیم!

لطفا نظر خود را در بهبود این مطلب با ما در میان بگذارید.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *