کارفرما سی روز وقت دارد که اعتراض خود را به صورت کتبی به شعبه تأمین اجتماعی مربوطه اعلام کند. شعبه نیز باید اعتراض کارفرما را ثبت کند تا ظرف یک ماه به آن رسیدگی شود.
کلیه ی اعضای هیئت رسیدگی باید در محل شعب یا نمایندگی سازمان تأمین اجتماعی باشند تا جلسه تشکیل شود. این جلسه ها در حالت عادی به ترتیب رسیدگی می شوند مگر این که موردی خاص باشد.
دبیرخانه هیئت موظف است قبلاً تاریخ دقیق تشکیل جلسه را به اعضا اعلام کند. در صورتی که کارفرما نتواند در جلسه شرکت کند باید وکیل خود را به جلسه بفرستد، البته غیبت آنها باعث نمی شود که جلسه انجام نشود. هیئت ابتدا کارفرما یا وکیل او را شناسایی می کند و پس از احراز هویت آنها، شروع به بررسی می کند.
اگر تعیین تکلیف نیازمند اسناد و مدارک بیشتری باشد سازمان حکم بازرسی کارگاه را صادر می کند و خود آن را اجرا می کند.
اگر مسئله فوق در هیئت بدوی رفع نگردید کارفرما در مدت بیست روز میتواند مسئله را در هیئت تجدید نظر بررسی و مدارک خود را در این هیئت ارائه دهد
مسائل مورد بررسی در هیات های بدوی
از جمله مسائلی که هیئت رسیدگی به شکایات و اختلافات کارفرما و سازمان تأمین اجتماعی به آن می پردازند میزان حق بیمه، خسارت تأخیر، مدت کار، میزان حقوق، معافیت های قانونی و مسائل دیگری که در قرارداد ذکر شده می باشد. از جمله کسانی که در این هیئت حضور دارند می توان به نماینده ی وزارت بهداشت، نماینده ی کارفرما، نماینده ی کارگران، یک نفر به انتخاب شورای عالی سازمان تأمین اجتماعی اشاره کرد.
اعضای هیات های بدوی و چگونگی تعیین آن ها
اعضای هیات بر اساس ملاک های موجود در ماده 43 قوانین تامین اجتماعی انتخاب میشوند. قائم مقام وزارت بهداشت، قائم مقام کارفرما (توسط اتاق صنایع، معدن و بازرگانی کشور انتخاب میشود)، قائم مقام کارگران (توسط وزیر رفاه تعیین میشود) و یک فرد که به واسطهی شورای اداره تامین اجتماعی تعیین میشود، از جمله اعضایی هستند که در این هیات حضور پیدا میکنند. قائم مقام وزارت رفاه به عنوان رئیس این هیات، عهده دار بسیاری از وظایف است.
هر هیات ملزم است پرونده ای ایجاد کند که در آن پرونده تصاویری مربوط به حکم اعضا (اصلی و جانشین و قائم مقامات) را، ذخیره کند. در این پرونده باید اسامی، تاریخ و شماره حکم ها به صورت واضح مشخص باشد تا اگر زمانی هیات ها قائم مقام اصلی و جانشین نداشته باشند یا انقضای حکم به پایان رسیده باشد، برای تکمیل اعضا دست به کار شوند. به صورتی که هیچ کدام از هیات ها در هیچ زمانی بدون عضو نباشند و یا حکم ها فاقد اعتبار نباشند.
اگر در هر شهر یا شهرستان بیشتراز یک شعبه موجود باشد، اداره کل هر استان وظیفه دارد ترتیبی صورت دهد تا اشخاص شناسانده شده به هیات بدوی، از کارمندان واحد اجرایی (در محل خدمت) تعیین نشوند و از مسئولین شعب هم جوار بهره برده شود تا رسیدگی به پرونده ها به صورت صحیح و به دور از هر گونه اعمال تعلقات سازمانی انجام شود.
چگونگی برگزاری جلسات مربوط به هیات های بدوی
این جلسات با حضور تمامی اعضای هیات و عموما در زمانی خارج از ساعت های اداری تشکیل میشود. زمانی که یکی از نمایندگان بنا به دلایلی نتواند در این جلسات حضور داشته باشد، باید خبر عدم حضور خویش را طی 48 ساعت پیش از برگزاری جلسه به دبیر مربوطه اطلاع دهد تا از اعضای جانشین دعوت شود و در جلسه حضور پیدا کنند.
هنگامی که اعضای اصلی یا جانشین هیات به دلایل اضطراری و فوری که از قبل قابل پیش بینی نبوده، نتوانند در جلسه حضور یابند، واحدهای اجرایی قادر خواهند بود از اعضای (اصلی و جانشین) دیگر واحدهای همجوار که هم تراز با اعضای هیات باشند بهره ببرند و حقوق آن ها را از اعتبارات مرتبط پرداخت کنند. اگر یکی از اعضای هیات های بدوی در 6 جلسه به صورت نامتوالی یا 3 جلسه پشت سر هم، به صورت متوالی و بدون دلیل قانع کننده و موجه حاضر نباشد، بر اساس گزارشات و نظر دبیر و رئیس هیات، برای این عضو جانشینی برابر با قوانین مربوطه انتخاب میشود.
در ماده 5 آیین نامه هیات های بدوی آمده است که گرفتن تصمیم در این هیات ها بر طبق رای اکثریت اعضای بانفوذ در این هیات خواهد بود و زمانی که اکثریت به یک اتفاق نظر نرسند، پرونده را میبایست به هیات های دیگری که هم عرض اند ارجاع بدهند. زمانی که بنا بر ضرورت قرار باشد یک پرونده بدون نوبت در هیات بدوی ارائه شود، این فرایند و ترتیب آن میبایست با تایید سرپرست شعبه انجام گیرد.
اختصاص دادن زمان بررسی پرونده ها در هیات بدوی میبایست بدون دخالت عواملی نظیر؛ پیش داوری، تعلقات سازمانی و در نظر گرفتن سلیقه انجام شود و صادر کردن رای تنها بر اساس رعایت مقررات و رضایت خداوند باشد. اگر زمانی تعداد پرونده هایی که قرار است در هیات بدوی مطرح شوند زیاد باشد، به صورتی که برای رسیدگی به این پرونده ها بیشتر از یک ماه انتظار در نظر گرفته شود، اداره کل هر استان وظیفه دارد طبق ماده 42 قوانین تامین اجتماعی برای برپایی هیات های بدوی شماره دو، براساس مقررات مربوطه اقدام به اخذ مجوز نماید.
موسسه مشاوران ارائه دهنده انواع حل اختلاف به نیابت از کافرمایان یا کارگران می باشد.
چگونگی رسیدگی و بررسی پرونده ها در هیات بدوی
این هیات ها در اولین اقدام فرایندی را طی میکنند تا به شناسایی بهتر کارفرما، وکیل یا قائم مقام وی (در صورتی که در جلسه حضور داشته باشد) ختم شود. بعد از آن میبایست توضیحات و شرح اعتراض نوشته شده را مورد بررسی قرار دهند و با توجه به توضیحات پرونده، رای و نظر خود را بر طبق شواهد و مستندات و با در نظر گرفتن قوانین تامین اجتماعی که مرتبط با اعتراضات صورت گرفته است اعلام نمایند.
در زمان برپایی جلسه و شنیدن صحبت های کارفرما، وکیل یا قائم مقام قانونی وی، لازم است اعضای هیات صبر داشته باشند و با داشتن رفتار محترمانه با کارفرما، منزلت خود و هیات را حفظ کنند. در این جلسات باید از هر گونه مجادله با کارفرما خودداری شود در هنگام خارج شدن کارفرما یا وکیل از جلسه، اعضای هیات فعالیت اصلی خویش را شروع میکنند و تصمیم قطعی را میگیرند.
اگر گارفرما، وکیل یا قائم مقام قانونی وی در جلسه حضور نیابند، ابتدا باید روند دعوت از آن ها مورد بررسی قرار گیرد و اگر این روند بر اساس قوانین مربوطه انجام نگرفته باشد، مجددا از آن ها دعوت خواهد شد و پرونده در فرصتی دیگر مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ولی اگر رساندن دعوت نامه مطابق قوانین باشد و در روند دعوت خللی وجود نداشته باشد، حاضر نشدن کارفرما مانع از بررسی پرونده نخواهد شد. واحدهای اجرایی وظیفه دارند در زمان فرستادن پرونده به هیات های بدوی، تمامی مدارک و مستندات که مبنی بر طلب آن ها و بدهی های مربوطه است را در پرونده قید کنند.
چگونگی صادر کردن رای در هیات های بدوی
رای صادر شده به واسطه این هیات میبایست منجز بوده و دارای قاطعیت باشد. اعضای هیات باید از صادر کردن آرای مشروط خودداری کنند. زمانی که بر طبق مقررات ارائه برخی مدارک ضروری باشد، این مدارک میبایست پیش از صادر کردن رای به اعضای هیات، ارائه شوند تا مسائل پرونده واضح و روشن باشد و رای صادر شده بدون ابهام و قاطع باشد و هم چنین حکم نهایی به دور از هر گونه اعمال سلیقه و یا برداشت شخصی به اجرا درآید. اگر هم زمانی صادر کردن حکم نیازمند مدارک بیشتری باشد، اداره حکم بازرسی کارگاه مربوطه را صادر خواهد کرد.
هنگامی که اعضای هیات نظرات موافق با هم نداشته باشند و رای بر مبنای نظر اکثریت اعلام شود، در رونوشتی که به عنوان جایگزین پیش نویس است، نظر اعضای اقلیت درج میشود و در دیگر نسخه های رای که برای طرفین ارسال میگردد، نظر اقلیت نوشته نشده و اعضای اقلیت تنها با نوشتن کلمه “اقلیت” امضاء میکنند.
در آخر جلسات این هیات یک صورت جلسه که مواردی مانند رای اعضا و مشخصات کارگاه را در بر دارد در سه رو نوشت تنظیم میکند. یکی از این رونوشت ها به عنوان پیشینه برای هیات نگهداری میشود . رونوشت دوم به واحد حسابداری ارسال میشود و رونوشت سوم باید به اضافهی یک رونوشت از تمامی آرا و نظرات صادر شده در جلسه، در طی مدت بیست و چهار ساعت به اداره کل مرتبط ارسال گردد تا مورد بررسی قرار گیرد.
ادارات کل و کارشناسان مربوطه وظیفه دارند نظرات ارسالی هیات های بدوی از سمت واحدهای تابع را به صورت دقیق بررسی نمایند و در شرایطی که حقی ضایع شده باشد یا آراء صادر شده دچار مشکل تشخیص داده شده باشند، بر طبق ماده 43 مقررات تامین اجتماعی و برای اعتراض به این آراء یک زمان معین در نظر گرفته میشود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله قرارداد کار را به شما پیشنهاد می کنیم.
سلام
اگر شکایت مربوط به کارگر نباشد. در هیات به جای ۴ نفر ۳ نفر حضور دارند؟ موضوع شکایت برتعداد اعضا تاثیر دارد؟
درصورت وجود آیین نامه لطفاً عنوان کنید ممنون
سلام فرقی نمیکنه چه از سمت کارگر یا کارفرما باشه 4 نفر حضور دارن
با سلام آیا سازمان تامین اجتماعی مجاز به لفو یا تفسیر به رای هیئت های تشخیص مطالبات را دارد؟ با تشکر
تامین اجتماعی نمیتونه رای وزارت کار رو لغو کنه