مقالات مالیاتی

مالیات شهرداری

مالیات شهرداری

شهرداری که خدمات شهری خود را برای انجام امور خدماتی و عمومی با توجه به مقررات مربوط به آن انجام می دهد یک موسسه عمومی غیر دولتی می باشد. مطابق با قانون مالیات های مستقیم کشور، شهرداری ها و موسسات وابسته به آن ها مانند پارک ها، اتوبوسرانی، میادین میوه و تره بار و… ، مشمول مالیات نمی شوند و معاف می باشند.

این قانون در ماده 2 قانون مالیاتی کشوری ذکر شده است. در واقع این ماده قانونی بدین صورت می باشد که به طور کلی شهرداری ها، وزارت خانه ها، نهادهای انقلابی و در کل سازمان هایی که بودجه آن ها به وسیله دولت تامین می گردد، از پرداخت مالیات معاف می باشند.

در نتیجه شرکت ها و موسساتی که کاملا و یا درصدی از سرمایه آن ها به شهرداری وابسته می باشد، مثلا سازمان زیباسازی شهرداری و یا سازمان فرهنگی هنری شهرداری، بر طبق تبصره این قانون، سهم درآمد و یا سود آن ها معاف از مالیات می باشد.

مشاور مالیاتی

 ماده 280 معافیت شرکت های وابسته به شهرداری:

بر اساس ماده 280 قانون مالیات های مستقیم کشور، سازمان ها و موسسات وابسته به شهرداری، که برای انجام وظایف این نهاد در امور عمومی، شهری و خدماتی فعالیت می کنند و سرمایه و دارایی های این سازمان ها وابسته به شهرداری می باشد، از پرداخت مالیات معاف می باشند.

از سازمان های وابسته به شهرداری می توان به سازمان فرهنگی هنری و یا سازمان مدیریت پسماند و … اشاره کرد. در واقع این سازمان ها باید در نظام مالیاتی کشور ثبت نام کنند، کد اقتصادی بگیرند و دفاتر مربوط به شرکت و موسسه را ارائه بدهند. از طرف سازمان مالیاتی تمام مراحل پرداخت مالیات برای این سازمان ها صفر درصد محسوب می شود.

اما خود شهرداری ها و دهیاری ها نیاز به ثبت نام در نظام مالیاتی را ندارند. در واقع ماده 280 می گوید که با توجه به معاف بودن این سازمان ها، باز هم باید دفاتر خود را به سازمان مالیاتی ارائه بدهند و اگر کوتاهی کنند و دفاتر را ارائه ندهند و کد اقتصادی نگیرند، دیگر مشمول مالیات صفر درصد نمی شوند.

این سازمان ها باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر سرمایه آن ها وابسته به شهرداری باشد می توانند از این قانون مالیات صفر استفاده کنند و اگر هم درآمدی دیگر داشته باشند و آن را در اظهارنامه بیان نکنند، مشمول معافیت از مالیات نمی شوند.

برای مطالعه مقاله بخشنامه معافیت مالیاتی از این لینک استفاده نمایید.

معافیت مالیات برای شرکتهای وابسته به شهرداری

معافیت مالیات برای شرکتهای وابسته به شهرداری

معافیت شرکت هایی که سرمایه آن ها 100% وابسته به شهرداری می باشد:

بر اساس ماده 2 قانون مالیات های مستقیم کشور شهرداری ها و سازمان ها و مراکز وابسته به آن، معاف از مالیات می باشند. معافیت از مالیات سازمان ها و شرکت های وابسته به شهرداری، یکی از مهمتری مصوبه های کمیسیون حقوقی شوراهای اسلامی کلان شهرها و مراکز استان ها می باشد.

سهم درآمد و سود موسسات وابسته به شهرداری، از قانون مالیاتی کشور معاف می باشند، زیرا تمام سرمایه آنها توسط شهرداری تامین می گردد. از این موسسات می توان به سازمان زیباسازی و سازمان فرهنگی هنری شهرداری نام برد.

سازمان ها و موسساتی هم که وظایف ذاتی شهرداری را انجام می دهند هم از پرداخت مالیات معاف می باشند. در واقع شهرداری قسمتی از وظایف و اختیارات خود را به سازمان ها و موسسات وابسته به خود واگذار می کند. گاها به این موسسات و سازمانها، با توجه به تایید، بودجه ای هم داده می شود.

برای مطالعه مقاله سقف معافیت مالیاتی مشاغل از این لینک استفاده نمایید.

ارزش افزوده برای شهرداری

ارزش افزوده برای شهرداری

ارزش افزوده برای شهرداری:

مالیات بر ارزش افزوده مورد توجه همه شهرداری ها می باشد، زیرا شهرداری ها و دهیاری ها در این مالیات ارزش افزوده سهیم می باشند. این قانون بدین صورت می باشد:

  • 3% از عوارض دریافتی از تمام کالاها و خدمات مبادله شده در اقتصاد
  • 3% از عوارض دریافتی از انواع سیگار و محصولات دخانی
  • 10% از عوارض دریافتی از نفت سفید و نفت گاز و 5% از عوارض نفت کوره
  • 10% از عوارض دریافتی از انواع بنزین و سوخت هواپیما

قسمت عمده ای از این عوارض برای دریافتی از تمام کالاها و خدمات می باشد و به این صورت می باشد که عوارض به حساب شهرداری های محل واریز می شود و عوارض خارج از شهر هم به حساب وزارت کشور واریز می شود و بعد بین دهیاری های شهرستان، بر اساس میزان جمعیت واریز می شود. به این روش توزیع عوارض به دهیاری ها، قاعده توزیع محلی نیز می گویند.

در واقع هر شهری که دارای فعالیت اقتصادی، کارخانه های تولیدی و یا مصرف کالای بیشتری باشد، عوارض ارزش افزوده بیشتری را جمع می کند. با توجه به این قانون برای توزیع، بعضی از شهر های کوچک به مشکل برخوردند.

به این صورت که شهرهای کوچک که دارای جمعیت کمتر و فعالیت اقتصادی کمتری هستند، درآمد کمتری خواهند داشت. در حالی که نزدیکترین شهر به آن، که فعالیت اقتصادی بیشتری داشته، دارای درآمد بسیار بیشتری می باشد.

خدمات حسابرسی

این روش مورد اعتراض بسیاری از شهرداری های شهرهای کوچک شده است. قانونی تصویب شد و برای اصلاح این روش به این نتیجه رسیدند که، عوارض قانون مالیات بر ارزش افزوده را در هر شهرستان، به نسبت جمعیت بین شهرداری ها و دهیاری های همان شهرستان تقسیم شود. این تصمیم گیری باعث شده که این ارزش افزوده از به طور یکنواخت تری توزیع می شود.

نکته قابل توجه در این قانون به این صورت می باشد که، فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری کالاهای تولیدی در شهرستان ها متفاوت و به صورت نا متوازن می باشد. این مسئله، همچنان باعث اختلاف بین دو شهرستان می باشد.

بعد از اعتراضات شهرستان ها، این قانون اصلاح شد و بدین صورت تصمیم گیری شده که، توزیع عوارض به صورت استانی انجام شود و در خزانه استان قرار داده شود. بعد بر اساس جمعیت هر شهرستان به آن ها توزیع شود.

نتیجه این تصمیم گیری به این صورت بود که تمام توجه ها به ایجاد کارخانه ها و بالا بردن سطح اقتصاد استان انجام شد و همه شهر داری ها به این ارتقاء توجه می کردند.

در اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده، عوارض حذف شده و به عنوان سهم شهرداری، به شهرداری ها اختصاص داده شده است. شهرداری ها هم نسبت به این تغییر، نگرانی پیدا کرده اند، زیرا به صورت عمومی شده است و به خزانه داری کشور واریز می شود و بعد از تخصیص به وسیله سازمان برنامه و بودجه، به صورت ماهانه به شهرداری واریز می شود. در حالی که قبلا عوارض به صورت مستقیم به حساب خود شهرداری واریز می شده است.

تغییر دیگر در ارزش افزوده، قاعده توزیع ملی است، که به واسطه این قانون، سهم شهرداری ها به حالت ملی جمع می شود و بر اساس پیشنهاد وزارت اقتصاد و وزارت کشور و تصویب هیات وزیران، بین شهرداری ها و دهیاری ها تقسیم می شود.

نتیجه ای که از این قانون گرفته شد، به این صورت است که، این مبالغ از شهرهایی که سهم بیشتری دارند، به شهرهایی که فعالیت اقتصادی کمتری دارند داده می شود.

اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله معافیت های مالیات بر ارزش افزوده را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای مشاوره در زمینه خدمات حسابداری می توانید با شماره 09120202822 تماس حاصل فرمایید.

رای شما به این مطلب

میانگین امتیازات 4 / 5. تعداد آرا: 1

از اینکه این مطلب مفید نبود عذرخواهی میکنیم

اجازه بدهید ما این مطلب را مفیدتر کنیم!

لطفا نظر خود را در بهبود این مطلب با ما در میان بگذارید.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *