همان گونه که از گذشته تاکنون همه موسسات و سازمان ها با مالیات و اداره مالیات سر و کار داشته اند پس با سایت های tax.gov.ir و evat.ir نیز آشنایی کافی را دارند. و لذا برای اطلاع از اخبارهای روز در مورد مالیات به این سایت ها مراجعه می کنند. اشخاص و موسساتی که مشمول ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند، با مراجعه به سایت evat.ir و انتخاب گزینه ثبت نام، و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور به مرحله ثبت نام وارد می شوند.
آیین نامه مالیات بر ارزش افزوده:
آیین نامه اجرایی فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده شامل چهار فصل می باشد، که عبارتند از:
- فصل اول: که ماده 1 این قانون است در مورد تعاریف کلمات و اصطلاحاتی می باشد که در آیین نامه آمده است.
- فصل دوم: که از ماده 2 تا 8 قانون است در مورد تکالیفی است که بر عهده مودیان می باشد.
- فصل سوم: آن که از ماده 9 تا 11 قانون مالیات بر ارزش افزوده است در مورد وظایفی که اشخاص ثالث بر عهده دارند، می باشد.
- فصل چهارم: که از ماده 12 تا 21 قانون مالیات بر ارزش افزوده است در مورد قوانین و مقررات عمومی می باشد.
برای مطالعه مقاله مالیات بر ارزش افزوده چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
تعاریف در آیین نامه مالیات بر ارزش افزوده:
در آیین نامه مالیات بر ارزش افزوده کلمات و اصطلاحاتی به کار گرفته شده که معانی آنها چنین است:
- قانون: منظور از قانون همان قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد که در سال 1387 تصویب شده است.
- تولیدکنندگان: منظور اشخاص حقوقی و حقیقی که کار تولید و مونتاژ محصول موضوع فصل 9 قانون را بر عهده دارند.
- ارائه دهندگان خدمات: منظور اشخاص حقوقی و حقیقی هستند که ارائه خدمات موضوع فصل 9 قانون را انجام می دهند.
- ارزش گمرکی: که از مجموع حق بیمه، خرید محصول و هزینه حمل و نقل بدست می آید.
- حقوق ورودی: که از جمع بستن 4% ارزش گمرکی محصولات وارده به علاوه سود بازرگانی (که توسط هیات وزیران مشخص می شود و شامل یک نرخ مساوی برای هر ردیف در جدول است) که در ضمیمه آیین نامه مربوط به مقررات واردات و صادرات آورده شده است.
- مودی: به واردکنندگان، ارائه دهندگان، عرضه و تولیدکنندگان موضوع فصل 9 قانون مودیان می گویند.
مالیات بر ارزش افزوده:
برای تعریف مالیات ارزش افزوده باید گفته شود که بر اساس ماده 3 قانون مالیات بر ارزش افزوده، چنین تعریف شده است که به مابه التفاوت ارزش محصول و خدمتی که در ازای آن ارائه می شود و همچنین ارزش محصول و خدمتی که در ازای آن دریافت می شود در یک مدت زمان مشخص را ارزش افزوده می گویند که گونه ای از مالیات بر مصرف محسوب می شود.
در واقع مالیات ارزش افزوده به مالیاتی گفته می شود که بجز تولید کننده اصلی هر واسطه و دلالی وظیفه دارند که حداقل یکبار آن را پرداخت کنند و آن مبلغ را از مشتری خود دریافت می کند و به حساب دولت واریز می کند.
به بیانی دیگر به مالیاتی گفته می شود که خریدار محصول در هنگام خرید، آن را پرداخت می کند و فروشنده کالا آن مبلغ دریافتی را به حساب دولت واریز می کند. این مالیات به همه معاملاتی تعلق می گیرد که در ازای وجه نقد انجام شود (چه کالا و چه خدمات).
برای مطالعه مقاله ماده ۱۴۷ مالیات های مستقیم می توانید از این لینک استفاده نمایید.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده:
مودیان موظفند که طبق ماده 4 قانون مالیات بر ارزش افزوده، بعد از هر دوره مالیاتی و حداکثر تا پایان همان ماه، نسبت به مالیات و عوارض آن که در همان دوره برای فروش کالا یا ارائه خدمات به وقوع پیوسته، اقدام کنند و آن را طبق ترتیبی که اداره امور مالیاتی اعلام کرده، واریز کنند.
و نحوه محاسبه این مالیات بر ارزش افزوده به روش صورت حسابی یا در تلفظی دیگر به روش تفریقی غیر مستقیم چنین است که در این روش، خریدار محصول وظیفه دارد که در زمان خرید محصول، به جز مبلغ کالا، مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز به فروشنده بپردازد. و فروشنده نیز در پایان هر دوره مالیاتی، این مبالغ به دست آمده از مشتریان را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.
فروشنده در این میان حکم واسطه را دارد زیرا خود او نیز زمانی که کالا را خریده بود این درصد را نیز پرداخت کرده است. در واقع برای محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شده به وسیله این واسطه به سازمان امور مالیاتی باید باید مالیات بر ارزش افزوده ای را که او دریافت کرده از میزان همین مالیات که پرداخت کرده است کسر شود و از مبلغی که از این مابه التفاوت بدست می آید، میزان مالیات بر ارزش افزوده است.
قیمت محصول + (قیمت محصول * نرخ مالیات برارزش افزوده) = میزان مالیات پرداختی خریدار به فروشنده
نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده:
نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به اینصورت است که در پایان هر فصل محاسبه و مودی وظیفه دارد که تا 15 روز پس از اعلام، آن مبلغ را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند. و چنانچه به موقع پرداخت نکند متحمل جریمه می شود. مودیان پس از دریافت مبلغ مالیات از مشتریان، باید گواهی ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده دریافت کند و در تاریخ های اعلام شده با مراجعه به سایت evat.ir و تکمیل اظهارنامه خود برای ازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
جمع بندی پایانی:
در پایان همان گونه که اشاره شد مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که هر شخصی چه حقیقی و حقوقی موظف است که حداقل یکبار آن را پرداخت کند. و طبق آیین نامه نرخ میزان مالیات بر ارزش افزوده معادل 9% می باشد که 6% آن بابت مالیات و 3% آن بابت عوارض که در زمان خرید کالا یا ارائه و دریافت خدمات، از مشتری دریافت می شود و به حساب اداره مالیات واریز می شود.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله چگونگی ثبت حسابداری مالیات بر ارزش افزوده را به شما پیشنهاد می کنیم.