برای جلوگیری از مشکلات آتی برای کارفرما یا کارگر ، در قرار داد کاری باید همه ی مسائلی همچون نوع قرارداد ، نحوه ی کار، ساعات کاری، شب کاری ، روزکاری یا به طور کل نوبت کاری، زمان اتمام کار، حق بیمه و … ذکر شود. ساعت کاری برای کارهای عادی و بدون سختی به صورت روزانه 8 ساعت می باشد اما کارهایی که دارای سختی و زیان بار هستند حداکثر 6 ساعت در روز حق کار دارند. همچنین کارهای سخت باید مزایای دیگری نیز داشته باشند. مسئله ی دیگر این است که قرار داد کاری باید در چهار نسخه تنظیم شود. یک نسخه برای کارفرما، یک نسخه برای اداره کار، یک نسخه برای شورای اسلامی و نسخه دیگر برای کارگر. مسئله ی دیگر این است که کارفرما به دلیل تضمین حسن انجام کار، باید از کارگر سفته ای دریافت کند. در این سفته و در جایی از این قرارداد باید درج شود که این سفته به دلیل حسن انجام کار گرفته شده است.
برخی از کارفرمایان از قراردادهای پیش فرض استفاده می کنند، اما باید به این مسئله توجه داشت که شرایط کار در همه جا یکسان نیست و شرایط کار باید در قراردادها به صورت کامل آورده شود تا کارگر نیز از حق و حقوق خود و از مزایا و اطلاعات دیگر خود مطلع شود. از آنجا که دیوان عدالت اداری تنها از فیش بانکی می تواند صحت پرداخت حق و حقوق را تشخیص دهد، کارفرما تنها می تواند از طریق بانک حقوق کارگر را پرداخت کند. بنابراین کارفرمایان باید در این مورد دقت داشته باشند تا از مشکلات ممکن جلوگیری کنند.
از جمله مسائلی که در یک قرار داد کاری باید بیان شود عبارت است از:
- ساعت کاری
- نام بیمه شونده و بیمه کننده
- تاریخ استخدام
- قوانین فسخ قرارداد
- مدت قرارداد
- نرخ حقوق و مزایا
- آدرس محل کار
- تعطیلات و مرخصی
- شماره حساب بانکی کارگر و….
تنظیم قراردادهای پرسنلی دائم و موقت
قرارداد کار در سه نوع منعقد می گردد:
- قرارداد کار موقت
- قرارداد کار غیر موقت
- قرارداد کار معین
قرارداد کار از عقود رضایی به شمار می آید یعنی تشریفات خاصی لازم نیست تا یک قرارداد منعقد شود و حتی می تواند این قراردادها شفاهی باشد.
قرارداد کار باید علاوه بر مشخصات کارگر و کارفرما حاوی همه نکات زیر باشد:
- نوع کار
- حقوق یا مزد
- تاریخ عقد قرارداد
- محل انجام کار
- مدت قرارداد
- موارد دیگر بسته به نوع کار و نحوه فسخ قرارداد.
و اما به توضیح انواع قرارداد که عناوین آن قبلا ذکر شد می پردازیم.
موسسه مشاوران ارائه دهنده انواع امور بیمه تامین اجتماعی می باشد.
قرارداد کار موقت
در این نوع قرارداد زمان اتمام قرارداد ذکر می شود و در زمان گفته شده قرارداد خاتمه می یابد.
در این شکل قرارداد و تمدید قرارداد دلیلی بر دائمی شدن قرارداد نیست . در صورتی که این قرارداد به موقع تمدید نشود و کارگر همچنان به کار خود ادامه دهد وی می تواند ادعای تمدید کند.
قرارداد با مدت غیر موقت
این قرارداد برای کارهایی منعقد می شود که مستمر هستند و نوع قرارداد به عبارتی دائم است البته در گذشته به جای “غیر موقت ” از کلمه ” دائم” برای این نوع قرارداد استفاده می شد اما با توجه به اینکه این قرارداد با وجود موقت نبودن باز هم محدود به وقایعی مثل از کار افتادگی ، فوت و… می باشد امروزه به تشخیص مرجع مسئول از لفظ “غیر موقت ” برای آن استفاده می شود.
به عنوان مثال کارگری که در کارگاه کار می کند و قرارداد او بدین شکل است که اولا زمان مشخصی برای آن تعیین نشده و دوما دستمزد به صورتی مثل دستمزد روزانه یا ماهانه تعیین شده است ، یک کارگر دائم است .
قرارداد کار معین
قرارداد کار معین همان طور که از نام آن پیداست برای انجام کاری معین منعقد می شود به عنوان مثال کارگری که برای ساخت بنایی مشخص به کار گرفته می شود و پس از اتمام بنا کارش خاتمه می یابد قرارداد کار معین دارد.
اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله سنوات را به شما پیشنهاد می کنیم.